Pratite nas

Vijesti

Utjecaj Rejepa Tayyipa Erdogana na Mesićev životni put

Objavljeno

na

Stjepan Mesić, dvostruki predsjednik Hrvatske, duboku starost tako je dočekao kao obični balkanski vazal stvarnog vladara Bosne. Namrštenog brkatog diktatora koji stoluje s Visoke Porte…

Stjepan Mesić, osim što je poslužio političkom Sarajevu kao neka vrsta strašila za vrane , pri čemu su vrane Srbi i Hrvati, nešto poput simboličkog punkta kojim Sarajevo želi poslati poruku koja ideologija je na cijeni u tom gradu, i koje vrijednosti su poželjne, u svoju karijeru ucrtao je još jedan detalj.

Postao je trajno vezan uz Erodgana. Posljedično je nagrađen diktatorskim vetom  turskog predsjednika Rejepa Erdogana, autoriteom koji on i danas uživa nad Bosnom.

Erdogan je naime vladar iz sjene najmoćnije obitelji u Sarajevu. One obitelji koja vlada državom. Koja je Hrvatima otela mjesto predsjednika i trećinu diplomacije. Koja je suodgovorna za Kazane. Koja je suodgovorna za Zenicu, za Šantića, za Grabovicu.

Obitelji koja sudjeluje u Rejepovim izbornim skupovima. Koja ga naziva svojim predsjednikom. Obitelji koja je Rejepu ostavila Bosnu u amanet, rječima “ostavljam ti zemlju El Fatihovih sinova”.

U tom smislu Mesićeva nominalna podrška suverenitetu BIH je laž. Jer on je primio odlikovanje  na valu ponižavanja BH suvereniteta. I to od familije koja čini sve osim onog što navodno radi – čuva suverenost BIH.

Mesićeva nagrada naime, posljedica je Erdoganovog veta  nagradi Orhanu Pamuku.

Suverena država BIH, i njen glavni grad donijeli su odluku kako će nagraditi turskog pisca i disidenta od turske diktature. Diktator je potom viknuo Jok. Bosna je šaptom pala. Kazala je Merhaba dragom diktatoru.

I onda je uletio Mesić. Kao lutak. Kao ukras na još jednu sramotu Bosne i Saraya.

Stoga je njegova rečenica da će i dalje podupirati Bosnu i Hercegovinu , prevedeno na stvarni postkolonijalni rječnik SDA-ove politilčke filozofije ništa drugo nego obećanje da će i dalje raditi na erdoganizaciji Bosne.

Stjepan Mesić, dvostruki predsjednik Hrvatske, duboku starost tako je  dočekao kao obični balkanski vazal stvarnog vladara Bosne. Namrštenog brkatog diktatora koji stoluje s Visoke Porte.

Točno onako kako je i trebao.

Uz Busuladžića i Franza Lehara, Sarajevo je tako danas dalo javno priznanje još jednom deklariranom Ustaši.

Zabrinjavajući je to podatak za grad koji želi biti prijestolnica ne samo BIH nego i antifašizma u našoj zemlji.

Zabrinjavajući bi to morao biti podatak u prvom redu za svakog europski orijentiranog Sarajliju. Koji Sarajevo želi vidjeti kao glavni grad svih građana BIH. Potom za našeg mladog suverenistu Željka Komšića, koji prijeti svima, Svima osim turkofilima.

Zabrinjavajući bi podatak  morao biti i Peđi Kojoviću i Svetozaru Pudariću i Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću. Podjenako svima.

Svima koji smatraju da neke treće zemlje ne bi smjele biti sudionici dnevnih politika u BIH. Od onih najozbiljnijih do onih banalnih, poput odluke tko će ponijeti nagradu grada Sarajeva.

Niti države. Niti grada. Niti Sarajeva.

Poskok.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sinj: U procesiji sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske 50 tisuća vjernika, stigao i premijer Plenković

Objavljeno

na

Objavio

Velika blagdanska procesija na svetkovinu Velike Gospe krenula je u četvrtak ispred crkve Gospe sinjske, sliku Čudotvorne Gospe u procesiji nose naizmjenice sinjski alkari, bogoslovi, časne sestre, predstavnici braniteljskih udruga, Hrvatske vojske i medicinske sestre, a u procesiji je i premijer Andrej Plenković.

Procesiju predvodi nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić koji će predvoditi i središnje misno slavlje na Trgu Franje Tuđmana.

Prema procjenama svećenika u procesiji sudjeluje oko 50 tisuća vjernika a očekuje se da će tijekom cjelodnevnih blagdanskih svečanosti u Sinju danas boraviti i do 100 tisuća vjernika iz Hrvatske, BiH i svih dijelova svijeta. Mise se služe od rane zore, a bit će i u popodnevnim satima.

Uz premijera Plenkovića, kako je najavljeno iz Vlade, na svetkovini Velike Gospe u Sinju bit će i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Sudionici procesije krećući se sinjskim ulicama pjevaju pjesme u slavu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Ovogodišnje blagdanske svečanosti u Sinju održavaju se pod geslom “Pruži nam i sada moćnu ruku”.

(Hina)

 

GOSPE NAŠA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Dodik optužuje hrvatsku vojsku za ‘etničko čišćenje’ Srba u Drvaru

Objavljeno

na

Objavio

Srpski član kolektivnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik optužio je u srijedu hrvatsu vojsku da je 1995. u Drvaru provela “etničko čišćenje” Srba i ocijenio da bi obilježavanje oslobađanja toga grada od srpske paravojske bila “nepotrebna provokacija”.

“U proteklom je ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i oni su udruženim snagama pokušali istjerati Srbe sa vjekovnih ognjišta”, izjavio je Dodik, prenose “Nezavisne novine” na svojoj internetskoj stranici.

HDZ-a Livanjske županije najavio je kako će 13. rujna u Drvaru biti obilježena obljetnica oslobađanja Drvara od srpskih snaga. Grad se nalazi u Federaciji BiH i jedna je od rijetkih većinski srpskih općina u tom entitetu.

No, lokalne se vlasti tome protive jer ulazak hrvatskih snaga u Drvar 1995. vide kao okupaciju. Ako županijski HDZ bude ustrajao na obljetnici, najavili su blokadu cesta prema gradu.

Nakon što su Hrvatska vojska i policija u operaciji “Oluji” porazili snage pobunjenih Srba u Hrvatskoj i oslobodili dotad okupirani teritorij, u suradnji s vlastima BiH isplanirana je zajednička operacija “Maestral” koja je provedena u rujnu 1995.

Akcija je trajala od 8. do 15 rujna i rezultirala je oslobađanjem oko dvije i pol tisuće četvornih kilometara teritorija BiH. Uz Drvar, tada su oslobođeni Jajce i Šipovo.

(Hina)

 

08.09.1995. – Započela operacija MAESTRAL

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari