Pratite nas

Hrvatska

U utrku za šeficu države kreće Kolinda Grabar-Kitarović

Objavljeno

na

Predsjedništvo HDZ-a na sjednici, najvjerojatnije u četvrtak, i formalno će donijeti odluku da je Kolinda Grabar-Kitarović predsjednička kandidatkinja HDZ-a.

Ona neće prisustvovati toj sjednici, što nije ni potrebno, ali će kao kandidatkinja za predsjednicu najveće oporbene stranke biti predstavljena na izvještajnom saboru HDZ-a 17. lipnja u Lisinskom. Hoće li sjednica Predsjedništva biti baš u četvrtak, ovisi o tome hoće li biti u Vukovaru ili u Zagrebu.

Naime, uoči izvještajnog sabora mora se održati i Središnji odbor HDZ-a na kojem će stranka mijenjati svoj statut, odnosno u njega se mora uvesti i pojam eurozastupnika. Središnji odbor će se svakako održati u Vukovaru, pa u HDZ-u planiraju da u tom gradu, u kojem se 15. lipnja održavaju izvanredni lokalni izbori, održe i sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća. Kolinda Grabar-Kitarović, kako doznajemo, sa svojim je poslodavcima u NATO-u sve riješila i najavila im kandidaturu. Ona je i najozbiljnija suparnica predsjedniku Ivi Josipoviću i, prema anketama, popularnost joj raste iako kao predsjednička kandidatkinja zapravo još nije ni progovorila.

Izvještajni sabor HDZ-a najbolja je prilika za predstavljanje Kolinde Grabar-Kitarović, jer su sabori HDZ-a uvijek impozantni pa će predstavljanje Josipovićeve izazivačice tim više odjeknuti. HDZ će s Kolindom zahvatiti i dio birača koji nije sklon previše desnom HDZ-u, dakle one s centra, a u prilog joj ide i to što ima respektabilnu međunarodnu karijeru i iza nje u principu nema repova. I politički analitičari, koji su dosad analizirali mogućnost njezine kandidature, smatraju da ona ima dobre šanse protiv Josipovića. Neki je doživljavaju kao superiornu kandidatkinju, dok neki smatraju da je preblaga za HDZ u kojem pobjeđuje R. Tomašić. Ali šanse joj nitko ne osporava.

VL

facebook komentari

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem o poticanju razvoja istočne Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Vlada RH

U Slavonskom Brodu završila je 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na koju su osim premijera Andreja Plenkovića, stigli i potpredsjednici Vlade Martina Dalić i Predrag Štromar te mnogi ministri.

Na sjednici su razmatrane mogućnosti poboljšanja prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija i stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine. Razgovaralo se i o izmjenama zakona o regionalnom razvoju.

“Od posljednjeg sastanka koji je bio prije četiri i pol mjeseca ubrzali smo dinamiku ugovaranja sredstava iz europskih fondova i to za 1,54 milijarde kuna, što znači da je povećano i ubrzano apsorbiranje sredstava EU.

Drugo je da ćemo u dogovoru sa Svjetskom bankom nastojati za iduću financijsku perspektivu imati poseban regionalni operativni program koji bi se odnosio isključivo na ovih pet slavonskih županija čime ćemo dati naglasak da se ovaj dio zemlje koji je po nizu parametara u ovome trenutku najmanje razvijen, podigne i dosegne ne samo druge županije u Hrvatskoj, nego da se podigne i na listi regionalnog razvoja među drugim članicama Europske unije”, kazao je nakon sjednice premijer Plenković.

“Iznos od 350 milijuna kuna koliko je bespovratnih sredstava usmjereno u županije Slavonije i Baranje predstavlja nekih 20-ak posto ukupnih nepovratnih sredstava. Ono što je važno reći da to pokazuje da slavonski gospodarstvenici pokazuju interes i da su najbrži u njihovom korištenju”, kazala je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Premijer Plenković i Vladino izaslanstvo, uoči sjednice Savjeta u Slavonskom Brodu, položili su cvijeće ispred spomen-obilježja “Prekinuto djetinjstvo” za djecu poginulu u Domovinskome ratu.

Nakon sjednice premijer će se sastati s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, a zatim položiti vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika poginulim braniteljima. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari