Pratite nas

Komentar

VALDEC: Digla se graja, ‘desni’ se je odriču, ‘lijevi’ ju mrze od početka. Zašto?

Objavljeno

na

Pozorno sam pratio razvoj ove priče, još iz Austrije, pa malo iz Hrvatske, sada iz Rusije. I po tko zna koji put se uvjerio da se kod nas ništa ne mijenja. Duboko razočaran u navodne ‘kvazi-suvereniste’, dodatno zgađen nad ‘kvazi-globalistima’, trudim se sve promatrati hladne glave, piše Robert Valdec.

I pod cijenu da se zamjerim mnogima (mnogima već jesam, a niti oni meni nisu dragi), uključiti ću se malo u ovu našu političku močvaru. Naime, predsjednicu sam podržavao od trenutka kada se kandidirala, ne zato što sam bio uz neku njenu politiku već naprosto stoga što je za protukandidata imala lika čije ime ne bih zaokružio niti s cijevi na potiljku. Neki njeni potezi nisu mi bili mili, mnogi jesu, tako da njen dosadašnji mandat osobno ocjenjujem vrlo pozitivnim s obzirom (što valja cijelo vrijeme imati na umu) na ovlasti koje joj daje Ustav RH, ali i s obzirom na prljave medijske i političke (što je, zapravo, isto) igre koje se igraju od početka.

I da su izbori sutra, opet bih glasovao za nju. Sada s još manje kolebanja, nakon što sa strane promatram ovu kloaku – medijsku, političku, fejsbukovsku…

Digla se graja do neba, ‘desni’ se je odriču, ‘lijevi’, koji ju mrze od početka, trljaju ruke. Zašto? Zato jer je smijenila savjetnika i postavila novu savjetnicu? Zato jer je smijenjeni savjetnik nakon smjene napisao priopćenje u kojem blati dojučerašnju šeficu? U kojem nariče zbog svoje smjene, priča priče u koje od početka ne vjerujem…
Zato jer je za savjetnicu odabrala Mirjanu Hrgu? Kod mene joj je sve to veliki plus. Na stranu činjenica da je Mirjana moja draga prijateljica koju, dakle, poznajem osobno i to dobro, te sam uvjeren da će taj posao obavljati odlično i da je predsjednica donijela odličnu odluku.

Još me više veseli njeno imenovanje kada malo zagrebem u ‘bespuća interneta’, pa naletim na stvari poput ovih kada ju je svojevremeno napao Boris Dežulović:

‘Pouzdana Tuđmanova sobarica na državnoj Hrvatskoj televiziji’
‘Mlada HDZ-ova komesarka na prvoj liniji obrane Herceg-Bosne’

Mirjana mu nije, naravno, ostala dužna:

‘Ti si samo opasno piskaralo. Talentirano. Lažljivo. Teška ti je spoznaja da kao i prvog dana volim svoju domovinu, iako odavno i zbog takvih Soroševih plaćenika kao ti radim za strance. Svoje nikada nisam izdala, a pri tom iskreno poštujem drugačije od mene. Zbog takvih kao ti, ova zemlja ima problem ravan kukastom križu na Poljudu. Ja ga prezirem, a ti mu se “veseliš”. Prava soroševska priča. Plaćenici ni ne znaju drugačije’

Ubrzo nakon te ‘nježne’ prepiske, uvreda na njen račun u Pupovčevim Novostima, Mirjana je bila prisiljena otići s RTL-a.

E da, na HRT-u je smijenjena odlukom novoizabrane šefice Mirjane Rakić, koja je, po ugledu na novog predsjednika koji je napravio ‘noć dugih noževa’ u vojnom vrhu, isto to napravila na državnoj televiziji:

‘Tada, 2000. Godine, sam bila smijenjena odlukom Mirjane Rakić…
… Bila je to, naravno, politička smjena. Kratko i jasno: došla je nova vlast’.

Dakle, sve da i nismo prijatelji, samo na temelju ovih redaka, podržavam te Mirjana od sveg srca. I tvoju novu šeficu, napisao je Valdec.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio dvije važne odluke

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio dvije važne odluke – Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske te Ustavnu odluku o suverenosti i samostalosti Republike Hrvatske.

Prije početka same sjednice Ivica Račan (SKH-SDP) predložio je amandman Vladimiru Šeksu, tada predsjedniku Ustavne komisije, a u kojemu je tražio da se Hrvatska proglasi suverenom i samostalnom državom te da se pokrene postupak razdruživanja, ali i da se istovremeno pokrene postupak udruživanja u novi savez jugoslavenskih republika.

Vladimir Šeks amandman je odbio uz obrazloženje da nakon 70 godina Hrvatska definitivno izlazi iz Jugoslavije i da narod ne namjerava sada ponovno ulaziti u novu.

Nakon toga, zastupnici SDP-a demonstrativno napuštaju Sabor, a i onaj dio koji je ostao glasovao je većinski protiv nezavisnosti Republike Hrvatske.

Kada su odluke napokon usvojene, tadašnji predsjednik Sabora Žarko Domljan uskliknuo je: “Rođena je država Hrvatska! Neka joj je dug i sretan život!”

Iz govora predsjednika Tuđmana:

“Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi, u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom. U državnoj zajednici, u kojoj smo suočeni s uzastopnim prijetnjama upotrebe sile, kako one zajedničke, tako i ilegalne u obliku buntovništva i terorizma. Proglašujući samostalnost Hrvatske, mi činimo isto ono što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti i to iz istih, prirodnih i vrhonaravnih razloga.”

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Jan Ivanjek: Tvrtka Procor nas je kupovinom brazilskih Miragea spasila od dulje aktualizacije ove komične ponude

Objavljeno

na

Objavio

Stanoviti je trgovac oružjem pustio u medije priču kako je spreman HRZ-u isporučiti 12 borbenih aviona Mirage 2000 iz Brazila za svega 76 milijuna dolara.

U tu bi brojku ušao set alata i opreme, pričuvni dijelovi, obuka 5 pilota s po 35 sati naleta, a možda i obuka zemaljskog osoblja. Cijela eskadrila za cijenu manju od jednog Gripena.

Ali dublji uvid u ovu ponudu smjesta ruši ne toliko kulisu, koliko prozirnu papirnatu vrećicu obmane čija svrha teško da je išta više od aktualiziranja spomenutog trgovca u medijima.

Prvo, avioni koji se nude su prodani. Krajem svibnja, prije nepunih mjesec dana, Brazil je objavio kako je 9 od 12 aviona prodano francuskoj tvrtki Procor.

Cijena plaćena za tih 9 aviona? 452,000 dolara! Ni blizu 76 milijuna koliko naš trgovac traži. Inače, Brazil nikad nije svih 12 nudio na prodaju, već prvo 8, pa potom 11 .

To što se nudilo sada već tuđe vlasništvo nije jedini problem. Avioni su gotovo potpuno potrošili dodatnih 1,000 sati resursa koliko im je produljeno u Francuskoj prije isporuke prije gotovo 15 godina, a nisu ni u letnom stanju. A tvrdnja da se prvi remontirani primjerci mogu isporučiti već za 3-4 mjeseca nema nikakve temelje u stvarnosti.

Kada je iste te avione Brazil kupio 2005., Francuskoj je trebalo više od godine da ih počne isporučivati, a remontom im se životni vijek tada produljio za samo 1,000 sati.

Obuka od 35 sati po pilotu je krajnje nedovoljna, a čak i da se avionima mogu produljiti resursi, apsolutno nikakav sustav prihvata i eksploatacije potpuno nepoznatog borbenog aviona ne može se uspostaviti za par mjeseci.

„Brazilci“ su najstarija varijanta Miragea 2000, ali u ponudi je i modernizacija za dodatnih 140 milijuna dolara, navodno na najnoviji standard, što je 2000-5 Mk.2.

No i to je mutna priča: Indija svoje Mirage 2000 upravo modernizira na ovaj standard, po cijeni od 43 milijuna dolara po avionu, pa nema računice kako bi Hrvatska isto platila samo 11 milijuna po avionu.

Srećom, tvrtka Procor nas je kupovinom brazilskih Miragea spasila od dulje aktualizacije ove komične ponude, koja treba što prije biti zaboravljena. Čak se i MORH izjasnio da nije baš sve kako taj trgovac oružjem kaže, što je diplomatski rečeno da cijeli spin nema nikakve veze s istinom.

No ovo je dobar podsjetnik da Hrvatska mora što prije odvojiti svotu u rangu milijarde eura za sigurnu nabavu lovaca, jer novca neosporno ima kad ga se bez štete po proračun može trpati u Uljanik.

A ozbiljni iznosi će nas osloboditi i eventualnih budućih lešinarskih pokušaja uvaljivanja krame, jer idući bi put mogli slušati bajke o nepostojećim F-16 Block 50 iz pustinje AMARG-a, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari