Pratite nas

BiH

(Uživo) PRIJENOS ZASJEDANJA HNS BiH Hrvati traže simetričnu federaciju i mehanizme za spriječavanje majorizacije

Objavljeno

na

U Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” danas od 11 sati održava se šesta konstiturajuća sjednica Hrvatskog Narodnog Sabora BiH ( HNS BiH), javlja Hrvatski medijski Servis.

Zasjedanja Hrvatskog Narodnog sabora možete pratiti i ovdje, preuzimati će mo signal internetske televizije prvi.tv, koja prenosi zasjedanje:

HNS- političko predstavništvo bh Hrvata

Hrvatski Narodni Sabor BiH je političko predstavničko tijelo bosanskohercegovačkih Hrvata, kojeg čine hrvatski vijećnici i zastupnici izabrani u općinska vijeća, županijske skupštine, skupštine dvaju entiteta; Federacije BiH i Republike Srpske, te Parlamentarnu skupštinu BiH.

Ovaj saziv činit će hrvatski vijećnici izabrani na lokalnim izborima održanim 2012. i zastupnici županijskih i entitetskih parlamenta, te Parlamenta BiH izabrani na općim izborima održanim u BiH, u listopadu prošle godine- njih više od 570, iz oko desetak stranaka s hrvatskim prefiksom, ali i SDP BiH i SNSD-a stranaka koje su po članstvu i biračkom tijelu većinski bošnjačka, odnosno većinski srpska stranka.

Odgovor na majorizaciju

Hrvatski Narodni Sabor BiH utemeljen je 2000. godine, u Novom Travniku, kao odgovor na majorizaciju Hrvata u BiH, koja se očitovala kroz formiranje vlasti tzv “Alijanse za promijene”, koju je predvodio SDP BiH, u Federaciji BiH i BiH, bez stranke koja je dobila većinsku izbornu potporu bh Hrvata- HDZ BiH.

HNS BiH ponovno je aktiviran 2011., kada je SDP, po drugi put, uspostavio vlast u F BiH, bez koalicije dva HDZ-a, koja je predstavljala izbornu volju blizu 90 posto bosanskohercegovačkih Hrvata izašlih na izbore.

Hrvatski Narodni Sabor BiH već petnaest godina simbolizira, s jedne strane politički odgovor Hrvata u BiH na nastojanja da ih se politički marginalizira, i s druge strane, težnju za institucionalnom i teritorjanom autonomijom, odnosno većinski hrvatskom federalnom jedinicom, kroz koju bi ostvarivali dio svog, Ustavom zajamčenog, suvereniteta.

BiH- simetrična federacija

U prijedlogu Deklaraciji, koju bi sabornici danas trebali usvojiti, najavljuje se ” borba legitimnih hrvatskih predstavnika za pravo na našu domovinu BiH”. Naglašava se kako je Daytonski mirovni sporazum ozakonio nepravdu, kako je postojeća ustavna i teritorijalna dvoentiteska organizacija države neodrživa, posebice za Hrvate u BiH, te se zagovara nova međunarodna konferencija na kojoj bi bio usvojen novi Ustav koji će “kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda”.

Izmjene izbornog zakonodavstva

U prijedlogu Deklaracije ističe se i nužnost izmijene izbornog zakona kako bi se zajamčilo da sva tri konstitutivna naroda mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH. Traži se i izmijena načina odlučivanja u Domu naroda Federalnog parlamenta pri izboru čelnika Federacije BiH, odnosno da se odluke u tom Domu donose nadpolovičnom većinom glasova svih izaslanika, te nadpolovičnom većinom glasova u svakom nacionalnom klubu, kako bi se onemogućila majorizacija pri izboru federalne izvršne vlasti, kao što je to bio slučaj s uspoatvom tzv “Platformaške vlasti”, predvođene SDP-om 2011..

Također, Deklaracija zahtijeva i da odluke Vlade Federacije moraju uključivati podršku većine članova Vlade, koja bi uključivala i najmanje jednu trećinu ministara iz svakog konstitutivnih naroda, kako bi se preduprijedilo preglasavanje u Federalnoj vladi. Zahtijevaju se i izmjene, raspodijele prihoda od PDV-a, te provedba odluke Ustavnog suda za Mostar kako bi se u ovom gradu konačno mogli održati lokalni izbori, i u kojem bi važila izborna pravila kao i u svim drugim jedinicama lokalne samuprave u BiH.

Euroatlanska orijentacija

Upozorava se i na sve veći odlazak mladih, te zagovara potreba za demografskom obnovom.

U prijedlogu Deklaracija naglašava se i čvrsta opredjeljenost bh Hrvata prema euroatlanskim integracijijama; EU i NATO, za koje se ističe da nameju alternativu.

Također se osuđuje kriminalizacija Domovinskog rata, odnosno pokušaji da se HVO prikaže kao zločinačka, agresorska voska, te se ukazuje i na različite pristupe u procesuiranju ratnih zločina. Ističe se kako se pripadnicima HVO-a sudi po tzv. zapovijednoj odgovornosti, dok se taj kriterij ne primjenjuje prema zapovijednicima Armije R BiH.

Novo Predsjedništvo HNS-a

Osim što će usvojiti Deklaraciju, kao temeljni politički dokument, Hrvatski Narodni Sabor biH danas će izabrati i novo vodstvo. Prema prijedlog novog Statuta, polovicu članova novog Predsjedništva HNS BiH činit će predstavnici stranaka koje imaju izabrane vijećnike i zastupnike- prisutne na saboru, dok će drugu polovicu članova Predsjedništva sabornici birati izravno.

Saboru će izviješće podnijeti aktalni predsjednik HNS BiH Dragan Čović i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, svojevrsnog izvršnog tijela, dr Božo Ljubić, a predviđeno je i obraćanje predsjednika HAZU BiH akademika Jakova Pehara, rektorice Sveučilišta u Mostaru dr Ljerke Ostojić, predstavnika Katoličke crkve, predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, veleposlanika Hrvatske i drugih.

[ad id=”40551″]

>>HNS usvojio Deklaraciju u kojoj se traži federalni preustroj BiH

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari