Pratite nas

Hrvatska

Debata predsjedničke utrke! Nova TV

Objavljeno

na

Sva četiri kandidata za Predsjednika Republike Hrvatske večeras se nalaze pred Mislavom Bagom i sučeliti se uživo u programu Nove TV.

LINK

Sinoć je na Novoj TV održano drugo televizijsko sučeljavanje predsjedničkih kandidata koje su za Večernji list komentirali politički analitičari Anđelko Milardović i Davor Gjenero.

Njihove komentare o sučeljavanju Ive Josipovića, Kolinde Grabar Kitarović, Milana Kujundžića i Ivana Vilibora Sinčića prenosimo u cijelosti.

Anđelko Milardović: Josipović je išao klizećim seksističkim stavom

Prvo sučeljavanje je bilo totalni promašaj jer je RTL mislio da je vođenje kampanje i države samo ‘žuta’ zabava. U usporedbi sa sučeljavanjem na RTL-u koje je bilo na razini ‘Tvoje lice zvuči poznato’, ovo na Novoj TV je predstavljalo pomak prema sadržajnoj dimenziji komunikacije. Nova TV je, iako je komercijalna televizija napravila pomak prema sadržajnoj dimenziji i u tom smislu su pitanja bila u skladu s onima koja bih i sam uputio kandidatima.

O Josipoviću:

Smatram da se u odnosu na prvo sučeljavanje, Josipović našao u defenzivnoj poziciji u odnosu na izazivače što se vidjelo po načinu komunikacije, rječite i nerječite. Vidjela se zabrinutost jer su sva tri izazivača bila napadači. Bio je u nezgodnom položaju u odnosu na napadače. Njegovu poziciju treba definirati kao poziciju kandidata koji se istovremeno mora braniti i napadati što je vrlo složena situacija. U odnosu na Kolindu Grabar Kitarović, Josipović je išao klizećim seksističkim stavom kazavši da je lutka na koncu. To je znak neuroze što nije primjereno, to će mu zasigurno zamjeriti udruge. Josipović je izbjegao pitanje o maršalu. Ako je Predsjednik Republike, morao je odgovoriti na to pitanje jer maršalu dijelovi društva nisu naklonjeni. To govorim sa naslova slobode i kršenja ljudskih prava u jednom nedemokratskom društvu lijeve diktature.

O Grabar Kitarović:

Pokazala je više samopouzdanja nego na RTL-u. Da bi finiširala na trećem sučeljavanju treba demonstrirati samopouzdanje, uvjerljivost i superiornost da bi se uzdigla do razine možebitne Angele Merkel.

O Milanu Kujundžiću:

Na komunikativnoj razini može ga se usporediti sa škarama koje govore. Brz i odrješit. Na momente je stvarno tjerao Josipovića u kut. Njegov temperamentni istup, dio je osobnosti kao što je smireni ton Josipovića dio njegove osobnosti. Radi se o dvjema suprotnostima.

O Ivanu Viliboru Sinčiću:

On ima antisistemsku retoriku. Britkoga izlaganja i na momente podsjeća izgledom na Suca. Pojavljuje se kao radikalni kritičar hrvatske oligarhije i prljave tranzicije gdje se nije libio apostrofirati očeve mutne tranzicije u Hrvatskoj. Lukovića kao simbola financijske oligarhije i Gregorića kao oca svih zakulisnih igara iz tranzicijskog razdoblja. Ti su likovi u njegovom govoru bili predmet kritike, i to je govor bez kalkulacije. On zna da pred njim nije nekakav veliki ulog.

O sličnosti aktera na komunikativnoj razini:

Najveća sličnost je između Grabar Kitarović i Josipovića. Na razini osobnosti imaju sličan stil. Blag, ne toliko napadački, za razliku od antipoda Kujundžića i Sinčića. Što se tiče oštrine i britkosti, Kujundžić i Sinčić su dominirali.

Davor Gjenero: Ovako formatirana kampanja utjecat će na rezignaciju birača

Druga debata kandidata za Predsjednika Republike bila je prilično razočaravajuća. Kandidati nisu uspjeli iznijeti niti jednu novu ideju, ničim novim nisu privukli birače. Doduše, od debata ne treba očekivati znatniji utjecaj na biračko tijelo, ali ovako formatirana kampanja utjecat će na rezignaciju birača.

Izostala je bilo kakva rasprava o mogućim izazovima u budućem predsjedničkom mandatu, ali i ozbiljnija analiza prethodnoga mandata. Predsjednik Josipović i u ovoj je debati govorio o nužnosti promjene konstitucionalnog okvira za provođenje reformi, a pritom je izbjegao odgovoriti što je to u njegovom prijedlogu ustavnih promjena što otvara prostor efikasnim društvenim reformama. Niti pitanje o mogućem uvođenju predsjedničkog suspenzivnog veta na zakone usvojene u Saboru nije iskorišteno kao argument da ponuđene ustavne promjene zapravo nude polugu zaustavljanja reformi i Predsjednika pretvaraju u vetno snagu u društvu.

Kolinda Grabar Kitarović jasno se profilirala kao zagovornik euroatlantizma, ali nije imala priliku govoriti o ozbiljnim propustima hrvatske euroatlantske politike u proteklom mandatu. Govorila je o neiskorištenosti potencijala europskih strukturnih fondova i tek naznačila nužnost provođenja restriktivne fiskalne politike, stvaranja “ograničene” države i usklađivanje sustava državne administracije s europskim načelima javne uprave.

Predsjednik Josipović je nastavio korištenje rodnim stereotipima

Milan Kujundžić je tek donekle ublažio svoju retoriku, a Predsjednik Josipović je nastavio korištenje rodnim stereotipima i podcjenjivanjem ključne protukandidatkinje. U debati mu je “pobjeglo” pa je pokazao da raspolaže i ponekim podatkom više o protukandidatima, nego što je to dostupno javnosti, a mogao se steći dojam da su neke od “afera” lansiranih protiv njegovih protukandidata ponikle iz njegova tabora, što je krajnje neprimjereno za aktera koji se s predsjedničke funkcije bori za novi mandat.

Donekle izvan konteksta debate, neprimjereno je da Predsjednik u kampanji, koji bi se do konca izbora morao ponašati kao “skrbnik nad institucijom predsjednika Republike” miješa kampanju i “redovito obavljanje funkcije”. Budući da je predbožićni predsjednički domjenak dio protokola, a ne supstancijalni posao iz domene ovlasti Predsjednika, bilo je neprimjereno održati ga u tijeku kampanje. Da ove godine domjenak nije održan ne bi bilo nikakve štete, nego tek budžetska ušteda, a ovako je moguće spekulirati o tome ne troši li Predsjednik proračunski novac za kampanju u kojoj želi osvojiti naredni mandat.

Sinoćnja debata neće potaknuti neodlučne birače da izađu na izbore, nikome od kandidata nije uspjelo pridobiti “birače promjene”, a ovakav nastavak kampanje utjecat će na vrlo nizak odaziv birača na izbore i rezignaciju birača.


Pregled debate:

Jeste li sigurni da niste u donacijama primili novac sumnjivog porijekla?

Grabar Kitarović: Vjerujem da nije jer smo provjeravali sve donacije. l one su objavljene, izvješće je predano DIP-u. Bili smo pažljivi, ponašali smo se sukladno svim pravilima, bit ćemo otvoreni, transparentni.

Predsjednički kandidat Milan Kujundžić kazao je vrlo kratko kako je predao financijsko izvješće i kako je sve u redu.

Moje izvješće je predano na vrijeme, u njemu su sve donacije, provjeravali smo sve. Potpuno sam uvjeren da je sve u redu, odgovorio je Josipović na pitanje o podrijetlu donacija za kampanju.

Ivan Vilibor Sinčić je rekao njegovo izvješće predano i u njemu je navedeno 25.000 kuna i 80.00 kuna u obliku usluge – Jaguara starog 11 godina. ‘To je krntija koja se pokvarila dva puta na putu od Splita, ustupljen nam je i ništa nije sporno’, rekao je.

Josipovića je upitao namjerava li vratiti novac iz donacije Roberta Ježića kako bi se radnicima Diokija mogla isplatiti plaća.

Koji od 14 stavaka Ustava omogućuje da se bavi gospodarstvom, bilo je iduće pitanje. 

‘Ustav govori da je predsjednik zadužen za usklađeno djelovanje državnih tijela, ali to nije jedino. Predsjednik je političar. Gospodarstvo je jedna od tema koje svaki političar mora obraditi’, rekao je Josipović.

Puno je manje važno što piše u Ustavu i zakonu u odnosu na ono da predsjednik RH predstavlja Hrvatsku u zemlji i svijetu. Ulaziti u ovlasti fikusa, što su govorili Mesić i Josipović je upropastilo Hrvatsku koja nije imala predsjednika, gospodarstvo je propadalo, a predsjednici sa svojim savjetnicima odrađivali su poslove kontra Hrvatske i naroda, kazao je Kujundžić.

‘Predsjednik unutar svojih ovlasti može itekako utjecati na stvaranje veza, i sklapanje novih poslova. Goruća pitanja zemlje su gospodarstvo – trebamo investicije i monetarnu reformu’, rekao je Sinčić.

‘Vrlo je jasno definirano da predsjednik ili predsjednica zastupaju zemlju u inozemstvu i da brine za djelovanje državne vlasti i njenu stabilnost. Sve one odredbe koje se odnose na nacionalnu sigurnost su povezane s gospodarstvom. Predsjednica je osoba koja je odabrana od naroda i koja djeluje kao arbitar. To je osoba koja mora voditi računa da se pitanja rješavaju’, rekla je Grabar Kitarović

‘Nepostojanje obveze prema čelnicima stranaka i neimanje ugovora s ljudima koji su ih doveli na ta mjesta je problem Hrvatske jučer i danas’, replicirao joj je Josipović.

‘Obmana je javnosti da ovlasti predsjednika ili predsjednice nisu dovoljne. To je bio izgovor za nečinjenje i za sukrivnju za situaciju u kojoj se nalazimo danas’, odgovorila je Grabar Kitarović na Jospovićevu repliku.

‘Gospođa Grabar Kitarović je bila ministrica u Vladi koja je najkorumpiranija vlada u Europi ikad. Čitao sam analizu u kojoj je 90 milijardi kuna štete. To je vlada u kojoj je cijena kilometra autoceste porasla duplo’, kaže Josipović

‘Gospodine Josipović ta je vlada prošlo svršeno vrijeme. Ponosna sam na svoja postignuća u toj vladi. Činjenica je da sam ja iz te vlade otišla, a vi se još niste ogradili od vlade Zorana Milanovića koja vodi Hrvatsku u propast’, odgovara Grabar Kitarović.

Sinčić se obratio Josipoviću te mu rekao da bi kriminal trebalo progoniti Državno odvjetništvo. ‘Kako možete govoriti o kriminalu kad ste odlikovali Mladena Bajića koji je predvodnik kriminala?’, pitao je Sinčić Josipovića.

‘Kao mladi čovjek sam zgrožen što slušam demagogiju, svi ste bili članovi tih vlada i na vama je odgovornost za uništenje zemlje’, poručio je Sinčić drugim kandidatima.

Nakon što je Kujundžić prozvao Sinčića da je jednom studentu oduzeo mjesto jer studira šest godina, Sinčić mu je kazao kako je njega na mjesto ravnatelja bolnice postavio Sanader, predsjednik ‘najkorumpiranije Vlade u povijesti Hrvatske’ te ga zamolio da mu ne postavlja ‘ovako osobna pitanja’.

Bi li institut predsjedničkog veta na neke zakone ojačao instituciju predsjednika?

Moguće bi ojačao, ali nije neophodan. Predsjednik i sada ima dovoljno ovlasti, kazao je Milan Kujundžić.

Sinčić je rekao da bi se time moglo utjecati više na društvo i slaže se s institutom veta.

‘Mi nismo predsjednički sustav, nemamo pravo veta, ustavne ovlasti su sasvim dovoljne. Ustav kaže da predsjednik može poslati zakon na ocjenu ustavnosti. Svakog se dana nalazimo u situaciji da korupcija nije ništa manja. Ne treba gledati u prošlost nego u budućnost. Gospodin Josipović je pohodio privatne zabave koje su se plaćale iz državnog proračuna’, rekla je Grabar Kitarović.

‘Gospođa Grabar Kitarović bi manje trebala izmišljati afere kojih nema, a više kako da se odvoji od dvojca Tomislav Karamarko i Vaso Brkić’, rekao joj je Josipović.

‘Gospođo Grabar Kitarović, o vama nije odlučivao HDZ. Tko je to o vama odlučivao? Hoćete da vas malo ispitam’, pitao je Kujundžić Kolindu Grabar Kitarović

‘U stranci sam od početka devedesetih. Bili ste i vi, napustili ste je, ja sam ostala i u najtežim vremenima, i ljudi to cijene’, odgovorila mu je Grabar Kitarović.

‘Ovdje smo čuli svakakvih izjava samo ne one koje se odnose na predsjednički veto. On je koristan jer omogućava da se spriječe štete. Neistina je da sam ikad bio na privatnoj zabavi plaćenoj iz javnih sredstava. Kolinda Grabar Kitarović više bi morala razmišljati kako da ne bude lutka na koncu Karamarku i Vasi Brkiću’, rekao je Josipović.

Grabar Kitarović replicirala je Kujundžiću da je kandidatkinja HDZ-a i niza drugih stranaka. ‘Nisam lutka na koncu’, rekla je.

Istrage o korupciji su neovisne ili pod političkim utjecajem?

Sinčić kaže kako mu dolaze stotine ljudi s dokumentima o korupciji. Naglašava da je to horor – ljudi gube vjeru u institucije. ‘Postoji grupa ljudi kojima se ništa ne može, kao predsjednik ću prozivati javno dok se sve osobe ne riješe’, kaže on.

‘DORH djeluje sukladno zakonu, sasvim sigurno jest imalo propusta u radu, ali pred lice pravde je izvelo premijera, nekoliko ministara, gradonačelnike, načelnike. Lustracije o kojima se ovdje govori su sumrak pravne države. Neki kandidati pravdu dijele po tome je li netko ili nije član stranke’, rekao je Josipović.

‘Jednostavno je smiješno govoriti da DORH radi svoj posao’, odgovorio mu je Sinčić.

Milan Kujundžić
: Korijen svih korupcija u Hrvatskoj je politička korupcija, način na koji su ljudi dovedeni na pozicije. Josipović i Milanović su korijen svih zala. Imamo Vrhovni sud; od 43 člana 42 su iz prošlog sustava. Ljudi se trebaju birati imenom i prezimenom a ne da su dovođeni za rukicu.

‘On zaboravlja da je hrvatska članica EU i da je obveza istražiti i lustrirati zločine koji su počinjeni nad hrvatskim narodom’, rekao je Kujundžić Josipoviću.

A što kandidati smatraju pod pojmom lustracije i što o tome uopće misle?

‘Istražila bih zločine, svaki zločin treba kazniti, svaki zločinac ima ime i prezime, ne može se kolektivizirati krivnja. Komunistički režim jest totalitaristički. Zločine treba procesuirati, sramota je da nam to rade druge države. Ali nisam za lov na vještice, nisam da se lovi nekoga samo jer je bio član partije’, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

‘Zločin je zločin i svaki treba kazniti, a pitanje lustracije je nešto sasvim drugo’, rekao je Josipović.

‘Novu Hrvatsku su stvorili i sinovi ustaša i partizana. Odgovornost treba usmjeriti prema onima koji su počinili zločin’, rekao je Josipović.

‘Zapravo čudi me gospodin Josipović koji dijeli zločine na ljevicu i desnicu. On zlonamjerno kvalificira počinjene zločine, Hrvatima treba istina, na istini pomirba na pomirbi zajedništvo. Priznajete, da ćemo morati štošta procesuirati. Lustracija je krajnje pozitivna stvar. Sve zemlje koje su to napravile, primjerice, Poljska sada imaju najbolji BDP? Zašto se vi bojite jama’, ustvrdio je Kujundžić.

Replicirao mu je Josipović: ‘Filozofija koju zastupa Kujundžić polazi od neznanja, replicirao mu je Josipović. Lustracija je nešto drugo; odgovornost za zločine ne smije se izjednačavati s njome.’

Sinčićev stav po pitanju lustracije je to se odnosi na kažnjavanje korumpiranog kadra. ‘Gledajmo u budućnost ne u daleku prošlost’, rekao je. Kaže i kako je smiješno reći neka Državno odvjetništvo radi svoj posao. ‘Pitanje je hoće li za mog života išta biti riješeno’, rekao je Sinčić.

Koje osobe i za koja kaznena djela nikada ne bi pomilovali

‘Nikada ne bih pomilovala masovne ubojice i pedofile’, rekla je Grabar Kitarović.

‘Nikada nisam dao pomilovanje za ubojstvo, silovanje, ratni zločin’, rekao je Josipović.

‘Veleizdaju, ubojstvo, pedofiliju… Treba pristupiti pojedinačno i vidjeti’, odgovorio je Kujundžić.

Sinčić je odgovorio: ‘Nikada ne bih pomilovao pedofile, masovne ubojice ni lihvare.’

Ako dobijete mandat, hoćete li pomilovati Sanadera?

Ne, odgovorio je kratko Josipović

‘Nemam pojma za što će sve biti osuđen, ali neću pomilovati Ivu Josipovića, pardon Sanadera’, odgovorio je Kujundžić.

Na pitanje bi li pomilovao Ivu Sanadera Sinčić je kazao kako ga ne bi pomilovao jer je ‘on veleizdajnik ove zemlje, uništio je ovu zemlju’.

‘Hipotetsko pitanja jer svi postupci nisu gotovi, u svakom slučaju vodila bih se preporukama Komisje za pomilovanja. U ovom trenutku ne mogu reći ni da ni ne. Tu su i zdravstvena i humanitarna pitanja. Ali u ovom trenutku bila bi sklonija – ‘ne”, rekla je Grabar Kitarović.

Koji je najveći hrvatski vanjsko- politički problem?

‘Nije imala predsjednika; jedan je svjedočio u Haagu a drugi je išao u izrael i sramotio svoju zemlju, a to je Josipović. Negativna selekcija ljudi u diplomaciji jedno je od velikih zala koji su radili štetu Hrvatskoj. A tek Lex-Perković! Tu sramotu nećemo moći otrpjeti narednih sto godina,’ odgovorio je Kujudnžić.

‘Hrvatska je veoma slaba po pitanju vanjske politike i diplomacije. Izgubili smo ugled, a imamo ulizivački odnos prema moćnicima’, odgovorio je Sinčić.

‘Rekao bih da je zemlja nakon ulaska u EU u poziciji da se bori za vrlo specifične ciljeve’, rekao je Josipović.

‘Izborili smo se za mjesta koja nam pripadaju u EU i NATO-u. Zalažemo se naše nacionalne interese, neodlučni smo prema susjedima, moramo snažnije i konkretnije rješavati ta pitanja. Kao predsjednica ću pokrenuti rješavanje otvorenih pitanja, od granica do nestalih’, rekla je Grabar Kitarović.

‘Moram li vas podjetiti da ste vi bili predstavnik RH u SAD-u gdje niste završili mandat nego ste pobjegli u NATO. Imali ste više nego dovoljno vremena da to riješite, ali niste’, replicirao joj je Sinčić.

‘Dok sam bila minsitrica vanjska je politika bila jasno definirana. Otvorila sam pregovore s EU, Hrvatska je izbabrana u Vijeće sigurnost UN-a. U SAD-u sam odradila dobar dio mandata. Nisam pobjegla, svatko ima pravo birati svoju budućnost.’, rekla je Grabar Kitarović.

Imate li povjerenje u tajne službe?

‘Ne. Počelo je s Mesićem, a ona s Josipovćem; rastjerivanje kvalitetnih kadrova, ne čuvaju se nacionalni interesi. Brojne kriminalne radnje sigurno se ne bi dogodile da su službe radile svoj posao. Neće trebati proći pet godina da i u HNS-u postoje kriminalne radnje’, odgovorio je Kujundžić.

‘Nemam povjerenje u SOA-u jer su ih kadrovirali bivši predsjednici, zastarjele su i neučinkovite. U vrijeme mog mandata bavit će se kriminalcima koji danas slobodno šetaju zemljom’, rekao je Sinčić.

‘Nemam potpuno povjerenje u SOA-u. Nažalost, naše tajne službe imaju loš rejting u međunarodnoj javnosti, Napravljeno je puno propusta. Ima još puno elemenata koji djeluju van sustava. Jasno je da ne funkcioniraju’, rekla je Grabar Kitarović.

‘Apsolutno. Mi smo danas zemlja koja je sigurno mojih pet godina mandata bila sigurna. Sigurna smo zemlja. S jedne strane imamo kvalificiranu službu, a s druge strane odlično surađuje sa stranim službama’, rekao je Josipović.

‘Apsolutno znači da ih je apsolutno politizirao’, rekao mu je Kujundžić.

‘Predsjednik ne daje neposredne direktive tajnim službama’, odgovorio je Josipović. ‘Kada je riječ o samoj službi ona obavlja svoj posao’, dodao je.

‘Kada je riječ o utjecaju politike na tajne službe, ono je samo koliko to spominje zakon’, rekao je Josipović.

Na kojim su slučajevima tajne službe zakazale?

‘U ovom trenutku ne mogu govoriti o konkretnim pitanjima, ali gospodsraki kriminal se mogao spriječiti. Isto tako i pitanje trgovine ljudi, oružjem i drogom, međunarodni organizirani kriminal je velik problem. A bojim se da bi se mogao dogoditi problem i s tzv. Islamskom državom i borcima koji se vraćaju u naše susjedstvo’, odgovorila je Grabar Kitarović.

‘Čuli smo da konkretnog primjera slabosti nije mogla navesti. Točno je, ovo su sve opći problemi. I to da nije bilo problema konkretnog dokazuje da su naše službe odradile dobar posao. Vrlo dobro drže stvari pod kontrolom’, rekao je Josipović.

‘Ne ulazeći u ovo sada što su Grabar Kitarović i Josipović spomenuli čudi me da ne znaju što se sve događalo u HAC-u recimo: ako se nije moglo prevenirati, moglo se procesuirati’, kazao je Kujundžić.

‘NATO u koji ste nas uveli je uspostavio terorističke organizacije kao što su Al Kaida’, replicirao je Sinčić Kolindi Grabar Kitatrović.

‘To apsolutno nije istina. NATO se borio protiv Al Kaide u Afganistanu’, odgovara Grabar Kitarović.

‘Kujundžić i Sinčić nemaju sliku o SOA-i tajnim službama, i da ne znaju čime bi se trebale baviti’, replicirao je Josipović.

‘Apsolutno je bilo propusta. Žaloste me Kitarović i Josipović što je sa slučajem hypo banke, prodajom , tko INE, tko je pravi vlasnik INE, zašto je prodana za sitniš?, pita Sinčić.

Trebali li Hrvatska imati veću ulogu u borbi protiv ISIL-a?

‘Hrvatska mora voditi računa o svojim nacionalnim interesima, ali činjenica je da smo dio NATO saveza i da pripadamo tom sustavu. Treba raditi na razmjeni podataka. Treba raspravljati o tome što se može s logističke strane napraviti’, rekla je Grabar Kitarović.

‘Što se tiče ISIL-a, NATO pakt je uspostavio takve organizacije je’, ustvrdio je Sinčić, dok mu je Grabar Kitarović rekla kako to nije točno.

‘Nisam rekao da se SOA ne bi borila protiv ISIL-a, ali gdje je bio Osama bin Laden, tko ga je trenirao i za koga se on bori?’, rekao je Sinčić. Grabar Kitarović i Josipović su mu odgovorili kako Osama bin Laden više nije živ.

Svaka država bi trebala pa tako i Hrvatska boriti se protiv terorizma koji je opasnost za cijeli svijet, kazao je Kujundžić.

‘Jedina procjena je o tome koja granica će biti naša nacionalna sigurnost. Na tom planu naše službe odlično surađuju. Imamo obavezu da se ta borba ne prenese na našu islamsku zajednicu’, rekao je Josipović.

Ugrožavaju li se životi hrvatskih vojnika u inozemnim misijama?

‘Ne držim da Hrvatska sigurnosno ugrožava živote. Držim da se radi o profesionalnim vojnicima. Videli smo sada i kako odlazimo iz Afganistana. Jako se puno vojnika i vraća tamo’, rekla je Grabar Kitarović.

‘Naše oružane snage jesu loše, ne smijemo pred time zatvarati oči. Ljudski resursi su rastjerani, no ima još dosta kvalitetnih. Novi predsjednik morat će osnažiti Oružane snage’, izjavio je Kujundžić.

‘Mislim da je i činjenica kako hrvatski instruktori pokazuju drugim zemljama pokazuje kvalitetu naših snaga. Mislim da je to ponajbolji odgovor onima koji kažu da su snage loše. O sigurnosti vodimo maksimalno računa. Hrvatska je u misiji potpore’, rekao je Josipović.

Grabar Kitarović složila se s Josipovićem da imamo profesionalce koje je vidjela na terenu u Afganistanu, međutim oni moraju biti odgovarajuće opremljeni, poručila je.

‘Ne želi podupirati NATO i terorizam i imperijalizam. Vratio bih vojnike iz Afganistana jer predstavljaju i veliko opterećenje za proračun, oni bi trebali biti u zemlji i braniti zemlju’, kaže Sinčić.

Treva li Hrvatska imati samostalno zrakoplovstvo ili bi naše nebo trebao čuvati netko drugi?

‘Moramo imati samostalno zrakoplovstvo. Na tome ću ustrajati, za to postoje sredstva’, istaknuo je Kujundžić.

‘Hrvatska mora imati vlastito zrakoplovstvo. Trenutačno je problem financija, a financirali bi ga

‘Apsolutno sam za samostalno zrakoplovstvo. Moramo zadržati suverenitet nad vlastitim nebom. Moramo vidjeti koji je model najbolji. Moramo imati i odgovarajuće naoružanje. Odricanje od zrakoplovstva znači i odricanje od cijele generacije pilota. Vidim izlaz da Hrvatska bude air police i susjednim zemljama i da se time malo puni proračun’, rekala je Grabar Kitarović.

‘Sasvim je jasno da svi želimo samostalno zrakoplovstvo i to će tako i biti. 2016. godine ćemo ga nastavit imati. Funkcionalno je do 2020. godine. Kujundžić i drugi pokazuju nepoznavanje problema. Nije jeftinije imati vlastito zrakoplovstvo’, odgovorio je Josipović.

‘Jedini koji je pozao nepoznavanje problema zemlje je Ivo Josipović’, rekao mu je Kujundžić.

‘Kod vlastitog zrakoplovstva nije pitanje cijena, nego suverenitet’, rekao je Sinčić Josipoviću.

Josipović je poručio Kujundžiću da su podaci koje je iznio netočni.

‘Dogodili su se brojni propusti i bačeni su brojni novci na servis zrakoplova’, rekao je Kujundžić.

‘Sve što ste nabrojali Josipoviću, suodgovorni ste za to’, replicirao je Sinčić Kujunždiću.
‘Gospodin Sinčić štošta ne razumije. Gledaj me u oči’, kazao je Sinčiću Kujnudžić na što mu je ovaj odgovorio:
‘Može vas biti sram!’
‘Zašto, zato što kraj sebe imam neodgovornog studenta? Koji studira šest godina?’, upitao je Kujundžić Sinčića na što mu je ovaj odgovorio:

‘Bio sam bolestan.’
No, Kujundžić je imao adut u rukavu: ‘Istražio sam malo. Zbog gripe se ne studira šest godina.’

Što ćete u slučaju pobjede prvo tražiti od premijera Milanovića?

‘Zamolit ću Milanovića da počinje na vrijeme dolaziti na posao, pa da se dogovorimo oko strateških interesa Hrvatske’, odgovorio je Kujundžić.

‘Prvo što bih učinio jest da bi pozvao Milanovića na sastanak da porazgovaramo o stanju u zemlji. Predložio bi monetarnu reformu kao što je učinio Island’, rekao je Sinčić.

‘Prvo što ću učiniti je nazvati gospodina Milanovića i inicirati sjednicu na kojoj će se rapravljati o gospodarskom stanju. Na toj sjednici bih voljela da izlože koji su im planovi za put naprijed, za izlazak iz krize. Ako te planove nemaju bilo bi korektno da odstupe’, rekla je Grabar Kitarović.

‘Odmah nakon izbora svoj projekt ustavne reforme ću predočiti premijeru i uputiti ga u Sabor’, rekao je Josipović ‘Kada govorimo u ustavnoj reformi, ona je moguća uz dvotrećinsku većinu, ako je ne bude ili ću inicirati referendum s hrvatskom vladom ili uz udruge’, dodao je.

‘Ja ne mogu vjerovati što bi on sve učinio. Vama je trebalo pet godina da bi počeli razgovarati s premijerom’, odgovorio mu je Kujundžić.

‘Kujundžić je sklon čuđenju’, poručio mu je Josipović.

 ‘Problem je to što netko tko jest u uredu želi reforme, ali izazivači žele status quo’, rekao je Josipović.

‘Htio bih podsjetiti da je za vrijeme njegovog mandata više puta mijenjan ustav, ali nisu napravljene konkretne reforme’, replicirao je Sinčić. ‘Sad se hvalisa i najavljuje mjere – da, u propast. Vi ne znate kako živi prosječni građanin, jedva krpa kraj s krajem’, rekao je Sinčić Josipoviću.

Josipović mu je odgovorio da je Ustav mijenjan samo jedan put.

‘Promjene su neophodne, ali ne rtješvaju se Ustavom, mogu se riješiti zakonodavnim aktovima i reorganizacijom birokracije koja je neučinkovita. Treba nam reforma porezne politike i reforma državne uprave’, ustvrdila je Kolinda Grabar Kitarović

Monetizacija Hrvatskih autocesta cesta. 30 milijardi kuna kredita treba vratiti? Kako bi to riješili?

‘Prodaja autocesta je nedostatak borbe za hrvatski interes, ne smije ih jedna Vlada sada odjednom prodati, a to su radile generacije hrvatskih građana’, kaže Sinčić.

‘Autoceste trebaju ostati u hrvatskom vlasništvu. To je naše nacionalno blago. Postoji puno drugih načina da se pokriju rupe u proračunu’, kaže Grabar Kitarović.

‘Nažalost, 30 milijardi se ne može pokriti iz EU fonova jer oni tome ne služe. Žao mi je da vlada nije napravila jasan plan, mislim da bi bilo uvjerljivije i lakše odlučivati o ovom pitanju da imamo takvu projekciju’, rekao je Josipović.

”Čija vlada nije napravila plan i rješenja? Vlada čiji je predsjednik države Josipović, koji ju je mogao stisnuti da odradi posao. Postoji rješenje. Jedno je procesuirati one koji su pokrali autoceste, reprogramiranjem dugova, EU fondovima, povezivanjem juga i sjevera, vinjete…sve su to načini’, izjavio je Kujundžić.

‘Gospođa Grabar Kitarović je kazala kako nema smisla puniti rupe prodajom autocesta. A imalo je smisla kad se u njenoj vladi punilo prodajom Ine?’, pitao je Sinčić.

‘Ja nisam bila u Vladi kad se odlučivalo o Ini, otišla sam prije toga’, odgovorila je Grabar Kitarović.

‘Ne tvrdim da se EU fondovima mogu popuniti rupe u proračunu, ali to nije demagogija. Ova vlada je rastjerala sve stručne koji su radili na EU fondovima i dovela podobne’, rekla je Grabar Kitarović Josipoviću koji ju je podsjetio da je problem nastao kada je ‘iz nepoznatih razloga cijena autoputa poduplana’.

‘Kujundžić nudi rješenja koja nemaju veze s predsjedničkim ovlastima, koji su demagogija…,’ odgovorio je Josipović.

Hoćete li na svoju inauguraciju pozvati srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića?

‘Zašto ne?’, rekla je Grabar Kitarović.

‘Pozvat ću sve predsjednike iz susjedstva’, odgovorio je Josipović.

Prvo ćemo obaviti neke razgovore, vidjet ćemo kakva će biti situacija’, kazao je Kujundžić.

Kako bi reagirali na ‘za dom spremni’ na utakmici?

‘Očekujem od suca da prekine utakmicu. Ja ću otići sa utakmice’, odgovorio je Josipović.

‘Uzimam si pravo da ne odgovorim na ovo’, odgovorio je Sinčić.

‘To je za osudu, ali ne bih napustila utakmicu jer je to najčešća provokacija jedne skupine. Protiv sam miješanja politike u sport. Ali Josipović i drugi nisu reagirali kad se u Beogradu palila hrvatska zastava’, rekla je Grabar Kitarović.

‘To su provokatori, nerijetko poslani da rade štetu. Nama treba zajedništvo,’ izjavio je Kujundžić.
‘Trebalo bi prestati ići na grobove nekih, poput Ante Pavelića’, izjavio je Josipović.
‘Ne veličam ga kao Josipović maršala’, odvratio mu je Kujundžić.

Trebaju li Šuker i Mamić sjediti u HNS-u?

‘To je nezadovoljstvo većine hrvatskog naroda. To traje već dugo. Brojne kriminalne radnje koje se događaju u nogometnom savezu tajne su službe trebale znati. Otići će kriminalci iz HNS-a kad ja dođem’, odgovorio je Kujundžić.

‘Ja sam protiv ulaženja politike te stvari. Držim da određene nepravilnosti i kriminal u HNS-u trebaju riješavati za to nadređen službe’, rekla je Grabar Kitarović.

‘U HNS-u je močvara. Kada je riječ o samom nogometu on mora ostati u okviru Saveza, politici tu nije mjesto. Ali joj je mjesto u ukazivanju na nezakonitosti i netransparentnosti. Ako u okviru tih protesta postoji nasilje to ne bih podržao’, rekao je Josipović.

Tko je od protukandidata na vas ostavio najbolji dojam?

‘Vjerojatno ću taj dojam imati sutra kad se sve slegne’, rekla je Grabar Kitarović.

‘Cijenim doprinos sva tri proutkandidata’, rekao je Josipović .

Jeste li sigurni da niste u donacijama primili novac sumnjivog porijekla?

Grabar Kitarović: Vjerujem da nije jer smo provjeravali sve donacije. l one su objavljene, izvješće je predano DIP-u. Bili smo pažljivi, ponašali smo se sukladno svim pravilima, bit ćemo otvoreni, transparentni.

Predsjednički kandidat Milan Kujundžić kazao je vrlo kratko kako je predao financijsko izvješće i kako je sve u redu.

Moje izvješće je predano na vrijeme, u njemu su sve donacije, provjeravali smo potpuno sam uvjeren da je sve u redu,odgovorio je Josipović na pitanje o podrijetlu donacija za kampanju.

Ivan Vibor Sinčić rekao je njegovo izvješće predano i u njemu je navedeno 25.000 kuna i 80.00 kuna u obliku usluge – Jagura starog 11 godina. ‘To je krntija koja se pokvarila 2 puta na putu od Splita, ustupljen nam je i ništa nije sporno’., rekao je.

Josipovića je upitao namjerava li vratiti novac iz donacije Roberta Ježića kako bi se radnicima Diokija mogla isplatiti plaća.

Koji od 14 stavaka ustava omogućuje da se bavi gospodarstvom, bilo je iduće pitanje. 

‘Ustav govori da je predsjednik zadužen za usklađeno djelovanje državnih tijela, ali to nije jedino. Predsjednik je političar. Gospodarstvo je jedna od tema koje svaki političar mora obraditi’, rekao je Josipović.

Puno je manje važno što piše u Ustavu i zakonu u odnosu na ono da predsjednik RH predstavlja Hrvatsku u zemlji i svijetu. Ulaziti u ovlasti fikusa, što su govorili Mesić i Josipović je upropastilo Hrvatsku koja nije imala predsjednika,gospodarstvo je propadalo, a predsjednici sa svojim savjetnicima odrađivali su poslove kontra hrvatske i naroda, kazao je Kujundžić.

‘Predsjednik unutar svojih ovlasti može itekako utjecati na stvaranje veza, i sklapanje novih poslova. Goruća pitanja zemlje su gospodarstvo – trebamo investicije i monetarnu reformu’, rekao je Sinčić.

‘Vrlo je jasno definirano da predsjednik ili predsjednica zastupaju zemlju u inozemstvu i da brine za djelovanje državne vlasti i nejnu stabilnost. Sve one odredbe koej s eodnose na nacionalnu sigurnost je povezano s gospodarstvo. Predsjednica je osoba koja je odabrana od naroda i koja djeluje kao arbitar. To je osoba koja mora voditi računa da se pitanja rješavaju’, rekla je Grabar Kitarović

‘Nepostojanje obveze prema čelnicim stranaka i neimanje ugovora s ljudima koji su ih doveli na ta mjesta je problem Hrvatske jučer i danas’, replicirao joj je Josipović.

‘Obmana je javnosti da ovlasti predsjednika ili predsjednice nisu dovoljne. To je bio izgovor za nečinenje i za sukrivnju za situaciju u kojoj se nalazimo danas’, odgovorila je Grabar Kitarović na Jospovićevu repliku.

‘Gospođa Grabar Kitarović je bila ministrica u Vladi koja je najkorumpiranija vlada u Europi ikad. Čitao sam analizu u kojoj je 90 milijradi kuna štete. To je vlada u kojoj je cijena kilometra autoceste porasla duplo’, kaže Josipović

‘Gospodine Josipović ta je vlada prošlo svršeno vrijeme. Ponosna sam na svoja postignuća u toj vladi. Činjenica je da sam ja iz te vlade otišla, a vi se još niste ogradili od vlade Zorana Milanovića koja vodi Hrvatsku u propast’, odgovara Grabar Kitarović.

Sinčić se obratio Josipoviću te mu rekao da bi kriminal trebalo progoniti Državno odvjetništvo. ‘Kako možete govoriti o kriminalu kad ste odlikovali Mladena Bajića koji je predvodnik kriminala?’, pitao je Sinčić Josipovića.

‘Kao mladi čovjek sam zgrožen što slušam demagogiju, svi ste bili članovi tih vlada i na vama je odgovornost za uništenje zemlje’, poručio je Sinčić drugim kandidatima.

Bi li institut predsjedničkog veta na neke zakone ojačao instituciju predsjednika?

Moguće bi ojačao, ali nije neophodan. Predsjednik i sada ima dovoljno ovlasti, kazao je Milan Kujundžić.

Sinčić je rekao da bi se time moglo utjecati više na društvo i slaže se s institutom veta.

‘Mi nismo predsjednički sustav, nemamo pravo veta, ustavne ovlasti su sasvim dovoljne. Ustav kaže da predsjednik može poslati zakon na ocjenu ustavnosti. Svaskog se dana nalazimo u situaciji da korupcija nije ništa manja. Ne treba gledati u prošlost nego u budućnost. Gospodin Josipović je pohodio privatne zabave koje su se plaćale iz državnog proračuna’, rekla je Grabar Kitarović.

‘Gospođa Grabar Kitarović bi manje trebala izmišljati afere kojih nema, a više kako da se odvoji od dvojca Tomislav Karamarko i Vaso Brkić’, rekao joj je Josipović.

‘Gospođo Grabar Kitarović, o vama nije odlučivao HDZ. Tko je to o vama odlučivao? Hoćete da vas malo ispitam’, pitao je Kujundžić Kolindu Grabar Kitarović

‘U stranci sam od početka devedesetih. Bili ste i vi, napustili ste je, ja sam ostala i u najtežim vremenima, i ljudi to cijene’, odgovorila mu je Grabar Kitarović.

‘Ovdje smo čuli svakakvih izjava samo ne one koje se odnose na predsjednički veto. On je koristan jer omogućava da se spriječe štete. Neistina je da sam ikad bio na privatnoj zabavi plaćenoj iz javnih sredstava. Kolinda Grabar Kitarović više bi morala razmišljati kako da ne bude lutka na koncu Karamarku i Vasi Brkiću’, rekao je Josipović.

Grabar Kitarović replicirala je Kujundžiću da je kandidatkinja HDZ-a i niza drugih stranaka.Nisam lutka na koncu.’

Istrage o korupciji su neovisne ili pod političkim utjecajem?

Sinčić kaže kako mu dolaze stotine ljudi sa dokumentima o korupciji. Naglašava da je to horor – ljudi gube vjeru u institucije. ‘Postoji grupa ljudi kojima se ništa ne može, kao predsjednik ću prozivati javno dok se sve osobe ne riješe’, kaže on.

‘DORH djeluje sukladno zakonu, sasvim sigurno jest imalo propusta u radu, ali pred lice pravde je izvelo premijera, nekoliko ministara, gradonačelnike, načelnike. Lustracije o kojima se ovdje govori su sumrak pravne države. Neki kandidati pravdu dijele po tome je li netko ili nije član stranke’, rekao je Josipović.

‘Jednostavno je smiješno govoriti da DORH radi svoj posao’, odgovorio mu je Sinčić.

NovaTV/Dnevnik.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Milan Bandić dao potporu projektu ‘Kuća sjećanja’ u Vukovaru

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u subotu je u Gradskoj upravi razgovarao s Vukovarkom Željkom Mitrović Jurić, hrvatskoj javnosti poznatoj kao “djevojčica u plavome kaputiću” iz vremena ratnog razaranja Vukovara 1991., a tom prigodom gradonačelnik je dao potporu projektu “Kuća sjećanja” u Vukovaru.

Fotografija tada 6-godišnje djevojčice Željke Mitrović Jurić, koja držeći majku za ruku s užasnutim i uplakanim izrazom lica prestrašena korača u vukovarskoj koloni razorenim Vukovarom, bila je metafora brutalno napadnute Hrvatske, a mala Vukovarka postala je simbol Vukovara i Hrvatske tih ratnih godina velikosrpske agresije.

“Vaša slika koja je obišla svijet ostat će u trajnoj uspomeni svakoga, ne samo hrvatskog čovjeka”, rekao je gradonačelnik Bandić, a gospođa Mitrović Jurić se prisjetila svoga djetinjstva u razrušenome Vukovaru i stradanja nevinih ljudi, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika.

Informirala je gradonačelnika o radu udruge “Plavi kaputić” koju je osnovala da bi se kroz različite projekte podupirao rad državnih institucija u ostvarivanju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, provodila istraživanja o nestalima te pomoglo njihovim obiteljima, vodeći računa o zaštiti nacionalnih interesa i očuvanja digniteta Domovinskog rata.

Željka Mitrović Jurić istaknula je da je u javnom djelovanju, osim prikupljanja građe o Domovinskome ratu, snimanja dokumentarnih filmova i drugim aktivnostima udruge, osmišljen projekt “Kuća sjećanja” u Vukovaru, radi čuvanja uspomene na žrtve Domovinskog rata.

Gradonačelnik Bandić prihvatio je poziv udruge da Grad Zagreb sudjeluje u projektu kroz pokroviteljstvo i zajedničku suradnju u realizaciji projekta “Kuća sjećanja – Vukovar, pijetet, prijateljstvo i život”.

Grad Zagreb se obvezao osigurati sredstva za kupnju te odabrane kuće, jer, rekao je Bandić, Zagreb je uvijek bio i uvijek će biti uz Vukovar i Vukovarce.

“Ovaj današnji susret, prihvaćeno pokroviteljstvo i suradnja još je jedno hvala za sve ono što su Grad heroj i njegovi građani pretrpjeli za sve nas. Gradu Zagrebu je čast biti dio tog projekta kako se ne bi zaboravio Vukovar. Ne smijemo mrziti, trebamo oprostiti, ali ne i zaboraviti”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

(Hina)

 

Željka Jurić Mitrović: Moja kćer Maja je dokaz da je žrtva vrijedila

 

 

 

Željka Mitrović Jurić: Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Drama na Istarskom ipsilonu: Krijumčar ljudi vozilom nasrnuo na policijskog službenika

Objavljeno

na

Objavio

U petak je u popodnevnim satima na Istarskom ipsilonu nepoznati vozač pokušao pregaziti policajca, koji je upotrijebio vatreno oružje kako bi se spasio. U subotu ujutro se za vozačem još uvijek traga.

Priopćenje Ministarstva unutarnjih poslova RH prenosimo u cijelosti:

”Danas, 18. siječnja 2019. godine, oko 15:35 sati, na Istarskom ipsilonu, prilikom pojačanog postupanja po suzbijanju nezakonitih migracija, policijski službenik uporabio je vatreno oružje kako bi od sebe otklonio izravnu opasnost koja mu je prijetila.

Naime, policijski službenici uočili su sumnjivo vozilo marke Škoda koje se kretalo u smjeru Pazina, za koje su prethodno raspolagali informacijama da se dovodi u vezu s mogućim krijumčarenjem ljudi.

Na pokušaj zaustavljanja vozila, uz uporabu svjetlosnih i zvučnih signala policije, vozač se oglušio i nastavio kretati velikom brzinom, sve do dijela ceste gdje se izvode radovi i promet se odvija jednom prometnom trakom.

Nailaskom na kolonu vozila, nepoznati vozač zaustavio je vozilo, a u tom trenutku iz vozila su izašle četiri nepoznate osobe, koje su pobjegle u šumu. Policijski službenik prišao je vozilu, a u tom trenutku vozač je, s namjerom bijega, vozilom nasrnuo prema policijskom službeniku.

Policajac ispalio hitac

Kako bi otklonio opasnost za vlastiti život i život drugih osoba, s obzirom da je vozač krenuo zaobilaziti zaustavljena vozila, u namjeri da nastavi vožnju prometnom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, policijski službenik uporabio je vatreno oružje, odnosno ispalio hitac u smjeru pneumatika vozila. Nepoznati vozač pobjegao je s mjesta događaja, policijski službenici pronašli su vozilo kilometar dalje. U događaju nitko nije ozlijeđen.

Tijekom večeri policijski su službenici na području Roča pronašli osobe koje su pobjegle iz vozila. Prema do sada utvrđenom radi se o nezakonitim migrantima, državljanima Kosova, dok se za vozačem Škode intenzivno traga.

Opasnosti za policajce

Policijski službenici koji rade na suzbijanju krijumčarenja ljudima ponekad su izloženi direktnim napadima krijumčara na njihovu sigurnost pa i život.

Ministarstvo unutarnjih poslova u 2018. godini evidentiralo je pet slučajeva u kojima su krijumčari ljudima ugrozili sigurnost policijskih službenika koji su postupali prema njima. Najčešće se radilo o direktnom nasrtaju vozilom na policijske službenike ili pokušaju izguravanja policijskih vozila s ceste prilikom potjere, a u jednom slučaju krijumčar je fizički napao policijskog službenika koji je prema njemu postupao.

Tijekom 2018. godine hrvatska policija je uhitila više od 600 krijumčara ljudima što u odnosu na 2017. godinu predstavlja povećanje od gotovo 100 posto i rezultat je isključivo otkrivačke djelatnosti policijskih službenika na terenu”, stoji u priopćenju.

Tijekom večeri policijski su službenici na području Roča pronašli osobe koje su pobjegle iz vozila. Prema do sada utvrđenom radi se o nezakonitim migrantima, državljana Kosova, dok se za vozačem Škode intenzivno traga.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari