Connect with us

Iz Svijeta

Uz oslobađajuću presudu u Senatu Trump je moćna figura u republikanskoj politici

Objavljeno

on

To je još uvijek Republikanska stranka Donalda Trumpa.

Glas 43 od 50 republikanskih senatora za oslobađanje Trumpa optuženog za poticanje prošlomjesečne smrtonosne pobune na američkom Kapitolu, sa samo sedam republikanskih glasova za osuđujuću presudu, pokazuje koliko je snažan njegov stisak nad strankom koju je u proteklih pet godina oblikovao po sebi, ocijenila je agencija Reuters.

Bivši predsjednik, koji se uglavnom nije pojavljivao u javnosti izvan svoje kuće na Floridi, otkako je napustio Bijelu kuću 20. siječnja, uživa snažnu odanost svojih pristaša, prisiljavajući većinu republikanskih političara da pokazuju vjernost i da se boje njegova gnjeva.

No, nakon dva postupka opoziva, mjeseci tvrdnji da je njegov izborni poraz na predsjedničkim izborima namješten i napada na američki Kapitol “njegovih pristaša” zbog kojih je pet njegovih pristaša umrlo, Trump je i politički otrov u mnogim neodlučnim okruzima koji često odlučuju o ishodu američkih izbora.

To republikance stavlja u neizvjestan položaj dok pokušavaju stvoriti pobjedničku koaliciju za izbore 2022. kako bi ponovno kontrolirali Kongres i za utrku za Bijelu kuću 2024. koja bi Trumpa mogla uključiti kao kandidata.

U izjavi nakon glasanja u Senatu Trump je osudio suđenje kao “lov na vještice” i progovorio o budućnosti. “Naš povijesni, domoljubni i predivni pokret MAGA (Učinimo Ameriku opet velikom) tek je počeo”, rekao je. “Pred nama je toliko posla, a uskoro ćemo se pojaviti s vizijom svijetle, blistave i bezgranične američke budućnosti.”

“Teško je zamisliti da republikanci u skorije vrijeme pobijede na nacionalnim izborima bez Trumpovih pristaša”, rekao je Alex Conant, republikanski strateg i pomoćnik senatora Marca Rubia tijekom njegove predsjedničke utrke protiv Trumpa 2016. za republikansku nominaciju, prenosi agencija Afp.

Trump nije nagovijestio svoje dugoročne političke planove za razdoblje nakon suđenja, iako je javno natuknuo još jednu utrku za Bijelu kuću i želi pomoći stranačkim izazivačima republikanaca u Kongresu koji su glasali za opoziv ili osudu.

“Hoće li se ponovno kandidirati, ovisi o njemu, ali on će i dalje imati ogroman utjecaj na smjer politike i na procjenu tko je u stranci ozbiljni nositelj političke poruke”, rekao je savjetnik. “Možete to nazvati glavnim igračem ili kako god želite”.

Trump je zadržao snažnu potporu republikanaca u anketama čak i nakon napada na Kapitol 6. siječnja.

Samo nekoliko dana nakon pobune, anketa agencije Reuters/Ipsos otkrila je da 70 posto republikanaca i dalje odobrava kako Trump, tada još predsjednik, radi svoj posao, a kasnija anketa pokazala je da sličan postotak vjeruje da bi mu se trebalo ponovno omogućiti da se kandidira.

Trumpovi branitelji u Senatu tvrdili su da je suđenje protuustavno jer je Trump već napustio predsjedničku dužnost i da su njegove primjedbe uoči nereda zaštićene ustavnim pravom na slobodu govora. (H/K.)

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari