Pratite nas

Hrvatska

Usvojena uredba koja omogućava angažiranje 1812 pričuvnih policajaca

Objavljeno

na

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila i uputila u saborsku proceduru Uredbu o pričuvnoj policiji koja omogućava da se u “točno pripisanim situacijama” angažira ukupno 1812 pričuvnih policijskih službenika.

“S obzirom na zadaće policije u većem obimu kao što je migrantski pritisak, turistička sezona ili predsjedanje Vijećem Europske unije ocijenili smo da je potrebno ustrojiti pričuvne snage koje će omogućiti da Ravnateljstvo policije dobije osposobljene i stručne pričuvne snage koje može angažirati u točno propisanim situacijama”, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Najznačajnije odredbe propisuju da je služba u pričuvnom sastavu dragovoljna osim u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države te u drugim slučajevima kada je ugrožena unutarnja sigurnost.

Ukupan broj pričuvnih policijskih službenika koji će se moći angažirati je 1812, a povećan je broj dana angažiranja s 90 na ukupno 180 dana u istoj godini.

Kandidat za pričuvnog policajca može biti bivši policajac koji je umirovljen ili je iz službe otišao na temelju sporazuma, odnosno otkazom po vlastitoj volji.

Pričuvni policijski službenik u pravilu će se angažirati na području policijske uprave u kojoj ima prijavljeno prebivalište ili boravište, a iznimno na cijelom državnom području, tako da se na taj način ne stvaraju dodatni troškovi, a ujedno nema potrebe u određena mjesta slati na ispomoć aktivne policijske službenike, pojasnio je Božinović.

Za provedbu Uredbe u proračunu je za ovu godinu osigurano nešto više od 3,3 milijuna kuna, a za 2020. i 2021. godinu po 18 milijuna kuna.

“Smatram da će se na temelju predložene Uredbe pričuvna policija organizirati i angažirati na brži i efikasniji način, a da će cjelokupan policijski sustav potrebitim angažmanom optimalnog broja pričuvnih policijskih službenika biti u mogućnosti kvalitetnije i učinkovitije reagirati na mnogobrojne, raznovrsne i ponekad nepredvidive sigurnosne izazove”, zaključio je Božinović. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

CNN uvrstio Zagreb među 17 najboljih svjetskih adventskih destinacija

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što je CNN uvrstio Zagreb među 17 najboljih svjetskih adventskih destinacija, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u petak je ocijenio da je to rezultat šarma Zagreba i Zagrepčana, njegove otvorenosti, sigurnosti i gostoljubivosti.

“Nakon što je zagrebački advent tri godine zaredom proglašen za najbolji europski advent, a danas je svojevrsni europski advent bez konkurencije, i ugledna američka informativna TV kuća CNN uvrstila je Zagreb među 17 najboljih svjetskih adventskih destinacija.

Zagreb se na CNN-ovom popisu najboljih božićnih sajmova u svijetu našao u društvu renomiranih destinacija kao što je Beč, Strasbourg, Toronto, Prag, Firenca, Krakov, Birmingham, Kopenhagen, Berlin, Bruxelles, Barcelona, Stockholm i New York”, navodi se u večerašnjoj poruci gradonačelnka sugrađanima.

Rezultat je to, ocijenio je, šarma našega grada i njegovih stanovnika, njegove otvorenosti, multietničnosti, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti, njegove sigurnosti i gostoljubivosti.

“Zato još jedanput na ovom uspjehu posebno zahvaljujem svim sugrađanima, organizatorima i Turističkoj zajednici grada Zagreba, te svima koji sudjeluju u ovoj čarobnoj zagrebačkoj priči”, istaknuo je gradonačelnik Bandić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministarstvo uprave: 3.854.747 birača u popisu birača za izbore za predsjednika RH

Objavljeno

na

Objavio

Rješenjem ministra uprave Ivana Malenice zaključen je popis birača za izbore za predsjednika Republike Hrvatske koji će se održati 22. prosinca, te je u popisu zaključenom 13. prosinca 2019., ukupno upisano 3.854.747 birača, priopćilo je Ministarstvo uprave.

U tom popisu je 3.677.904 birača s prebivalištem u Hrvatskoj po općinama i gradovima, a od tog broja je 11.704 prethodno registriranih birača.

Također, 176.843 birača bez prebivališta u Hrvatskoj je aktivno registrirano, navodi se u priopćenju Ministarstva uprave.

DIP odbacuje optužbe o navodnoj krađi u procesu predsjedničkih izbora

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u petak je odbacilo “olake i paušalne” optužbe političara i drugih medijski eksponiranih osoba o navodnoj „krađi“ u procesu izbora za predsjednika Republike koji će se održati 22. prosinca..

Od 1992. do ove godine, predsjednički su izbori održani šest puta i u njihovoj provedbi nikada nisu utvrđene radnje koje bi dovele u sumnju njihovu zakonitu provedbu, poručuje Povjerenstvo i podsjeća da se ti izbori provode po istom zakonu od 1992. koji se, osim neznatno, nije mijenjao, makar je bilo prilike.

DIP ističe da je poduzeo sve da izborni postupak učini transparentnim i dostupnim javnosti, poglavito kad se radi o promatranju izbora.

Navodi kako je do petka zahtjev za promatranje izbora podnijelo devet političkih stranaka (HSLS, Laburisti, PGS, Demokrati, HSS, Reformisti, SDP, HDZ, IDS), četiri kandidata (Miroslav Škoro, Ivan Pernar, Katarina Peović, Zoran Milanović), birač koji je predložio kandidata (Mislav Kolakušić) i nevladine udruge Gong i U ime obitelji.

Ukupan broj promatrača, Povjerenstvo će objaviti dan prije izborne nedjelje.

Tko može promatrati izbore

S obzirom na manjkave zakonske odredbe, a imajući u vidu standarde koji postoje na drugim izborima, DIP je obvezatnim uputama detaljno propisao tko je sve ovlašten zatražiti promatranje izbora i time sudjelovati u izbornom postupku.

Svaki kandidat, politička stranka, odnosno birači koji su ga predložili ili nevladine udruge mogu odrediti promatrače za sva izborna tijela, od biračkih odbora do DIP-a, podsjeća Povjerenstvo te poziva spomenute da iskoriste to pravo i da promatrače dobro upoznaju s izbornim procesom pri čemu im DIP i ostala izborna tijela mogu pružiti svu potrebnu pomoć.

DIP poziva i upozorava članove biračkih odbora i izbornih povjerenstava da pruže punu podršku ovlaštenim promatračima jer se i tako ispunjava cilj zakonitih, poštenih i transparentnih izbora. (Hina)

 

Kratki vodič za čitanje predizbornih anketa

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari