Connect with us

Događaji

UŽIVO: Pratite svečani program u Kninu za 20. godišnjicu Oluje

Objavljeno

on

U Kninu je počeo svečani program za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u povodu 20. godišnjice oslobađajuće akcije Oluja.

[ad id=”68099″]

Svečana proslava počela je već u utorak u 18 sati kada je šibenski biskup Ante Ivas posvetio crkvu Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, a u 22 sata održan je moto party na kojem je nastupio Psihomodo pop.

Program je započeo rano ujutro u 6 sati kada je s kninske tvrđave prema Vukovaru poletjelo dvije tisuće golubova, a u isto vrijeme golubovi su pušteni i u Vukovaru. Nakon toga slijedila je budnica ulicama grada Knina, a svečanost se potom prebacila na kninsku tvrđavu.

Zajednički vijenac na središnjem trgu položili su predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko, u ime Oružanih snaga RH zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Dragutin Repinc te ravnatelj policije Vlado Dominić.

Vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac predvodio je molitvu, a sjetio se svih umrlih u Domovinskom ratu.

“Njihova smrt za nas je poruka da se ova zemlja može obraniti…poruka da ne dopustimo podjele. Htio bih da nas memorija još više učini ljudima”, rekao je mons. Jezerinac.

Nakon molitve pjesmu ‘Oči u oči’ izvela je Klapa HRM-a Sveti Juraj.

Prema programu, u 8:45 sati otvorit će se Muzej ‘Oluja ’95’, a svečanost na tvrđavi nastavlja se čitanjem povjesnice o Oluji i imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

“U 9.13 sati započinje intoniranje hrvatske himne, zazvonit će sva zvona na kninskim crkvama i podići će se hrvatski stijeg. Zastavu će podići osam pripadnika Hrvatske vojske te obitelj poginulih i nestalih branitelja. U samom trenutku kada stijeg napusti posljednju ruku hrvatskog branitelja otkrit će se spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu”, kazala je gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

Tuđmanov spomenik otkrit će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njegovi sinovi Stjepan i Miroslav. Nakon toga slijedi prelet MIG-ova i program eskadrile Krila Oluje.

Središnja proslava na glavnom kninskom trgu počinje u 13 sati polaganjem vijenaca kod spomenika Hrvatske pobjede Oluja ’95, a među govornicima su najavljeni predsjednica Grabar-Kitarović, gradonačelnica Knina i predstavnici branitelja.

UŽIVO Stream

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR