Pratite nas

BiH

Uzalud vam trud svirači…

Objavljeno

na

Postoji li javni ili privatni medij koji će artikulirati vrijednosti dvije trećine “baze” koja je unatoč svemu bila ZA?

Lekciju kako potpuna kontrola medija u određenim situacijama postaje kontraproduktivna, naši vladajući očito nikada neće usvojiti. Komunistička partija je 1989. potpuno kontrolirala tadašnju Televiziju Zagreb pa je ipak uskoro izgubila izbore. HDZ je 1999. vedrio i oblačio u istoj zgradi i unatoč tome je u siječnju 2000. teško poražen. Mjera je važna u svemu pa tako i u propagandi. Postoji naime određena razina kontrole medija nakon koje diktat postaje kontraproduktivan i, umjesto indoktrinacije, počinje iritirati narod. Informacije su i u totalitarnim sustavima kolale i mimo državne propagande, od Goebbelsa do Radmana, prije svega usmenom predajom, a u formalno demokratskim režimima s jakom kontrolom javnih medija kroz oporbeni tisak i male radijske postaje. Totalitarni ideal potpune kontrole informacija i interpretacija postaje besmislen razvojem interneta, jer se vijesti, dobri proturežimski tekstovi i analize preko društvenih mreža danas prošire munjevito. Stoga je pokušaj uvjeravanja puka da na zadnjem referendumu glasa protiv jer je inače zatucan i fašistički, što su više ili manje izravno i suptilno promicali svi glavni mediji u zemlji, brzo postao predmet ismijavanja u dijelu internetske zajednice razmjernom postotku glasača koji je 1. prosinca, suprotno željama političkog, medijskog i kulturnog, establišmenta glasao Za.

Vladajući su stavili sav svoj politički kapital na kartu koja je na kraju izgubila. Morat će povući posljedice takvog angažmana i izlaganja vlastitog legitimiteta testu. Ili će posljedice povući njih.

Nakon dovoljnog odmaka, kad se prašina slegne i naprave se analize onoga što se u dominantnim medijima u Hrvatskoj događalo tjedan dana prije referenduma, mnogi će se zacrvenjeti. Svačije je pravo biti za ili protiv, ali nije ići ispod profesionalnih standarda i elementarne pristojnosti.

Medijsko agitiranje protiv, koje je toj opciji očito učinilo medvjeđu uslugu, pratilo je dosad neviđeno huškanje, govor mržnje, izvrtanje teza, čupanje iz konteksta, na koncu i potpuno izmišljanje „izjava”. T-portal, jedna od perjanica te propagande, na koncu se zbog navođenja lažne „izjave” javno ispričao Željki Markić, ali perje je teško vratiti natrag u jastuk kada se jednom prosulo. Inače, taj portal je svjetski raritet. U ostalim zemljama portali velikih telekom operatera vrlo su umjereni, politički neutralni, prenose provjerene vijesti i uravnotežene analize nastojeći se nikome pretjerano ne zamjeriti jer imaju pretplatnike svih političkih orijentacija. Jedino je u Hrvatskoj T-portal postao neka vrsta jakobinskog kluba, ekstremno lijevi, prema voljenom „regionu” usmjereni, nerijetko eksplicitno antikršćanski rezervni dom Feralove siročadi. Nakon posebno brutalnog angažmana u zadnjoj kampanji ne bi začudilo da uslijedi akcija bojkota i otkazivanje pretplate. Jer zašto bi itko od one dvije trećine izašlih birača posredno financirao medij koji ih prikazuje kao fašiste i neandertalce?

HTV je plesao po granici između očitog protežiranja strane protiv unutar koliko-toliko profesionalne forme i brutalne propagande koja je prevagnula u zadnjim danima prije referenduma.

Večernji je list u petak poslijepodne kao glavnu vijest na portalu istaknuo kako je Zdravko Mamić pozvao da se glasa Za. Budući da je nejasno po čemu je Mamić relevantna osoba u raspravi o referendumu, da se zaključiti kako je jedna od trenutačno najomraženijih osoba u Hrvatskoj iskorištena kao savršen maneken antipropagande.

Odluka čelnika građanske inicijative U ime obitelji da u postreferendumskoj večeri uskrate akreditaciju medijima koji su koristili govor mržnje i radili prizemnu agitaciju klevećući ih i krivotvoreći im izjave potpuno je razumljiva. Što bi radili novinari Vladina jutarnjeg biltena ili t-portala u stožeru U ime obitelji te večeri? Sudeći po svemu što su radili do sada, među stotinama čestitara tražili bi onog koji bi dao najlošiju sliku Inicijative. Iskopali bi vjerojatno nekog suludog, krezubog starca koji bi po mogućnosti izjavio kako pedere treba u zatvore ili sličnu ludost pa bi to stavili u prvi plan, kako ilustraciju zatucanih „katolikotalibana”. Upitno je ostalo samo jesu li trebali pregristi kampanju HTV-a i njih ipak pripustiti. Dnevnik HTV-a dan nakon referenduma potvrđuje da nisu. Stipe Alfier ga je otvorio sjevernokorejskim stilom, bombastičnom viješću kako je na referendumu bio najniži odziv do sada, da bi, nakon što ga je preventivno „delegitimirao”, tiho priopćio rezultat referenduma, a onda bučno nastavilo kako je u Istri i Rijeci prevladalo Protiv. To je kao da kažete na košarci: izgubio sam 21-2, ali zabio sam „tricu”! Voditeljica Dnevnika 3 javne televizije daje si za pravo na usputni komentar kako se nada da će se gej-brakovi legalizirati i kod nas, dan nakon što je dvotrećinska većina birača odlučila suprotno.

Postreferendumsko kmečanje vladajućih svodi se na spoznaju kako narod ne valja i kako treba pojačati ideološku indoktrinaciju (tj. građanski odgoj i vrijednosti). Dojučerašnji veliki zagovornici direktne demokracije i svih mogućih plenuma, sad odjednom agitiraju za ograničavanje mogućnosti referenduma jer im narod više nije po volji. Da nije bilo politički dirigirane mobilizacije svih značajnih medija na stranu Protiv, na referendumu bi se odlučivalo samo o meritumu, tj. o tome treba li definiciju braka kao zajednica žene i muškarca unijeti u Ustav. Ovako se to pretvorilo i u glasovanje o svemu što se uložilo na jednu i na drugu stranu. Jer kako objasniti činjenicu da je najveći postotak protivaša bio u srpskom selu Negoslavcima, 75%, što bi teško bilo očekivati i u središtu Amsterdama?

Munjevito solidariziranje svih važnih medija s huškačima kojima su uskraćene akreditacije svjedoči o monolitnosti medijske oligarhije. Očito su jedva dočekali u subotu navečer izvijestiti javnost o groznoj inicijativi koja guši medijske slobode, što je bio još jedan niski udarac i završni pritisak na birače. Što s rupom od dvije trećine „baze” koja je unatoč svemu bila Za? Postoji li javni ili privatni medij koji će artikulirati i njihove vrijednosti? Hoće li mediji svojim djelovanjem promijeniti birače ili će se dogoditi obratno, tj. to da će buduće političko artikuliranje referendumske većine dovesti do toga da se kadar i vrijednosti koje zastupa medijska scena dovedu u sklad s onima koji ih plaćaju?

Nino Raspudić/Večernji list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Crkva analizirala uzroke iseljavanja ljudi iz BiH: strah od rata, loša politička situacija…

Objavljeno

na

Objavio

Svi smo pozvani odgajati svoja srca u kršćanskoj ljubavi. Onaj tko istinski upozna ljubav i živi ljubav, taj ispravno živi. Istina je da je najveća avantura biti dobar, a nema dobrote bez iskrene ljubavi – kazao je predsjednik Caritasa BK BiH kardinal Vinko Puljić na press-konferenciji upriličenoj uoči obilježavanja Nedjelje Caritasa, 17. prosinca.

Nedjelja Caritasa u BiH je izazov i poziv da nađemo sebe i u sebi susretnemo Boga koji je ljubav te prepoznamo da smo voljena bića – naglasio je kardinal Puljić te dodao da tu ljubav moramo ostvarivati živeći jedni s drugima i jedni za druge.

Kardinal Puljić poručio je da će se na Nedjelju Caritasa prikupljati prilozi kojima se želi pomoći potrebitima. – Nikada nismo tako siromašni da ne možemo pružiti znakove i darove kršćanske ljubavi, niti tako bogati da nam nije potrebna ruka bližnjih – naglasio je kardinal.

Ravnatelj Caritasa BK BiH mons. Tomo Knežević prezentirao je aktivnosti Caritasa u BiH tijekom protekle godine. Prema njegovim riječima, sve aktivnosti Caritasa se realiziraju kroz tri nadbiskupijska Caritasa.

Hvale vrijedne su akcije koje provode volonteri na župnim razinama kroz svoje župne caritase – kazao je mons. Knežević te naglasio kako je na svim razinama u Caritasu BiH zaposleno 240 djelatnika raznih profila.

Skrbimo o svim vrstama korisnika, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili zemljopisnu pripadnost – kazao je mons. Tomo Knežević.

U posljednjem dijelu konferencije Zlatko Malić, voditelj Opservatorija siromaštva i resursa, iznio je informacije o uzrocima iseljavanja građana iz BiH. Prema njegovim riječima, iseljavanje je postalo ozbiljan problem u posljednjih nekoliko godina. Caritas nije želio provoditi velika istraživanja jer nema resursa za takvo što, ali je analizirao zašto ljudi odlaze iz BiH.

Prema analizi o razlozima iseljavanja, Malić je naveo 5 ključnih razloga.

Loša politička situacija, retorika i nesuglasice među političkim strankama. Među ispitanicima je prisutan osjećaj o mogućem novom ratu – kazao je Malić.

Ostali uzroci iseljavanja sadržani su u nepovjerenju u javna tijela, loša ekonomska situacija, nerazvijen zdravstveni i socijalni sustav i nesigurna budućnost djece.

O kampanji “Pomozimo zajedno”, u koju je uključeno poduzeće Violeta d.o.o. iz Gruda, govorila je predstavnica Violete Nevena Sučić. Violeta je, u suradnji s Caritasom BiH, Merhametom BiH, Crvenim križem RS-a, odlučila pokrenuti kampanju “Pomozimo zajedno” u sklopu koje će u proizvodima darivati potrebite obitelji u BiH u vrijednosti od 100.000 KM. Tom prigodom Sučić je uručila dar Caritasu u iznosu od 33 tisuće KM u proizvodima.

 

Kardinal Puljić protiv stigmatizacije jednog naroda u BiH

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari