Connect with us

Politika

UŽIVO – Sabor raspravlja o iskazivanju nepovjerenja Viliju Berošu

Objavljeno

on

Sabor raspravlja o iskazivanju nepovjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu. Zahtjev za smjenu potpisao je 41 oporbeni zastupnik, a ministra prozivaju za netransparentan sustav cijepljenja, neisporuku lijekova u jeku pandemije, ali i korupciju i pogodovanje prijateljima. Od oporbenog napada u Sabor je svog ministra došao braniti predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Plenković je u Saboru rekao da Vlada u cijelosti odbija inicijativu za opozivom ministra zdravstva Vilija Beroša.

– Suočeni smo s najvećom globalnom krizom u 100 godina, koja je utjecala na zdravstveni sustav, ekonomiju, financije, BDP, radna mjesta… Parlamentarna većina i Vlada borile su se za funkcioniranje države i zdravlje građana, dok je druga grupa aktera prvo sporila rad Stožera i ozbiljnost COVID-a, rekao je među ostalim, poručivši: “Kao socijaldemokrati, zazivali ste socijalnu frakturu”.

Ponovio je da su očuvana radna mjesta te da je Vlada osigurala dovoljnu količinu cjepiva kojom će se procijepiti svi koji se žele cijepiti.

Ministar zdravstva Vili Beroš postavio je tijekom saborske rasprave o prijedlogu oporbe za njegovim opozivom pitanje – gdje je istina, gdje se sakrila?

–  Konstruktivne kritike su dobrodošle, a i kritike bazirane na neistinama su za najveću osudu, osobito kad se kritizira hrvatski zdavstveni sustav koji je iznio ovu borbu na svojim leđima, to smatramo pljuskom svim hrvatskim građanima, kazao je. Beroš je istupio u 45 sekundi koje za svoje izlaganje nije iskoristio premijer Andrej Plenković.

Kao razloge za to oporba navodi nagomilane probleme, nepostojanje učinkovitog, transparentnog sustava cijepljenja, izbjegavanje javne nabave, korupciju i krađu javnog novca u doba pandemije COVID-a kako bi se pogodovalo bliskim osobama ministra Beroša.

Vlada je odbila oporbene navode, poručila kako nema osnove da se Berošu izglasa nepovjerenje te Saboru predložila da odbije predloženu mu odluku o iskazivanju nepovjerenja. Naglasila je kako je zdravstveni sustav od pojave COVID-a svjedočio okolnostima kakvih nije bilo od Domovinskog rata, ali je “ostao na nogama”. Odbacila je oporbene navode o financiranju zdravstvenog sustava, organizaciji sustava cijepljenja, procesu javne nabave…

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari