Connect with us

Herceg Bosna

Uzdol: obilježena 30. obljetnica od stravičnog zločina nad Hrvatima

Objavljeno

-

Polaganjem vijenaca pred spomen obilježjem hrvatskim žrtvama, u memorijalnom centru u Uzdolu te misom zadušnicom koju je ispred župne crkve u Uzdolu predvodio don Pavo Jurišić, danas 14. rujna na blagdan Uzvišenja svetog Križa, obilježena je 30. obljetnica stravičnog zločina kojeg su pripadnici Armije BiH počinili nad Hrvatima župe Uzdol u općini Prozor/Rama.

Prije početka sv. mise, žrtvama Uzdola poklonili su se članovi obitelji, predstavnici braniteljskih udruga te brojno izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodog sabora BiH koje je predvodila Lidija Bradara, dopredsjednica HDZ-a BiH i predsjednica Federacije BiH, uz izaslanstvo dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti svih razina u BiH.

„Uzdol je otvorena rana koja krvari i nakon 30 godina sabrane tuge, ocvalih proljeća i sumornih jeseni u ovom mirnom mjestu u kojemu vrijeme ne liječi rane, u kojemu su i suzw presušile. Već 30 godia okuplajmo se ovdje na blagdan Uzvisenja Križa Gospodinova oko uzdolskog križa. Okuplja nas ljubav prema Bogu i čovjeku ali i sjeća je na žrtve koje su ubili pripadnici Armije RBiH. Nisu oni došli odnekud, oni su rasli u ovoj u zemlji, u njima je tinjala mržnja koja je bila u stanju ubiti staricu Lucu i njezinu unuku Jadranku“, kazao je u svojoj propovjedi don Pavo Jurišić. On je istaknuo i kako je u BiH i dalje na djelu selektivna pravda u kojoj sve žrtve nisu jednake.

„Ono što mi želimo je da pravna država zaista fukncionira i da svi počinitelji i nalogodavci ovakvih zločina budu kažnjeni i privedni pred lice pravde. Naravno naša je trajna zadaća ne zaboraviti niti jednu žrtvu, odati joj počast. To smo prije nekoliko dana učinili u Garbovici, danas to činimo u Uzdolu“, kazala je Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH koja je predvodila brojno izaslanstvo dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora BiH u kojemu su, uz ostale, bili i Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kao i Malden Begić, predsjednik Odbora za branitelje Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Žrtvama Uzdola poklonilo se i brojno izaslanstvo dužnosnika Republike Hrvatske na čelu sa Zdravkom Bušić, zastupnicom u Saboru RH ali i brojna izaslanstva Udruga proistklih iz Domovinskog rata od Rame preko Bugojna do Splita i Vukovara.

Pripadnici Prozorskog bataljuna Armije BiH u rano jutro 14. rujna 1993 godine upali su u selo Uzdol te na krajnje okrutan način pobili 41-og Hrvata, 29 civila od kojih je najmlađa imalo deset, a najstarija 87 godina, kao i 12 pripadnika HVO-a. U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Za ovaj zločin samo je osuđen tadašnji zapovijednik ”Prozorskog bataljona” Enver Buza na kaznu zatvora od osam godina.

Kada su u pitanju žrtve hrvatske nacionalnosti, najbolje govori činjenica da je Tužiteljstvo BiH donijelo odluku o obustavi istrage protiv 36 pripadnika Armije BiH, koji se sumnjiče da su bili izravni izvršitelji ovog zločina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas