Connect with us

Reagiranja

Utemeljtelj države kojem se nacija nije odužila ni poštenim obilježjem dostojnim njegovog djela!

Published

on

UZ GODIŠNJICU TUĐMANOVE SMRTI

Na godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednik dr. Franje Tuđmana svi će se opet sjetiti njegovih neupitnih zasluga za stvaranje države. Ove godine to će biti napravljeno s dosta povišenih emocija zbog neutemeljene kvalifikacije, jer kako drugačije nazvati presudu čovjeku kojem nije suđeno, o navodnom zločinačkom pothvatu u kojem je Tuđman sudjelovao s Gojkom Šuškom, Jankom Bobetkom i šestoricom bosansko-hercegovačkih Hrvata, piše Ante Gugo.

Kad se slegnu strasti izazvane tom obavještajnom podvalom plasiranom kroz usta senilnih i slabo informiranih sudaca Haškog suda, Tuđman će opet mirno počivati na Mirogoju. Drugog obilježja dostojnog njegova političkog i povijesnog djela u Republici Hrvatskoj nema. Ima spomen obilježja, ali njihova dostojnost je na razini zagrebačkog trga koji nosi njegovo ime, a koji nije ništa drugo nego livada na kojoj vrše nuždu psi nastanjeni po okolnim zgradama u stanovima svojih vlasnika. Slikovito gledano, to je manje od dva zla. Ta livada je i stjecište prosvjednika koji prosvjeduju protiv svega što im se ne sviđa u Republici Hrvatskoj, a onda nerjetko iskazuju i nezadovoljstvo samom činjenicom postojanja Republike Hrvatske. 

Zapitajmo se je li Tuđman za Hrvatsku zaista napravio toliko malo da u glavnom gradu nije zaslužio dostojanstveniji trg. I sad ću opet reći da je ovo pitanje manje od dva zla s kojima smo suočeni. Ono značajnije pitanje odnosi se na veće zlo, a u sebi sadrži ljutnju zbog činjenice da se glavnim gradom upravlja na način da se ništa ne rješava sustavno, nego se svemu pristupa parcijalno i kampanjski. 

Uz puno muke promijenjen je naziv trga maršala Tita u trg Republike Hrvatske. Uz sve druge prijedlog ovaj naziv tog trga kojeg okružuju zgrade Sveučilišta, Umjetničke akademije, Muzeja za umjetnost i obrt, Hrvatskog sokola i između ostalih i Učiteljskog muzeja, a u središtu mu je zgrada nacionalnog kazališta, zaista je najbolji mogući. Međutim, to je samo polovina priče. Najljepši zagrebački trg naslanja se na drugi najljepši koji nosi Roswelltovo ime. Najmanje što bi vlastodršci ove države i glavnog grada mogli napraviti kao znak zahvalnosti prema Tuđmanu i njegovom djelu bilo bi da taj, trgu Republike Hrvatske susjedni Roswelltov trg preimenuju u trg Franje Tuđmana i da tako dva najljepša trga imaju i logičnu poveznicu u svojim nazivima. U središtu onog lijepog cvjetnjaka ispred Muzeja na sadašnjem Roswelltovom trgu trebalo bi podići dostojno spomen obilježje Franji Tuđmanu. 

Konačno, bio bi to bolji odgovor manipulatorima iz međunarodne zajednice koji su nam preko Haškog suda pokušavaju krivotvoriti povijest, nego svi prosvjedi i diplomatske note zajedno. 

Tko god želi, neka ovo shvati kao javni prijedlog.

Ante Gugo

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari