Pratite nas

Vijesti

UŽIVO: Škotska ne će postati neovisna država!

Objavljeno

na

Škotska ne će postati neovisna država! Oko 55 posto Škota glasovat će protiv izlaska iz Velike Britanije, prognozira BBC. Ideju o neovisnosti podržat će birači iz najvećeg škotskog grada Glasgowa. Ondje će 55,5 posto birača glasovati za neovisnost.

Škoti su u četvrtak izašli na povijesni referendum. 4,285.323 birača imalo je priliku izjasniti se žele li ostati u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva ili ga napustiti nakon 307 godina zajedništva. Na referendumsko pitanje ”Treba li Škotska biti neovisna zemlja?” moglo je  odgovoriti 97 posto stanovništva starijeg od 16 godina.

Za sada je 29 od ukupno 32 okruga potvrdilo rezultat. BBC javlja da je do 6 sati ujutro protiv izlaska iz 307 godina duge unije bilo je 1,737.000 birača, a za njih 1,398.000. Isti mediji predviđa da će nakon prebrojavanja svih glasova 45 njih biti za neovisnost Škotske.

skoti2

Aktivna kampanja

Uoči referenduma provodila se aktvina kampanja obje strane, a pobuđene su mnoge separatističke nade diljem Europe, pa tako i one u Republici Srpskoj.

Na dan referenduma funta je u odnosu na euro dosegla najvišu razinu u posljednje dvije godine, nakon što su ankete pokazale kako unionisti prednjače nad separatistima.

Birališta su zatvorena u 22 sata (23 po našem vremenu).  Glasovi u 32 okruga u Škotskoj odmah se počinju prebrojavati prvi rezultati trebali bi biti objavljeni oko 2.00 sata po našem vremenu. Konačni rezultati trebali bi se objaviti između 7.30 i 8.30 sati.

 

VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Gjenero i Pavelić: Predsjednica je napravila niz dobrih stvari…

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji Z1 televizije gostovali su politički analitičar Davor Gjenero i glavni urednik hrvatske danas Neven Pavelić.

Teme su bile aktualna politička situacija, propala nabavka borbenih zrakoplova, odgovornosti i mogućnosti kod dogovaranja novih; Predsjednica RH, učinci za mandata (kritika depopulacije, Vlade, odnos s Blokiranima), ankete i kandidati za njeno mjesto; Penavine kritike i političke perspektive….

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Balkan

Čović i Bevanda nazočili obilježavanju dana Republike Srpske

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH  Dragan Čović i njegov stranački kolega i ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda nazočili su današnjem prijemu u Banja Luci povodom Dana Republike Srpske.

Ovo nije prvi put, pišu Nezavisne novine, da Čović sudjeluje na obilježavanju Dana RS. Dragan Čović je 2013. i 2015. godine prisustvovao obilježavanju 9. siječnja.

Podsjećamo, danas se u Banja Luci održao i  svečani defile povodom dana Republike Srpske na kojem su sudjelovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijerka  Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, kao i brojni drugi uzvanici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari