Pratite nas

Magazin

VALDEC: Velika je pogreška što odmah nismo izgradili zid

Objavljeno

na

Zbog migrantske krize koja ne jenjava i koja je na rubu eskalacije, emisija Zoom Zagreb okupila je vrlo zanimljivo društvo u kojem se o ovom fenomenu raspravljalo na jedan drugačiji način.

I dok Hrvati, u kiši konfuznih informacija o namjeri i cilju migranata koji sve više iz BiH pristižu na našu granicu, više ne znaju kako bi se odnosili prema ovoj velikoj krizi, istraživački novinar portala Dnevno Robert Valdec, stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila i, sudski vještak za balistiku, vatreno i hladno oružje i umirovljeni inspektor Dubravko Gvozdanović, otkrili su ne baš lijep scenarij koji nas očekuje u nadolazećim danima:

„Novonastala situacija za mene uopće nije iznenađenje, sve je ovo bilo očekivano i na ovo se upozoravalo. Pozdravljam tvrđi stav ove Vlade jer, kako bi inače zaustavili sve te ljude? No, ono što je zabrinjavajuće jesu dani koji su pred nama. Ako se dogode novi valovi migranata sa željom da na silu prijeđu u Hrvatsku, ni vojska neće učiniti mnogo. Bez tehničkih prepreka nećemo moći spriječiti njihov prolazak”.

Dubravko Gvozdanović se u potpunosti složio sa Cvrtilom, no on problem gleda geopolitički i naslućuje dalekosežne posljedice o kojima većina ne razmišlja:

„Europa je jednostavno stara. Iako ima sve ekonomske uvjete za demografski napredak, kod nas obitelji ostaju na jednom, eventualno dvoje djece. Tisuće migranata koje sada naseljavaju EU, tradicionalno imaju pet plus djece. Kroz narednih pedeset godina, slika Europe će se kulturološli, povijesno i vjerski posve izmijeniti. Migranti nisu spremni na prilagodbu i jako teško prihvaćaju tuđu kulturu. Dapače, vrlo agresivno nameću svoju”, nema lijepa predviđanja Gvozdanović.

Najupečatljiviji u svojim izjavama svakako je bio Robert Valdec, novinar od kojeg smo dobili živopisne informacije iz prve ruke. Valdec, naime, migrantsku krizu prati od samih početaka, a neki detalji koje je saznao na licu mjesta a koje je iznio u emisiji, poprilično su šokantni:

„Velika je pogreška što odmah nismo izgradili zid. Sad imamo situaciju da se EU odijelila zidom, pritom mislim na Mađarsku i Sloveniju, a mi smo ostali otvoreni prema BiH i tvorimo „prvu liniju”, tj. jedini koridor kroz koji migranti moraju proći. Što se migranata tiče, oni su uglavnom naučeni i poput mantre ponavljaju „kako ih hrvatska policija tuče, te kako im otima novac i mobitele”. To izgovaraju svi kao jedan, baš kao naučenu pjesmicu, a to ih uče nevladine udruge poput udruge CMS i slično”, kazao je Valdec koji je vrlo detaljno opisao migranske rute, načine na koje dolaze do novca i njihove krajnje ciljeve. No, svakako najzanimljiviji je podatak koji je ovaj istraživački novinar iznio pred sam kraj emisije:

„Imam moguću ekskluzivu. Od svojih izvora doznajem kako su pojedine postrojbe u pripremi te kako Hrvatska vojska u nedjelju izlazi na granicu”, rekao je Valdec. (Dnevno.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Magazin

Roman Leljak – Zbrinjavanje djece stradale tijekom Drugog svjetskog rata

Objavljeno

na

Objavio

Što je istina o zbrinjavanju ratom stradale djece tijekom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj državi Hrvatskoj?

Tko se o njima brinuo? Zašto su ostali bez doma i roditelja? Koliko ih je preminulo? Što je tomu uzrok?

O temi zbog koje vladaju mnogi prijepori, u “Mojoj Hrvatskoj” govorio je slovenski istraživač i publicist Roman Leljak.

Emisiju uređuje i vodi Nada Prkačin. (Laudato.tv)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Supruga Miroslava Škore otvoreno o svom podrijetlu i vjeri: Moj otac Emil imao je misu zadušnicu u srpskoj pravoslavnoj crkvi

Objavljeno

na

Objavio

foto: Hina

Kim Ann Škoro otvoreno je  progovorila o svom podrijetlu koje je u posljednjih nekoliko mjeseci bilo  “problematizirano” na nekim hrvatskim portalima. U velikoj ispovijesti u  Jutarnjem listu otkrila je da je  njezin otac Emil Luzaich rođen u SAD-u i da je njegova  majka bila Hrvatica, a njegov otac bio Srbin iz Hrvatske, pravoslavne vjeroispovijesti, prenosi teleskop.hr

Kada je njen otac preminuo 2009., pokopan je uz misu zadušnicu u crkvi Svetog Nikole, srpskoj pravoslavnoj crkvi u Monroevilleu, nedaleko od Pittsburgha.

Bio je istaknuti član dobrovoljne vatrogasne zajednice u mjestu Renkin, ugledni član zajednice, hrvatskog i ruskog kluba, član mjesnog vijeća, a po njegovoj želji, svi koji su željeli dati novčani doprinos na njegovom sprovodu, mogli su iznos uplatiti za lokalni DVD-a.

Kim Ann je istaknula da su  pitanja o vjeri i porijeklu obitelji nepristojna.

– To su pitanja zbog kojih se u meni budi američki duh. Postajem Amerikanka. U SAD-u nema pitanja o vjeri, o rodu, o nacionalnosti. Ta pitanja su nepristojna. Za mene je najvažnije je li netko pošten, je li netko čovjek, je li marljiv, radišan, plaća li svoje radnike, pomaže li drugima. Tako ja gledam na ljude. A ne je li netko ove ili one vjere, je li ove ili one narodnosti – rekla je Kimm Ann  dodajući da je ona praktična katolikinja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari