Pratite nas

UTEMELJENA HRVATSKA REPUBLIKANSKA STRANKA

Objavljeno

na

Okupili smo mlađe Hrvate 
koji nisu iz ere komunizma

Mlađi hrvatski intelektualci uoči općih izbora u BiH osnivaju novu političku stranku

Nekoliko bivših dužnosnika HDZ-a 1990. i drugih, uglavnom mlađih intelektualaca i aktivista osnovalo je sinoć novu stranku – Hrvatsku republikansku stranku na utemeljiteljskoj skupštini održanoj u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Među utemeljiteljima je i Slaven Raguž, nekadašnji prvi čovjek Gradskog odbora HDZ-a 1990. Izabran je za v.d. predsjednika stranke i na toj će dužnosti ostati do održavanja stranačke konvencije. Namjeravaju nastupiti na sljedećim izborima s novim političkim i etičkim postulatima.

Hrvatska republikanska stranka (HRS) ime je nove stranke koja je utemeljena u nedjelju navečer u Mostaru. Na osnivačkoj skupštini stranke, koja je održana u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače, odabrano je i privremeno Predsjedništvo kojeg čine Ivica Barabarić, Ivica Pušić, Dalibor Ravić, Slaven Bevanda te Slaven Raguž, koji je odabran za predsjednika stranke.

Temeljna programska orijentacija Hrvatske republikanske stranke je dokument Biskupske konferencije BiH ‘Politika po mjeri čovjeka’ u kojem su opisane vrijednosti i načela koji bi trebali biti temelj političkog djelovanja kao djelovanja za istinsko opće dobro. Cilj HRS-a je da se zalaže za puno ostvarivanje temeljnih ljudskih prava sukladno s općeprihvaćenim međunarodnim poveljama i konvencijama.
Gospodine Raguž, što je motiv za osnivanje nove stranke?

Odlučili smo se ući u projekt nove političke stranke iz prostog razloga što trenutni Izborni zakon i pravila otežava, što financijski, što organizacijski, neovisan nastup na izborima. Jednostavno je to uraditi kao pojedinac, međutim kada se radi o grupnom nastupu na izborima, pravno tehnički, ali i financijski, mnogo je jednostavnije ući u ring kao politička stranka. Cilj nam je okupiti mlađu generaciju politički aktivnih Hrvata koji su neopterećeni teretom mentaliteta naslijeđenog iz ere komunizma i koji su u stanju jasnije i glasnije artikulirati nacionalne interese Hrvata u BiH, ali uz to ne koristiti borbu za nacionalne interese kao opravdanje i prikrivanje nerada, korupcije, nepotizma i svake druge društvene devijantnosti.

Kako će se zvati nova stranka, gdje će se pozicionirati na političkom nebu? hrvatska-republikanska-stranka-ravic-raguz

Stranka će se zvati: Hrvatska republikanska stranka. Zašto? Sagledajmo činjenice: na državnoj i federalnoj razini drugi biraju naše predstavnike, imenuje se izvršna vlast mimo legitimne volje hrvatskog naroda, a s druge strane županije s hrvatskom većinom su prezadužene do mjere da su se počeli dizati i komercijalni krediti, općine s hrvatskom većinom su pred bankrotom, Mostar doživljava jedno pravno političko silovanje činjenicom da više od dvije godine nema izbora, a niti se zna kada će ih biti. Očigledna je potreba za političkom snagom koja bi jasnije morala stati u obranu hrvatskih interesa na višim razinama inzistirajući na strateškom dogovoru oko pitanja od vitalne važnosti za hrvatski narod, međutim još je veća potreba da se jasnije stvori jedna politička alternativa na nižim razinama. U situaciji smo gdje na hrvatskoj političkoj sceni ne postoji oporba. Svi su u vlasti na nekoj od razina, ali nitko ništa ne radi, osim za sebe i svoju interesnu grupaciju.

Što će biti prva zadaća HRS-a?

Primarni fokus je rješenje ustavno-pravnog statusa Hrvata u BiH. Čvrsto opredijeljeni za BiH, ali za BiH uređenu na konsocijacijskim i federalističkim načelima, za BiH po mjeri sva tri njena konstitutivna naroda i svih njenih građana, gdje bi se hrvatsko pitanje riješilo kroz administrativno-teritorijalnu jedinicu s relativnom hrvatskom većinom. S tim u vezi, poštivanje HNS-a i reformu istog nakon izbora, kao nadstranačke institucije (svojevrsnog narodskog parlamenta), gdje bi se dogovarale sve stvari od vitalne nacionalne važnosti, ali i definirale konkretne mjere ispitivanja odgovornosti onih koji dogovoreno ne ispoštuju.

To je nacionalna dimenzija djelovanja nove stranke, ali što je njezin oslonac u pogledu promjena u cijelome društvu?

Što se tiče političkog djelovanja, primarna je reforma administrativnog sustava, u prvom valu onemogućavanje profesionalizacije statusa zastupnika i oduzimanje većine privilegija parlamentaraca i javnih dužnosnika, usklađivanje plaća zaposlenih u javnoj upravi s prosječnom plaćom, kao i drastično smanjenje javne potrošnje i birokratskog aparata. Definirali smo i plan gospodarskog razvoja fokusiranjem na tri primarne grane, a to su poljoprivredna, turistička i industrijska, a kao zajedničku poveznicu svih triju i ono na čemu bi bio najveći naglasak, a to je definiranje minimuma ekoloških standarda i dizanje ekološke svijesti svih građana. VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Sanja Bilač i Matko Marušić: PROTIV ISTANBULSKE KONVENCIJE!

Objavljeno

na

Objavio

NOVA BUJICA! Pogledajte što su o ratifikaciji Istanbulske konvencije rekli dr. Sanja Bilač i prof. dr. Matko Marušić! Ugledni znanstvenici su – protiv!

U Bujicu se javila Bruna Esih i najavila dolazak na prosvjed u subotu, a donosimo i izjavu Davora Ive Stiera…

EKSKLUZIVNA SNIMKA: Mladeži HDZ-a u Zagrebu zabranili raspravu o Konvenciji!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Predstavljanje dviju knjiga (II. i III.) autora akad. Pečarića i dr. sc. M. Međimorca o gen. Praljku

Objavljeno

na

Objavio

HRVATSKA KULTURNA ZAKLADA

HKZ – HRVATSKO SLOVO d.o.o.

Hrvatske bratske zajednice 4
Tel.: 01/619 0112, faks: 01/619 0111, E-mail: [email protected]l.com

Četvrtak, 22. ožujka 2018., u 19 sati

Srdacno Vas pozivamo na predstavljanje knjiga dr. sc. Miroslava Međimorca i akademika Josipa Pecarica

GENERAL PRALJAK II.
U OBRANI

HRVATSKOG NARODA

i

GENERAL PRALJAK III.

S PRIJEZIROM ODBACUJEMO

VAŠU PRESUDUKnjige će, u nazočnosti autora, predstaviti

prof. dr. sc. Miroslav Tuđman

Nevenka Nekić, književnica

Marko Ljubić, kolumnist

Gđa Kolinda Grabar-Kitarović, Predsjednica RH, povodom knjige „General Praljak“:

 „Doprinos generala Slobodana Praljka obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te obrani opstojnosti hrvatskog naroda na njegovim povijesnim prostorima tijekom Domovinskoga rata od velike je važnosti. Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod.“

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati