Connect with us

Iz Svijeta

Utrka za anticovid cjepivom

Objavljeno

-

Foto: Ilustracija

Pandemija koronavirusa može se zaustaviti samo cijepljenjem pa svijet i Hrvatska iščekuju isporuku prvih doza. Diljem svijeta radi se na razvoju 190 cjepiva, 11 ih je u finišu, a cijena će biti ispod deset eura, piše u nedjelju Večernji list.

Baš kao što doktori i znanstvenici već mjesecima najavljuju, s hladnijim danima infekcija COVID-19 sve se više razmahuje.

Protekli tjedan u Hrvatskoj donio je apsolutni rekord po dnevnom broju zaraženih pa je samo u tjedan dana zabilježeno više od 2000 novooboljelih. Oni koji su bolest do jučer omalovažavali, svjedoče ironiji sudbine i sami obolijevaju, a nakon toga promijene mišljenje.

Većina ljudi ipak racionalno živi “novo normalno” i primjenjuje epidemiološke upute noseći maske, držeći se razmaka te učestalo perući ruke i održavajući higijenu prostora, ali nema osobe koja se nije zapitala: dokad će ovo trajati?!

Rješenja neće biti dok se ne nađe sigurno i učinkovito cjepivo koje se razvija diljem svijeta. U Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kažu nam da se trenutačno u svijetu radi na razvoju oko 190 cjepiva protiv bolesti COVID-19. Uključeno je više od dvjestotinjak farmaceutskih tvrtki i znanstveno-istraživačkih institucija, a taj broj i dalje raste.

S obzirom na prethodno iskustvo s razvojem cjepiva i trenutačnu situaciju s kliničkim ispitivanjima određenih kandidata, neke farmaceutske tvrtke najavljuju da će imati spremno cjepivo već krajem ove ili početkom iduće godine.

Znanstvenici očekuju da će se već do kraja godine među desetak cjepiva koja su u trećoj kliničkoj fazi ispitivanja, potvrditi jedno ili više sigurnih cjepiva protiv SARS-CoV-2 i da će sljedeće godine ono biti dostupno milijunima ljudi, donosi Večernji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari