Connect with us

Vijesti

UŽIVO: KAOS U UKRAJINI. Novi žestoki sukobi policije i prosvjednika

Objavljeno

-

Nekoliko tisuća prosvjednika sukobilo se s policijom u blizini zgrade ukrajinskog parlamenta u utorak, u prvom stvarnom nasilju u Kijevu u tri tjedna, javljaju agencije.

[dropcap]P[/dropcap]rosvjednici su prijepodne krenuli prema parlamentu kako bi održali pritisak na predsjednika Viktora Janukoviča da se odrekne nekih od svojih velikih predsjedničkih ovlasti. Sto metara prije zgrade dočekala ih je policijska blokada. Prosvjednici su policajce počeli gađati kamenjem, molotovljevim koktelima zapalili su dva policijska kamiona, a snage sigurnosti uzvratile su suzavcem i gumenim mecima.

Ukrajinska televizija u prvim izvještajima javlja da je najmanje petero prosvjednika ozlijeđeno u sukobima. Oporbeni lider Vitalij Kličko, reagirajući na novo nasilje na ulicama, pozvao je Janukoviča da povuče interventnu policiju s ulica. “Pozivam predsjednika da makne Berkut (specijalne policijske postrojbe) s ulica. To bi bila odluka pravog čovjeka”, rekao je Kličko.

U parlamentu je istovremeno pedesetak oporbenih zastupnika okružilo govornicu i prekinulo redovnu raspravu. Traže da zastupnici rasprave njihove zahtjev da se ukine ustav iz 2010. i vrati onaj iz 2004. po kojem je predsjednik države imao manje ovlasti. Te promjene bi značile da parlament, a predsjednik države, imenuje premijera, članove vlade i pokrajinske guvernere. To bi također moglo dovesti do prijevremenih predsjedničkih izbora, što je jedan od ključnih zahtjeva oporbe.

Janukovič, koji bi u sljedećih nekoliko dana trebao imenovati novog premijera umjesto Mikole Azarova, u ponedjeljak je dobio novu financijsku injekciju iz Moskve za spas posrnule ukrajinske ekonomije. Radi se o tranši od dvije milijarde dolara iz paketa moskovske pomoći vrijednog ukupno 15 milijardi.

PROSVJEDE IZ UKRAJINE UŽIVO MOŽETE PRATITI OVDJE

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari