Pratite nas

BiH

Utvrđeni rezultati općih izbora: SDA sa 110 osvojenih mandata prva stranka u BiH

Objavljeno

na

Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila je ukupno 110 mandata na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine u današnjoj odluci o utvrđivanju rezultata općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 12. listopada.

Time je SDA postala vodeća stranka u Bosni i Hercegovini s obzirom da je pojedinačno osvojila najviše mandata od ukupno 518 koliko se dužnosnika bira na općim izborima u Bosni i Hercegovini.

Pregled mandata

Koalicija HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB imat će ukupno 52 mandata, a te stranke u drugoj Koaliciji proširenoj za HSP dr. Ante Starčević još 17 što znači ukupno 69 mandata.

SDA će tako imati člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića i potpredsjednika bh. entiteta RS iz bošnjačkog naroda Ramiza Salkića.

U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH SDA će imati deset zastupnika od kojih devet iz bh. entiteta FBiH i jednog iz bh. entiteta RS, Zastupničkom domu Parlamenta FBiH 29, Koalicija Domovina koju predvodi SDA u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS imat će pet zastupnika, dok će u skupštinama deset županija u bh. entitetu FBiH SDA imati ukupno 71 zastupnika.

Koalicija HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB imat će ukupno 52 mandata, a te stranke u drugoj Koaliciji proširenoj za HSP dr. Ante Starčević još 17 što znači ukupno 69 mandata.

HDZ BiH će samostalno imati člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Dragana Čovića, a potpredsjednika bh. entiteta RS iz hrvatskog naroda Josipa Jerkovića iz Koalicije HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB.

U Zastupničkom domu PS BiH HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP dr. Ante Starčević – HSP HB imat će četiri zastupnika iz bh. entiteta FBiH, Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Koalicija HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB u skupštinama županija u FBiH imat će 51 zastupnika.

Savez za bolju budućnost (SBB) osvojio je ukupno 56 mandata: četiri u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz bh. entiteta FBiH, 16 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, te 36 zastupnika u skupštinama deset županija u FBiH.

Na svim razinama vlasti u BiH Demokratska fronta (DF) osvojila je ukupno 46 mandata i to pet u Zastupničkom domu PS BiH iz bh. entiteta FBiH, 14 u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, te 27 u skupštinama županija Federacije BiH.

S osvojenih ukupno 43 mandata Socijaldemokratska partija (SDP) je peta stranka u Bosni i Hercegovini. SDP će imati tri zastupnika u Zastupničkom domu PS BiH, 11 u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i 29 u skupštinama kantona u bh. entitetu FBiH.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojio je ukupno 38 mandata u BiH. SNSD će imati predsjednika RS-a što će biti Milorad Dodik.

U Zastupničkom domu PS BiH SNSD će imati šest zastupnika iz bh. entiteta RS, 29 zastupnika u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, te tri u skupštinama županija.

HDZ 1990 imat će ukupno 25 mandata i to jedan u Zastupničkom domu PS BiH, četiri u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i 20 u županijskim skupštinama.

Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) osvojila je ukupno 13 mandata: jedan u Zastupničkom domu PS BiH iz bh. entiteta FBIH, četiri u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, te osam u skupštinama županija.

Stranka za BiH ima ukupno osvojenih 10 mandata: tri u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i sedam u skupštinama županija.

Među značajnijim strankama su i Koalicija DNS – NS -SRS s osvojenih ukupno devet mandata: jedan u Zastupničkom domu PS BiH iz bh. entiteta RS i osam u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS.

Tu je i PDP koji će imati sedam mandata u Narosnoj skupštini bh. entiteta RS, a jedan u Koaliciji sa NDP-om u Zastupničkom domu PS BiH iz bh. entiteta RS. Iz PDP-a je i novi član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Mladen Ivanić.

Predsjedništvo BiH u brojkama

Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH (SDA) osvojio je 247.235 ,od ukupno 997.532 važećih glasova.

Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH (HDZ) BiH, osvojio je 128.053, od ukupno 997.532 glasa.

Bošnjački i hrvatski član bio je na jednom glasačkom listiću te je na ovom listiću bilo ukupno 83.375 nevažećih listića od čega je 44.599 bilo praznih listića.
Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, kandidat Saveza za promjene, osvojio je 318.196 glasova od ukupno važećih 653.188 glasova. Nevažećih je bilo 54.098 od čega 32.287 praznih listića.

Došao kraj nepotrebnoj nervozi

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, Stjepan Mikić kazao je da je sada došao kraj nepotrebnoj nervozi kada je u pitanju objava konačnih rezultata.
Podsjetio je da od dana objave rezultata počinje teći rok od tri dana koda se može podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasova.

Mikić je dodao kako je prerano davati konkretnu ocjenu o provedenim izborima jer predstoji još vremena do objave konačnih rezultata. Najavio kako će se o tome moći govoriti kada se potvrde rezultati, ali budući da je Povjerenstvo po službenoj dužnosti naredilo ponovno brojanje s više od 120 biračkih mjesta naglasio je da to nije učinjeno bez razloga nego da se utvrde pravilni i točni rezultati općih izbora.

Govoreći o broju nevažećih listića u ovom izbornom procesu, Mikić kaže da je ovaj put bio približan broj nevažećih listića kao i u ranijim izbornim procesima, odnosno ovaj put je jedan ili dva posto više nevažećih listića.
Na pitanje novinara ima li Povjerenstvo informacije o pronalasku glasačkih listića na Blidinju, Mikić naglašava da Središnje izborno povjerenstvo o tome nije dobilo službenu informaciju, ali sve što dobiju od pritužbi analizirat će i utvrditi radi li se o kaznenom djelu te će to proslijediti nadležnim institucijama.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari