Pratite nas

BiH

Utvrđeni rezultati i dodijeljeni mandati u Dom naroda PFBiH – Ovo su izaslanici

Objavljeno

na

Nakon što je danas Skupština Hercegbosanske županije izabrala izaslanike za Dom naroda Parlamenta FBiH, kojima je SIP, nakon toga, potvrdio mandate, okonačan je prvi krug posrednih izbora za “gornji” dom Federalnog parlamenta, piše Hrvatski Medijski Servis.

U Dom naroda izabrano je po 17 Hrvata i Bošnjaka, 12 od predviđenih 17 Srba, te 6 od 7 izaslanika Ostalih, piše Hrvatski Medijski Servis. U prošlom sazivu Klub Srba, sa 13 izaslanika, također je ostao nepopunjen, a ostaje vidjeti hoće li i kako SIP odlučiti popuniti nedostajućih 5 izaslanika u srpskom klubu, te mjesto 1 izaslanika u Klubu Ostalih.

Najviše izaslanika u Domu naroda ima HDZ BiH. Ta stranka u Klubu Hrvata ima 13 od ukupno 17 izaslanika, te jednu izaslanicu u Klubu Srba. SDA će imati 8 izaslanika u Klubu Bošnjaka, te jednu izaslanicu u Klubu Srba. SDP će imati tri izaslanika u Klubu Bošnjaka, 6 izaslanika u Klubu Srba i 1 u Klubu Ostalih. U klubu Srba “Srpska lista” imati tri izaslanika. A- SDA će imati 2 izaslanika u Klubu Bošnjaka, koliko i SBB, a PDA jednog. Goraždanska priča imat će po jednog izaslanika u Klubu Hrvata ( Edim Fejzić, BPŽ) i jednog u Klubu Ostalih. Naša stranka u tom klubu imat će 2 izaslanika i jednog u Klubu Hrvata (Damir Marjanović, SŽ) u kojem će  jednog izaslanika imati i Laburistička stranka ( Anel Šahinović, USŽ). Ova stranka imat će i 1 izaslanika u Klubu Ostalih. Komšićev DF imat će jednog izaslanika u Klubu Hrvata (Boris Krešić, TŽ) i jednog u Klubu Ostalih, dok će Liberalna stranka imati jednu izaslanicu u Klubu Srba.

Na osnovu rasporeda mandata HDZ BiH će imati najmanje 4 od ukupno 5 izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH, SDA 2, a u eventualnoj koaliciji sa A-SDA, SBB i PDA 4, a SDP jednog u Klubu Bošnjaka.

U nastavku pogledajte nacionalnu i stranačku strukturu novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH.

Zeničko dobojska županija

1. Isak Rama (Bošnjak, A- SDA)
2. Jasmin Duvnjak (Bošnjak, SDA )
3. Jasminko Kapić (Bošnjak, SDP)
4. Ivo Tadić (Hrvat, HDZ BiH)
5. Mladen Simić (Srbin, SDP BiH)

Hercegovačko-neretvsnka županija

1. Tomislav Martinović (Hrvat, HDZ BiH)
2. Damir Džeba (Hrvat, HDZ BiH)
3. Iva Raguž (Hrvatica, HDZ BiH)
4. Alisa Hajdarević (Bošnjakinja, SDA)
5. Zora Dujmović (Srpkinja, HDZ BiH)
6. Vesna Saradžić (Srpkinja, SDP BiH)

Hercegbosanska županija

1. Stipan Šarac ( Hrvat, HDZ BiH)
2. Ivan Ivić ( Hrvat, HDZ BiH)
3. Dragan Damjanović (Srbin, Srpska lista)
4. Goran Broćeta (Srbin, Srpska lista)
5. Drago Puzigaća (Srbin, Srpska lista)
6. Jasenko Tufekčić ( Bošnjak, SDA)

Bosanskopodrinjska županija

1.Nijaz Musić ( Bošnjak, SDA)
2.Daliborka Milović ( Srpkinja, LS)
3.Edim Fejzić ( “Hrvat”, Goraždanska priča)
4.Sejad Tatrin ( Ostali, Goraždanska priča)

Srednjebosanska županija

1. Zdenka Džambas ( Hrvatica, HDZ BiH)
2. Ilija Nakić ( Hrvat, HDZ BiH)
3. Marko Saraf ( Hrvat, HDZ BiH)
4. Elvedin Mušanović( Bošnjak, SDA)
5. Ljubinka Atanasijević ( Srpkinja, SDP)

Unsko-sanska županija 

1. Jusić Hadis (Bošnjak, SDA)
2. Halilović Hajrudin (Bošnjak, A- SDA)
3. Šahinović Anel (“Hrvat”, Laburistička stranka)
4. Kantarević Rasim (Ostali, Laburistička stranka)

Posavska županija

1. Ahmetović Senad (Bošnjak, SBB)
2. Ilić Ilija (Hrvat, HDZ BiH)

Tuzlanska županija

1. Skopljak Fahrudin (Bošnjak, SDA)
2. Alić Senad (Bošnjak, PDA)
3. Hadžić Dževad (Bošnjak, SDP)
4. Krešić Boris (Hrvat, DF)
5. Ilić Slađan (Srbin, SDP)
6. Vujović Žarko (Srbin, SDP)
7. Trepanić Mirela (Ostali, Naša stranka)
8. Imširević Sandra (Ostali, DF)

Zapadnohercegovačka županija

1. Iličić Marija (Hrvatica, HDZ BiH)
2. Bešlić Zdravko (Hrvat, HDZ BiH)
3. Mandić Tomislav (Hrvat; HDZ BiH)

Sarajevska županija

1. Marić Zvonko (Bošnjak, SBB)
2. Čampara Aljoša (Bošnjak, SDA)
3. Suljević Samir (Bošnjak, SDP)
4. Marjanović Damir (Hrvat, Naša stranka)
5. Viteškić Smiljana (Srpkinja, SDA)
6. Stojanović Igor (Srbin, SDP)
7. Srna Bajramović Segmedina (Ostali, SDP)
8. Handžić Vibor (Ostali, Naša stranka)

/HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Kardinal Puljić: Dejtonski sporazum zaustavio rat u BiH, ali bez jednakopravnosti

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je u utorak u Dubrovniku kako Hrvati u Bosni i Hercegovini nemaju jednaka prava, čemu je na neki način pridonio Dejtonski mirovni sporazum kojim je zaustavljen rat, ali nije stvorena jednakopravnost.

Kardinal Puljić je na susretu s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem naglasio kako Hrvati u BiH nemaju ni političku niti gospodarsku ravnopravnost s drugim konstitutivnim narodima.

“Koji put velike sile na neki način kroje BiH, koja nikad nije sebe sama stvarala. Uvijek su je krojile velike sile. I sad kao da nas ignoriraju i kao da ne postojimo. To je ozbiljan problem.

Mi želimo vrisnuti: pa ljudi, živi smo, nemojte nas žive pokopati“, rekao je Puljić i dodao da kao vjernik nikad ne gubi nadu.

“Nisam je gubio ni kad je bilo najteže, a kamoli sada. Vjerujem da ćemo upornošću postići ne samo za sebe, već za sva tri naroda, da svaki građanin bude vrednovan u svojim pravima i dostojanstvu“, ustvrdio je Puljić.

Naglasio j kako je u posljednje vrijeme veći interes i razumijevanje Hrvata u Hrvatskoj za položaj Hrvata u BiH, na čemu je zahvalan.

Zahvalio je županu Dobroslaviću na razumijevanju i raspoloživosti u podršci provedbe programa i projekata kako bi hrvatski narod opstao na prostoru BiH i ostvario se na svojoj grudi.

“Tu prije svega mislim na ravnopravnost, ali očekujemo i potporu našim središnjim ustanovama, od bogoslovije i sjemeništa do škola.

Katoličkoj crkvi u BiH jedini su prihodi milostinja u crkvi, a od toga ne možemo uzdržavati ni redovni život“, poručio je Puljić.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je nakon susreta kako Republika Hrvatska kao dobar susjed ne može ne reći da je jednakopravnost u BiH nužna za daljnji razvoj i stabilnost.

Tijekom svog boravka u Dubrovniku kardinal Puljić održao je i javnu tribinu o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, te se sastao s lokalnim predstavnicima javne vlasti i gospodarstva. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Parlament entiteta RS uz prijetnje traži vraćanje na ‘izvorni Dayton’

Objavljeno

na

Objavio

Parlament bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske u utorak je prihvatio dokument s dvadeset točaka u kojemu poziva na ukidanje svih odluka kojima je nakon 1996. izmijenjen ustroj BiH kakav je bio predviđen Daytonskim sporazumom, a u suprotnome najavio je kako će donijeti novi ustav RS i samostalno odrediti koje će ovlasti ta tvorevina imati.

Nakon raprave koja je trajala u ponedjeljak cijeli dan, a završena u utorak rano ujutro, glasovima zastupnika iz stranaka vladajuće većine, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, Narodna skupština RS pozvala je strane potpisnice i svjedoke Daytonskog sporazuma, kao i od sve predstavnike međunarodne zajednice, da ponište ranije i spriječe donošenje novih odluka “koji pozivaju na razgradnju Daytonskog sporazuma” i tako osiguraju pokretanje procedura kojima će se BiH “vratiti u predviđene okvire ovog međunarodnog sporazuma”.

Ako na taj poziv ne bi bilo odgovora, parlament RS najavio je kako će donijeti novi entitetski ustav kojim će RS vratiti “oduzete ovlasti” poput vojske, carina i obavještajne službe.

Parlament RS je najavio kao će se odluično usprotiviti svakom pokušaju teritorijalnog preustroja BiH te izmjeni strukture te zemlje, koju u Banjoj Luci vide kao “državnu zajednicu” bez suvereniteta, uz ocjenu kako on pripada samo entitetima i suverenim narodima.

Prema dokumentu vladajuće većine u RS, taj bi entitet sada trebao stupiti u pregovore s Federacijom BiH kako bi se dogovorili koje ovlasti bi mogle eventualno ostati na razini države.

Odlukom parlamenta RS svako djelovanje dužnosnika iz tog entiteta koje bi bilo protivno ovim zaključcima tretiralo bi se kao kazneno djelo, a ta prijetnja izravno se odnosi i na moguću integraciju BiH u NATO.

Navodi se kako se RS protivi članstvu BiH u NATO “najprije zbog toga što neprihvatljivim smatraju uspostavu NATO granice prema Srbiji, kao i zbog ogromnih troškova koje bi pristupanje ovom savezu proizvelo za RS i BiH”.

“U slučaju nasilnih pokušaja pristupanja Bosne i Hercegovine NATO savezu RS će održati referendum na kojem će građani odlučiti o članstvu u bilo kakvim vojnim savezima”, stoji na kraju zaključaka koje nisu poduprli zastupnici iz oporbe, koji nisu ni došli glasovati.

Jedan od oporbenih lidera i aktualni ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je kako je ova sjednica bila čisto gubljenje vremena i da se usvojenih zaključaka za pet dana “nitko neće ni sjećati”.

Predsjednik kluba skupina Zajedno za BiH Edin Ramić poručio je kako bi se parlament RS trebao baviti stvarnim, a ne izmišljenim problemima, upozorivši kako je stvarna kušnja za vlast to što je BDP u tom entitetu po stanovniku za tisuću eura manji nego u Federaciji BiH, a plaće su im manje za 20 posto.

“Zbog financijske nestabilnosti više od 15 vodećih tvrtki iz RS je svoje sjedište premjestilo u Federaciju BiH. To su teme za posebnu sjednicu Narodne skupštine, a ne pokušaj da se bavimo stvarimo na koje realno ne možemo utjecati”, kazao je tijekom rasprave Ramić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari