Uz 23. obljetnicu raketiranja Banskih dvora: Zahvala hrabrom australskom parlamentarcu Paulu Filingu!

1

Uz 23. obljetnicu raketiranja Banskih dvora

 Zahvala hrabrom australskom parlamentarcu Paulu Filingu!

Na današnji dan prije 23 godine, 6. listopada 1991., u Zagrebu je, na moju inicijativu, u službenom posjetu boravio član australskog parlamenta i tajnik parlamantarne skupine australsko-hrvatskog prijateljstva Paul Filing. Tri dana prije njegovog posjeta u Zagrebu je također boravio predsjednik parlamentarne skupine australsko-hrvatskog prijateljstva Andrew Theophanous. Kako bi ih nagovorio da dođu u posjet Hrvatskoj, gdje je bio rat, tada sam u tjedan dana dva puta letio zrakoplovom iz Hrvatske u Australiju i natrag. U tih sedam dana u zraku sam proveo oko 106 sati.

Ovo je prigoda kad treba reći da su australski parlamentarci bili prvi strani političari koji su se, na konferenciji za medije u Zagrebu, javno izjasnili da Hrvatska treba biti međunarodno priznata kao samostalna država. Inače, Australija je, zahvaljujući velikom utjecaju i lobiranju hrvatskih iseljenika u toj zemlji, bila prva prekomorska država koja je priznala Hrvatsku. No, ovdje posebno želim istaknuti hrabrost tadašnjeg člana australskog parlamenta Paula Filinga, koji je osim službenih razgovora na najvišoj razini u Zagrebu otišao i na prvu crtu bojišnice kod Siska, što su tada prenijeli i australski mediji.

Kako vam mogu pomoći u ovim teškim trenutcima

Međutim, ono što treba dodatno istaknuti je reakcija Paula Filinga kad sam oko 10 sati navečer 6. listopada 1991. otišao u hotel Esplanadu, gdje je Paul Filing odsjeo, i prema naputku ministra vanjskih poslova dr. Zvonimira Šeparovića, zatražio od australskog parlamentarca da odmah ode iz Zagreba za Ljubljanu, gdje je trebao ići slijedeći dan, 7. listopada. Rekao sam mu da se sprema napad vojnih zrakoplova JNA na Zagreb i budući da je on gost Vlade RH mi smo odgovorni za njegovu sigurnost. Paul Filing je na te moje riječi upozorenja vrlo hladno odgovorio slijedeće: “Prema mojem programu ja trebam otići iz Zagreba sutra ujutro i ja noćas ostajem u Zagrebu. U međuvremenu recite mi kako vam ja mogu dodatno pomoći u ovim teškim trenutcima?”. Nakon tih riječi Paul Filing i ja smo otišli u Ministarstvo vanjskih poslova koje se tada nalazilo u Visokoj ulici, gdje smo u podrumu, neka vrsta skloništa, napisali na engleskom jeziku jedan apel međunarodnoj zajednici, koju je potpisao ministar Šeparović, u kojem smo skrenuli pozornost na iminentnu opasnost koja prijeti Hrvatskoj.

Sutradan ujutro, Paul Filing je, u mojoj pratnji, automobilom otputovao za Ljubljanu. Na povratku iz Ljubljane u automobilu sam na radiju čuo vijest o raketiranju Banskih dvora i dok sam još bio u Sloveniji stao sam u jednom manjem mjestu i telefonom iz ureda Mjesne zajednice nazvao neke utjecajne australske Hrvate. U Australiji je tada bila noć. No, ja sam ih upozorio da su zrakoplovi JNA napali Zagreb i zamolio sam ih da odmah zovu tadašnjeg predsjednika Vlade Australije Bob Hawkea i od njega traže da intervenira u Ujedinjenim Narodima kako bi se zaustavila agresija na Zagreb i Hrvatsku. Nakon tog telefonskog poziva vratio sam se u Zagreb i u Ministarstvo vanjskih poslova, gdje sam tada obnašao dužnost prvog glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova. Nekoliko većih gelera od bombi koje su bačene na Banske dvore doletjelo je i do Visoke ulice, gdje su probili vrata i stakla na prozorima nekolicine ureda u Ministarstvu vanjskih poslova. Na sreću nitko nije stradao.

Demokratizaciju Hrvatske nitko vise neće moći zaustaviti

Ono što je moje australske parlamentarne prijatelje i sugovornike u to vrijeme najviše dojmilo je ne samo hrabrost s kojom su hrvatski branitelji i hrvatski narod u cijelini branili svoju Domovinu, nego i velika odlučnost s kojom smo se mi Hrvati osim za samostalnost borili i za demokraciju u hrvatskoj državi. Kao izravan sudionik tog povijesnog vremena duboko sam razočaran zbog udruženog napora najvećih parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj, HDZ-a i SDP-a, da odvrate hrvatske građane od davanje potpore prijedlogu za izmjenu tj. dodatnu demokratizaciju izbornog zakonodavstva u Hrvatskoj, koji je pokrenula udruga U ime obitelji. Međutim, duboko vjerujem da je to proces koji nitko više u Hrvatskoj neće moći zaustaviti.

Antun Babić

Prvi glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske

kamenjar.com

U Zagrebu, 6. listopada 2014.

facebook komentari

  • Ljuta Trava

    Antune ,
    Hajde majke ti mile možeš li ti barem jedan tekst napisati a da ne završi politikanstvom .