Pratite nas

Naši u svijetu

UŽIVO U Kairu kaos, a razvlašteni Mursi viče: Ovo je vojni udar!

Objavljeno

na

Uz Mohameda El Baradeija u vrhu vlade trebali bi biti po jedan liberal, vojnik i islamist

U srijedu popodne istekao je ultimatum egipatske vojske predsjedniku Muhamedu Mursiju da smiri situaciju u zemlji. Prije toga je vojni vrh održao krizni sastanak. Vojska je imala plan: ako se Mursi ne povuče, vojska će ga smijeniti i uspostaviti tročlano predsjedničko vijeće kojemu bi na čelu bio predsjednik Vrhovnog ustavnog suda.

Unatoč vojnim prijetnjama Mursi je ultimatum odbacio i u obraćanju na državnoj televiziji poručio: “Radije ću umrijeti braneći izbornu legitimnost nego biti upisan u povijesti kao netko tko je Egipćanima uništio nade u demokraciju.”

No Mursija su redom napuštali suradnici. Sedam ministara podnijelo je ostavke. Policija je objavila da će štititi narod – nejasno je na čiju će se stranu svrstati. Na trgovima su se okupljale stotine tisuća Mursijevih protivnika i pristaša, vojska je shvatila: bit će krvoprolića.

Kriza sve dublja

I onda je u srijedu poslijepodne predložila alternativni plan: vojni je vrh predložio Mohameda El-Baradeija, bivšeg generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji predstavlja liberale i lijevu oporbu te mlade aktiviste, da formira prijelaznu vladu s tri potpredsjednika – jednim liberalom, jednim vojnikom i jednim islamistom. Ta prijelazna vlada pripremila bi ustavne promjene i imala bi sve ovlasti, a predsjednik Mursi bio bi počasni predsjednik Egipta sljedećih šest mjeseci, odnosno dok vlada ne raspiše referendum na kojem bi se građani izjasnili žele li ga za predsjednika ili ne. No Mursi je i nakon toga samo nastavio optuživati. Prstom je počeo upirati u strane agente, oporbu, ali i u ljude lojalne Hosniju Mubaraku. Vojsku je optužio da je započela vojni udar!

Mursijevo djelovanje, smatraju analitičari, krizu će produbiti, a Egipat će upasti u građanski rat. Egipatski politički analitičar Yusef Al-Qaid smatra da su Mursijeve riječi kako će životom braniti svoj “ustavni legitimitet” zapravo poziv na krvoproliće i znak njegovim pristašama da se pripremaju na suprotstavljanje vojsci. Al-Qaid ne isključuje mogućnost da će naoružana salafitska skupina povezana s Muslimanskom braćom na području Sinaja napasti vojsku. Bivši pak general egipatske vojske Sameh Seif Eljazal ne isključuje opasnost od izbijanja građanskog rata, ali kaže da će vojska učiniti sve kako do njega ne bi došlo te je uvjeren da će obrambene snage “spasiti” zemlju, ali da generali ne žele vladati.

– Vojska nema nikakvu namjeru preuzeti vlast niti voditi zemlju – istaknuo je general Sameh koji je uvjeren da generali imaju namjeru podržati želju Egipćana koji su na ulicama.

Ne idu na posao

– Vojska je odlučila uzeti stvar u svoje ruke zbog mogućeg kaosa jer građani borave na ulici, ne idu na posao, a cilj je vojske spasiti Egipat – zaključio je general Sameh Seif Eljazal.

U međuvremenu je svrgnuti diktator Hosni Mubarak poentirao izjavivši nakon Mursijeva obraćanja narodu da su on i njegova djeca odstupili s vlasti nakon dvadesetak dana demonstracija jer su shvatili da ih narod ne želi.

– U moje vrijeme manje je ljudi izašlo na ulice i bilo je manje mrtvih.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Naši u svijetu

Na internetu krenuo projekt popisivanja hrvatskih iseljenika u Argentini

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Hrvati i njihovi potomci u Argentini mogu do kraja godine sudjelovati u digitalnom popisivanju kako bi se utvrdilo koliko ih je doista u toj južnoameričkoj zemlji u koju su se godinama iseljavali, izvijestio je Savjet RH, tijelo koje provodi popis i savjetuje hrvatsku vladu.

„Tražimo Hrvate i njihove potomke u Argentini. Mogu biti njihova djeca, unuci, praunuci…Htjeli bi smo da nam dobrovoljno kažu gdje se nalaze“, izjavio je Cristian Šprljan, član Savjeta RH, za argentinsku radijsku postaju Cadena 3.

Još uvijek je nepoznato koliko Hrvata i njihovih potomaka živi u Argentini budući da postoje podaci samo o onima koji imaju hrvatsku putovnicu.
Kako bi se doznalo koliki je ukupan broj svih osoba koje potječu iz Hrvatske ili imaju hrvatske korijene, na internet je 28. lipnja postavljen formular kojeg bi te osobe trebale ispuniti do 28. prosinca. Rezultat, odnosno ukupan broj Hrvata u Argentini, objavit će u veljači 2021. godine Savjet RH.

Sudjelovanje se odvija na dobrovoljnoj bazi a prikupljeni podaci poslužit će samo u statističke svrhe te kako bi hrvatska zajednica u Argentini mogla provoditi zajedničke kulturne aktivnosti te dodatno povezati iseljenike i njihove potomke s Hrvatskom.

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH (skraćeno Savjet RH) je savjetodavno tijelo koje pruža pomoć vladi u Zagrebu u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa vezanih za Hrvate u inozemstvu. Članovi savjeta su predstavnici najznačajnijih udruga i organizacija iseljenih Hrvata te se biraju na mandat od četiri godine.

Šprljan napominje kako je popisivanje Hrvata u Argentini jedinstven projekt u svijetu, autonoman i samostalan, kojeg provodi zajednica Hrvata u Argentini u sklopu Savjeta RH i u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Buenos Airesu.

Formular se nalazi na internetu pod nazivom „Prvi digitalni popis Hrvata i njihovih potomaka Argentine“ (Primer Censo Digital de los Croatas y sus Descendientes de la República Argentina).
Kroz 44 pitanja nastoji se doznati gdje je osoba rođena, gdje živi, tko joj je najbliži srodnik rođen u Hrvatskoj, te u kojem je migrantskom valu osoba ili njen srodnik doselio u Argentinu.

Hrvati su se selili u tu zemlju zbog gospodarskih i političkih razloga a prvi val je bio prije 1918. godine, drugi od 1919. do 1945., a treći nakon drugog Svjetskog rata od 1946. do 1960. godine. Bilo je emigranata koji su i kasnije odlazili ondje.

Danas u Argentini živi značajna zajednica s poznatim ljudima kao što su pjevačica i glumica Sandra Mihanovich, bivši tenisač i argentinski izbornik Daniel Oršanić, odbojkašica i argentinska reprezentativka Yamila Nizetich, nogometaš Daniel Bilos, bivši kapetan odbojkaške reprezentacije Marcos Milinkovic, nogometni trener Juan Pablo Vojvoda i potencijalni hrvatski nogometni reprezentativac Matko Miljevic.

Oni su također pozvali hrvatske iseljenike da se priključe projektu i ispune formular.”Pozdrav, ja sam Daniel Oršanić te sam kao i vi potomak hrvatskih iseljenika. Htio bih vas pozvati na sudjelovanje u prvom popisu Hrvata i njihovih potomaka u Argentini”, rekao je Oršanić u poruci objavljenoj na kanalu Youtube. “Ispunite formular i podijelite link sa svim svojim prijateljima Hrvatima. Hvala”, dodao je.

U gradu Rosariju je u travnju preminuo Tomás Felipe Carlovich (74) smatran jednime od najboljih nogometaša u povijesti Argentine, a dotad prilično nepoznat u Hrvatskoj. Diego Armando Maradona, osvajač Svjetskog prvenstva 1986. godine, u veljači je rekao kako je Carlovich bio najbolji igrač kojeg je on vidio. Po tom djetetu hrvatskog iseljenika trebala bi biti nazvana ulica u Rosariju, gradu gdje je rođen baš poput aktualnog najboljeg nogometaša svijeta Lionela Messija.

„Kažu da nas je na tisuće, ali kako to možemo znati?“, rekla je Jelena Nadinić, članica Savjeta RH, prilikom predstavljanja projekta.
„Ciljevi popisa su saznati gdje su zemljopisno raspoređeni Hrvati i hrvatski potomoci Argentine, shvatiti koji su njihovi kulturni i društveni interesi, doznati iz kojeg su migrantskog vala došli njihovi preci, kolika je razina znanja i očuvanje hrvatskog jezika. Također i međusobno povezati ljude i institucije te planirati aktivnosti od zajedničkog interesa kroz hrvatske institucije u Argentini“, poručila je Nadinić.

Zainteresirane osobe dodatne informacije mogu naći na društvenim mrežama Facebook i Instagram pod nazivom “Censo Croata” (Popis Hrvata) kao i na kanalu Youtube.
„Hrvatska zajednica je jedna od mnogih iz Europe koje su se formirale u Argentini u 20. stoljeća tijekom velikog migracijskog vala i koje su nastanile zemlju od 1880. godine“, piše novinarka Carmen Ercegovich u velikim argentinskim novinama Clarín gdje je izvijestila o aktualnom popisivanju Hrvata.

Šprljan u svojoj knjizi „Hrvatska i Hrvati iz Argentine“ navodi kako je prvi registrirani useljenik bio isusovac Nikola Plantić 1748. godine koji je ondje razvio obrazovne sadržaje, uglavnom u gradu Córdobi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

DSHV ostao bez mandata u srbijanskoj i vojvođanskoj skupštini: ‘Izborni uvjeti bili izuzetno neravnopravni’

Objavljeno

na

Objavio

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), koji je na nedjeljnim općim izborima u Srbiji nastupio u koaliciji s Vojvođanskom frontom, ostao je bez mandata u Skupštini Srbije i Vojvodine.

Jedina stranka hrvatske manjine zadržala je mjesta samo u parlamentu grada Subotice i jedan je osvojila u mjestu Bač, rekao je u izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

„Doživjeli smo kao većina političkih takmaca neuspjeh kada je u pitanju pozicioniranje u republici i pokrajini. U nekoliko lokalnih samouprava imat ćemo vijećnike i na taj način osigurat ćemo minimalnu političku relevantnost u Srbiji“, naveo je Žigmanov.

On kaže da su izborni uvjeti bili „izuzetno neravnopravni“, da je postojao cijeli niz neregularnosti kada su u pitanju predizborne aktivnosti, kao i da je društvena klima po hrvatsku manjinu loša.

„Mediji su nam bili nedostupni, građani agresivno uznemiravani telefonskim pozivima koji su imali elemente prijetnji, a bilo je i ucjena. Posebno treba ukazati na pokušaje penetriranja u hrvatsku zajednicu uključivanjem u izbornu utrku grupe građana pod imenom Hrvatski demokratski forum (HDF)“, izjavio je Žigmanov.

Izborni neuspjeh, dodao je, može se tumačiti i odsustvom garantiranih mandata u parlamentima i državnim tijelima koji su definirani međudržavnim sporazumom Hrvatske i Srbije.

Žigmanov navodi kako godinama traže da se hrvatskoj manjini kao i Srbima u Hrvatskoj osiguraju zajamčeni mandati.

„Ne može se očekivati ćemo mi, kao ranjena i disperzirana zajednica, koja je pri tome najomraženija u Srbiji, s vrlo slabom potpore Hrvatske, napose kada su u pitanju njezini diplomatsko-konzularni predstavnici, imati dovoljno snage, moći i sredstava da postignemo ono što pripadnici brojčano većih zajednica mogu ostvariti“, rekao je čelnik DSHV-a. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari