Connect with us

Vijesti

UŽIVO Izvješća koja je teško slušati: Iznose se detalji masakara

Objavljeno

-

Ljude su spaljivali žive, mučili, sjekli sjekirama, silovali…, može se čuti na ICTJ tijekom suđenja za genocid u Hrvatskoj.

60923016-masovna-grobnica

Četvrti je dan izlaganja hrvatskih argumenata po tužbi za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

10:50 U Lovasu su mučili ljude batinama. Mnogi su morali iskopavati svoje grobove. Mnogi su nestali i za njih se ne zna ni danas, rekla je sucima zastupnica hrvatske strane, Vesna Crnić-Grotić.

10:46 Jednog su muškarca toliko tukli da mu je ispalo oko, ispričali su svjedoci mučenja.

10:38 U Lovasu je jedna djevojka silovana pod prijetnjom da će joj ubiti roditelje. Često su silovanja bila prisiljena gledati članovi obitelji.

10:36 Tijekom rata hrvatske djevojčice i žene silovali su pripadnici paravojnih snaga, rekla je hrvatska zastupnica Vesna Crnić-Grotić.

10:28 Masovne grobnice pronalažene su diljem Hrvatske. U njima je bilo žena, maloljetnika i starijih ljudi.

10:24 Prikazana je snimka mrtvih tijela koja su zatečena na ulici sela Vočina. Paramilitarne snage ubile su više od 80 stanovnika Vočina, tvrdi hrvatski zastupnik.

10:20 Na sudu se čulo da je 4. i 5. listopada 22 Hrvata ubijeno u masakru u Dalju. ICTY ustvrdio je da su napad izvršile Arkanove paravojne snage. Troje je ljudi taj dan ubijeno u selu Orlovljak. JNA je aktivno sudjelovala u ubojstvima i davanju utočišta paravojnim snagama.

10:10 Hrvatski zastupnik izvijestio je da je listopad 1991. bio posebno krvav. Oko 80 civila ubijeno je u Hrvatskoj Kostajnici, napadnuto je Novo Selo Glinsko – svi su ubijeni, a selo je zapaljeno. 22 žrtve nikada nisu pronađene.

Isti dan paravojne snage ušli su u selo Donji Čaglić. 10 civila ubili su nakon što su ih istjerali da izađu iz podruma.

Podsjetimo, Zagreb tuži službeni Beograd da je u četiri ratne godine počinio djelo genocida etničkim čišćenjem hrvatskih stanovnika, odnosno raseljavanjem, ubojstvima, zlostavljanjem, bespravnim zatočenjima u logorima i uništavanjem njihove imovine.

Jučer je hrvatski pravni tim pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) dokazivao genocid na primjerima Veleprometa i Ovčare kod Vukovara te selima Škabrnji i Saborskom u studenome 1991. Masovna ubojstva na Ovčari i vukovarskom Veleprometu, Škabrnji i Saborskom jasan su dokaz genocidne namjere bivše JNA, srbijanske teritorijalne obrane i paravojnih postrojbi da Hrvate ‘izbrišu s lica zemlje’, ustvrdili su u hrvatski zastupnici. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari