Connect with us

‘Utrka’ za Predsjedništvo BiH. Nekoliko stranaka objavilo imena

Published

on

U HDZ-u se nagađa, SDP posvađan

Na iznenađenje nekoliko je političkih stranaka daleko prije konačnoga roka za prijavu Središnjem izbornom povjerenstvu BiH izašlo s imenima kandidata za člana Predsjedništva BiH, dok se još uvijek čekaju imena iz najvećih stranaka SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH.

borba-za-predsjednistvo-bih-ceric-izazvao-izetbegovica-radoncic-razmislja-sdp-jos-misterija_1399279025Očekuje se da će se i ova imena znati odmah na početku sljedećeg tjedna, čime će daleko prije od službenog početka kampanje krenuti međusobno nadmetanje. Na programskoj konvenciji uoči općih izbora prvi je kandidaturu za člana Predsjedništva BiH objavio čelnik HDZ-a 1990. Martin Raguž koji je tako prihvatio stajalište stranačkoga vrha na sjednici Predsjedništva.

Tek sada se očekuje odgovor iz HDZ-a BiH u čijim se kuloarima spominju imena više kandidata, a među njima su standardno predsjednik te stranke Dragan Čović, aktualna zastupnica u državnom Domu naroda Borjana Krišto, predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, ali i dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić, te još neki drugi stranački dužnosnici.

Ovoga kandidata poduprijet će i druge stranke članice HNS-a koje su odlučile zajedno nastupiti na izborima s HDZ-om BiH. Inače, na posljednjim izborima kandidatkinja HDZ-a BiH Borjana Krišto dobila je potporu 109.758 birača, dok je Martin Raguž kojega je zajedno iznjedrila koalicija HDZ-a 1990. i HSP-a BiH dobio 60.266 glasova. No, član Predsjedništva BiH tada je ipak postao Željko Komšić. Hoće li ovoga puta biti poštena utrka za hrvatskog člana Predsjedništva ponajprije ovisi o tome hoće li neka od dominantnih bošnjačkih stranaka iz Sarajeva istaknuti svoga kandidata na čiji bi izbor onda dominantno utjecali Bošnjaci.

Kandidati

Za sada se ne znaju pouzdano ambicije pojedinih stranaka. Na sličan način razmišljaju i u SPP-u koji računa na bošnjačke i hrvatske birače. Na bošnjačkoj političkoj sceni uz obračun od prije četiri godine kada su glavnu riječ vodili Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović, u igru se uključuju i bivši poglavar Islamske zajednice Mustafa Cerić. U SDP-u je pak potpuni lom. Kandidaturu je odbio Denis Bećirović, a mjesto je ponuđeno i Nerminu Nikšiću.

S druge strane, iako je Radončić tvrdio da je brutalno pokraden te da je veliki broj njegovih listića uništen, ipak je Izetbegović u četverogodišnjem mandatu zastupao Bošnjake i tako postao za sada jedinstveni slučaj da su u državnome Predsjedništvu sjedili otac Alija i sin Bakir Izetbegović. S obzirom na sličnu ideološku orijentaciju, Cerićeva kandidatura unijela je najviše nervoze unutar SDA čak i unatoč činjenici da iza nje ne stoji Islamska zajednica. U Republici Srpskoj potpuno će se polarizirati kampanja na dvoje kandidata koji će izaći iz redova vlasti, odnosno oporbe.

Po svemu sudeći, Željka Cvijanović bit će kandidatkinja SNSD-a za tu dužnost u slučaju da se ne postigne dogovor s Markom Pavićem iz DNS-a. Istodobno, ‘oporba’, odnosno ono što je od nje ostalo, predložit će šefa SDS-a Mladena Bosića.

ZoranKrešić/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari