Connect with us

Naši u svijetu

UŽIVO U Kairu kaos, a razvlašteni Mursi viče: Ovo je vojni udar!

Objavljeno

-

Uz Mohameda El Baradeija u vrhu vlade trebali bi biti po jedan liberal, vojnik i islamist

U srijedu popodne istekao je ultimatum egipatske vojske predsjedniku Muhamedu Mursiju da smiri situaciju u zemlji. Prije toga je vojni vrh održao krizni sastanak. Vojska je imala plan: ako se Mursi ne povuče, vojska će ga smijeniti i uspostaviti tročlano predsjedničko vijeće kojemu bi na čelu bio predsjednik Vrhovnog ustavnog suda.

Unatoč vojnim prijetnjama Mursi je ultimatum odbacio i u obraćanju na državnoj televiziji poručio: “Radije ću umrijeti braneći izbornu legitimnost nego biti upisan u povijesti kao netko tko je Egipćanima uništio nade u demokraciju.”

No Mursija su redom napuštali suradnici. Sedam ministara podnijelo je ostavke. Policija je objavila da će štititi narod – nejasno je na čiju će se stranu svrstati. Na trgovima su se okupljale stotine tisuća Mursijevih protivnika i pristaša, vojska je shvatila: bit će krvoprolića.

Kriza sve dublja

I onda je u srijedu poslijepodne predložila alternativni plan: vojni je vrh predložio Mohameda El-Baradeija, bivšeg generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji predstavlja liberale i lijevu oporbu te mlade aktiviste, da formira prijelaznu vladu s tri potpredsjednika – jednim liberalom, jednim vojnikom i jednim islamistom. Ta prijelazna vlada pripremila bi ustavne promjene i imala bi sve ovlasti, a predsjednik Mursi bio bi počasni predsjednik Egipta sljedećih šest mjeseci, odnosno dok vlada ne raspiše referendum na kojem bi se građani izjasnili žele li ga za predsjednika ili ne. No Mursi je i nakon toga samo nastavio optuživati. Prstom je počeo upirati u strane agente, oporbu, ali i u ljude lojalne Hosniju Mubaraku. Vojsku je optužio da je započela vojni udar!

Mursijevo djelovanje, smatraju analitičari, krizu će produbiti, a Egipat će upasti u građanski rat. Egipatski politički analitičar Yusef Al-Qaid smatra da su Mursijeve riječi kako će životom braniti svoj “ustavni legitimitet” zapravo poziv na krvoproliće i znak njegovim pristašama da se pripremaju na suprotstavljanje vojsci. Al-Qaid ne isključuje mogućnost da će naoružana salafitska skupina povezana s Muslimanskom braćom na području Sinaja napasti vojsku. Bivši pak general egipatske vojske Sameh Seif Eljazal ne isključuje opasnost od izbijanja građanskog rata, ali kaže da će vojska učiniti sve kako do njega ne bi došlo te je uvjeren da će obrambene snage “spasiti” zemlju, ali da generali ne žele vladati.

– Vojska nema nikakvu namjeru preuzeti vlast niti voditi zemlju – istaknuo je general Sameh koji je uvjeren da generali imaju namjeru podržati želju Egipćana koji su na ulicama.

Ne idu na posao

– Vojska je odlučila uzeti stvar u svoje ruke zbog mogućeg kaosa jer građani borave na ulici, ne idu na posao, a cilj je vojske spasiti Egipat – zaključio je general Sameh Seif Eljazal.

U međuvremenu je svrgnuti diktator Hosni Mubarak poentirao izjavivši nakon Mursijeva obraćanja narodu da su on i njegova djeca odstupili s vlasti nakon dvadesetak dana demonstracija jer su shvatili da ih narod ne želi.

– U moje vrijeme manje je ljudi izašlo na ulice i bilo je manje mrtvih.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas