Pratite nas

BiH

Uvijek ista hrvatska priča

Objavljeno

na

Nisam dijelio veliko navijačko oduševljenje pa tako ne dijelim ni navijačku tugu zbog hrvatske nogometne reprezentacije. Pisao sam o tomu na portalu s određenom distancom i porukom da će i ta iluzija proći, a na kraju ćemo ostati sami sa sobom, s hrvatskom turobnom stvarnošću koju pokušavamo amortizirati sportskim i drugim nacionalnim mitovima.

Niko_KovacNeuspjeh hrvatskih nogometnih zvijezda na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, samo je još jedan pokazatelj stare hrvatske priče o precjenjivanju vlastitih sposobnosti, samoobmanjivanju i nedostatku žara i entuzijazma, odvažnosti i sustava u jednoj državi i narodu koja godinama trpi vlastito obezvrjeđivanje, koji živi u tlapnjama da se može nešto napraviti od samog talenta, ali ne i s radom i poštenim, nekorumpiranim sustavom.

Zašto je Nijemac uvijek Nijemac i kad mu ide loše i kad mu ide dobro? Zato jer je produkt kulture rada, samosvijesti, ustrajnosti, neodustajanja, jer vjeruje u sebe, jer nema kompleks manje vrijednosti, jer nije balkanski improvizator, jer je plod sustava koji ne ovisi o korumpiranim pojedincima i njihovom voluntarizmu, jer je plod sustava koji vrši kvalitativnu selekciju. Zašto je jedan Talijan, vrhunski stručnjak poput Cezare Prandellija dao ostavku na mjestu izbornika talijanske nogometne reprezentacije nakon neuspjeha u Brazilu, a hrvatskom izborniku to i ne pada na pamet?

Zato jer i u jednoj Italiji, poznatoj po mafiji, postoji i nešto drugo, što ne postoji kod nas: osobna odgovornost, stav zrelog pojedinca. Kod nas je moguće završiti trenersku školu i odmah postati izbornik reprezentacije. U svijetu gdje postoje neka pravila struke u svim aspektima, svaki, pa i najtalentiraniji pojedinac mora proći određene stepenice sazrijevanja, učenja, stvaranja iskustva i rezultata, da bi bio pogodan za najveće izazove. Ne sumnjam da je Niko Kovač čestit čovjek i daroviti trener, ali mi ga je ujedno i žao jer je bez samokritičnosti odlučio nastaviti obavljati jedan posao koji ga nadilazi – ne zato što bi bio nesposoban nego iz najjednostavnijeg razloga: ne može se preskočiti vrijeme, ne može se nigdje kupiti iskustvo. Sve ima svoje vrijeme. Plod se može ranije ubrati, ali ako je zelen, onda je zelen, ostavlja trpak okus.

poraz

Nogomet nije tema ovog mog teksta. Ni analiza igre ni izbornikovih poteza. Nisam ni kompetentan za ta pitanja kao ostalih nekoliko milijuna hrvatskih izbornika. Tema je ovdje ono što nogomet kao sociološki fenomen prije svega, odražava i govori o nama. A odražava duh neuspjeha ove zemlje i države, mentalitet onih koji vode ovu državu i koji će je voditi – mentalitet nesamostalnih, nekritičnih pojedinaca, mentalitet podložnika, ljudi koji na određenim funkcijama imaju svoje moćne mentore i koji su pristali igrati nečije igre za neke skrivene interese. Pritom pojedinac poput Nike Kovača ne mora toga ni biti svjestan. On može vjerovati da čini sve najbolje što može.

Ali ako to nije dovoljno ni za što više od jednoga debakla i sramote pred očima svijeta, onda mora imati zrno samokritičnosti poradi vlastita dobra. Ovako ga čekaju samo novi porazi i neuspjesi, a nogometaše koje smo precijenili kao nacionalne heroje, čekaju ionako samo još bolje premije. Dobit će svaki po glavi više od stotinu tisuću eura za jednu sramotnu ekspediciju u Brazil, gdje su doživjeli poraz i poniženje od porugljivih Meksikanaca koji su ih k tomu još i nazvali „ženskom reprezentacijom”.

Naše nogometne razmažene primadone trebao bi neki stariji trener od iskustva i autoriteta dobro izvuči za uši ili pošteno pedagoški ispljuskati da se trgnu od svojih narcisoidnih predodžbi. Ali tako bi trebalo i cijelu ovu naciju – da je netko trgne iz njezina balkanskog drijemeža, nerada, lokanja piva, navijačkih delirija, kladioničkih „meditacija” i koruptivnog spletkarenja. Nismo mi dobar narod. Dapače, mi smo jedan vrlo, vrlo loš narod. S dozom ironije govorio sam pred početak Svjetskog prvenstva da od Hrvatske nije ostalo ništa nego kockasti dresovi. Pa eto, od nacije „kockastih”, odnosno „kockara” ne može se ništa očekivati nego da zapiju i prokockaju vlastitu državu. Nisu nam za to krivi ni neprijatelji ni sve moguće teorije zavjere. Krivi smo sami jer smo zlobni, glupi, jadni i činimo zlo najviše jedni drugima.

Umjesto da su naše nogometaše na Plesu dočekali s trulim pomidorama i jajima, navijači su im radosno skandirali – to nije samo fanatizam, to je maloumnost. Tako se ne voli svoja zemlja. Ona se voli i razumom, ne samo srcem, voli se umom i radom, ne afektima. Navijačka strast nije dokaz ljubavi.

Dokaz ljubavi i domoljublja je nešto sasvim drugo – prije svega poštenje i rad, a onda sve ostalo. Ovoj zemlji kronično nedostaje jedan pametan, izgrađen društveni sustav, red i poredak koji bi imao smisla, koji bi štitio one koji nešto stvaraju i koji žive pošteno. Previše je nečasnih ljudi. Previše je susjeda koji vam žele i snuju zlo, koji vam ne daju živjeti. Previše je sitnih prevaranata među tzv. običnim ljudima koji uživaju nezaslužene mirovine, koji varaju državu na svakom koraku. Previše je onih koji daju i primaju mito. Previše je izdaje. Naša bespomoćna reprezentacija samo je pokazala zorno iz kakve zemlje dolazi: iz zemlje šarenih kulisa iza kojih se krije gubitnički mentalitet, strah, nepovjerenje u sebe, kao posljedica petnaestogodišnje demontaže suverene Hrvatske. Ova danas Hrvatska je samo sjenka, nesamostalni bijedni pijun na šahovskoj ploči velikih, Hrvatska koji si ne može priznati jedno: da je talac balkanoidnih mafijaško-političkih klanova i veleizdaje ugrađene u njezinu podsvijest. Zato je i prate noćne more. Zbog nečiste savjesti.

Zoran Vukman/velecasnisudac/foto:pixsell

facebook komentari

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari