Connect with us

Hrvatska

Usvojena uredba koja omogućava angažiranje 1812 pričuvnih policajaca

Objavljeno

on

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila i uputila u saborsku proceduru Uredbu o pričuvnoj policiji koja omogućava da se u “točno pripisanim situacijama” angažira ukupno 1812 pričuvnih policijskih službenika.

“S obzirom na zadaće policije u većem obimu kao što je migrantski pritisak, turistička sezona ili predsjedanje Vijećem Europske unije ocijenili smo da je potrebno ustrojiti pričuvne snage koje će omogućiti da Ravnateljstvo policije dobije osposobljene i stručne pričuvne snage koje može angažirati u točno propisanim situacijama”, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Najznačajnije odredbe propisuju da je služba u pričuvnom sastavu dragovoljna osim u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države te u drugim slučajevima kada je ugrožena unutarnja sigurnost.

Ukupan broj pričuvnih policijskih službenika koji će se moći angažirati je 1812, a povećan je broj dana angažiranja s 90 na ukupno 180 dana u istoj godini.

Kandidat za pričuvnog policajca može biti bivši policajac koji je umirovljen ili je iz službe otišao na temelju sporazuma, odnosno otkazom po vlastitoj volji.

Pričuvni policijski službenik u pravilu će se angažirati na području policijske uprave u kojoj ima prijavljeno prebivalište ili boravište, a iznimno na cijelom državnom području, tako da se na taj način ne stvaraju dodatni troškovi, a ujedno nema potrebe u određena mjesta slati na ispomoć aktivne policijske službenike, pojasnio je Božinović.

Za provedbu Uredbe u proračunu je za ovu godinu osigurano nešto više od 3,3 milijuna kuna, a za 2020. i 2021. godinu po 18 milijuna kuna.

“Smatram da će se na temelju predložene Uredbe pričuvna policija organizirati i angažirati na brži i efikasniji način, a da će cjelokupan policijski sustav potrebitim angažmanom optimalnog broja pričuvnih policijskih službenika biti u mogućnosti kvalitetnije i učinkovitije reagirati na mnogobrojne, raznovrsne i ponekad nepredvidive sigurnosne izazove”, zaključio je Božinović. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari