Connect with us

Komentar

VALDEC: ‘Odoh i ja na doručak. Kad Soroš časti, slađe je’

Objavljeno

-

Foto: Robert Valdec – Velika Kladuša.

26. Listopada, otvoren je prihvatni migracijski centar na lokaciji nekadašnje tvornice rashladnih uređaja “Bira“. U njemu je već smješteno više od 230 migranata i izbjeglica. Svi oni izmješteni su iz Borića, gdje su boravili u neuvjetnom životnom prostoru.

-Kapacitet ovog novootvorenog migracijskog centra je do 450 mjesta i njegovim otvaranjem željeli smo smanjiti pritisak na lokaciju nekadašnjeg Đačkog doma u Borićima. Ovdje će biti smještene ranjive kategorije migranata i izbjeglica, a trenutno je tu najviše muškaraca – samaca – rekao je Peter van der Auwerart iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Ovo je kamp otvorenog tipa, međutim ograđen je i postojat će određena pravila ponašanja za sve koji tu budu boravili.

-Ovdje smještenim migrantima i izbjeglicama osigurana su tri obroka dnevno, te svakodnevna medicinska i pravna pomoć. Na raspolaganju su im spavaonice, kafeterija i uređena kupatila. Obitelji s djecom su u odvojenom prostoru, a svima će im pomagati brojni članovi IOM-a, Crvenog križa i pripadnici angažirane zaštitarske agencije – dodao je Auwerart.

Iz Međunarodne organizacije za migracije potvrđeno je i kako se počelo s obnovom zgrade nekadašnjeg Đačkog doma, gdje se postavlja stolarija i sanira krov. Također, rečeno je i da se traži rješenje za migrante i izbjeglice, koji borave na Graničnom prelazu “Maljevac“.

R. Valdec: “U novootvorenom centru za migrante u Bihaću – dok ostali žure na predavanje, ovaj jedan ponavlja gradivo iz oftamologije”

– Oni neće biti smješteni u novootvoreni migracioni centar u Bihaću, ali ubrzano tražimo rješenje i za njih. Jedna od opcija je da budu izmješteni u ‘Ušivak’ u Hadžićima, međutim više ćemo znati u naredna dva, do tri dana – ustvrdio je Auwerart.

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije napomenuli su da je određeni broj obitelji s djecom iz Velike Kladuše izmješten u Sedru, nekima je osiguran smještaj u hostelima, dok ostali svojevoljno borave u improviziranom kampu “Trnovi“, odnosno na Graničnom prelazu “Maljevac“.

Na terenu je poznati reporter Robert Valdec, kroz šalu kaže: “Snimamo Afganistance u BiH za – Kineze, za kinesku državnu TV na engleskom. Logično 🙂 “.

“Odoh i ja na doručak. Kad Soroš časti, slađe je. Znaju to mnoge kolege, hahaha”.

Jutros je objavio fotografiju uz komentar: “Odoh i ja na doručak. Kad Soroš časti, slađe je. Znaju to mnoge kolege, hahaha”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari