Pratite nas

Magazin

VALDEC: Velika je pogreška što odmah nismo izgradili zid

Objavljeno

na

Zbog migrantske krize koja ne jenjava i koja je na rubu eskalacije, emisija Zoom Zagreb okupila je vrlo zanimljivo društvo u kojem se o ovom fenomenu raspravljalo na jedan drugačiji način.

I dok Hrvati, u kiši konfuznih informacija o namjeri i cilju migranata koji sve više iz BiH pristižu na našu granicu, više ne znaju kako bi se odnosili prema ovoj velikoj krizi, istraživački novinar portala Dnevno Robert Valdec, stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila i, sudski vještak za balistiku, vatreno i hladno oružje i umirovljeni inspektor Dubravko Gvozdanović, otkrili su ne baš lijep scenarij koji nas očekuje u nadolazećim danima:

„Novonastala situacija za mene uopće nije iznenađenje, sve je ovo bilo očekivano i na ovo se upozoravalo. Pozdravljam tvrđi stav ove Vlade jer, kako bi inače zaustavili sve te ljude? No, ono što je zabrinjavajuće jesu dani koji su pred nama. Ako se dogode novi valovi migranata sa željom da na silu prijeđu u Hrvatsku, ni vojska neće učiniti mnogo. Bez tehničkih prepreka nećemo moći spriječiti njihov prolazak”.

Dubravko Gvozdanović se u potpunosti složio sa Cvrtilom, no on problem gleda geopolitički i naslućuje dalekosežne posljedice o kojima većina ne razmišlja:

„Europa je jednostavno stara. Iako ima sve ekonomske uvjete za demografski napredak, kod nas obitelji ostaju na jednom, eventualno dvoje djece. Tisuće migranata koje sada naseljavaju EU, tradicionalno imaju pet plus djece. Kroz narednih pedeset godina, slika Europe će se kulturološli, povijesno i vjerski posve izmijeniti. Migranti nisu spremni na prilagodbu i jako teško prihvaćaju tuđu kulturu. Dapače, vrlo agresivno nameću svoju”, nema lijepa predviđanja Gvozdanović.

Najupečatljiviji u svojim izjavama svakako je bio Robert Valdec, novinar od kojeg smo dobili živopisne informacije iz prve ruke. Valdec, naime, migrantsku krizu prati od samih početaka, a neki detalji koje je saznao na licu mjesta a koje je iznio u emisiji, poprilično su šokantni:

„Velika je pogreška što odmah nismo izgradili zid. Sad imamo situaciju da se EU odijelila zidom, pritom mislim na Mađarsku i Sloveniju, a mi smo ostali otvoreni prema BiH i tvorimo „prvu liniju”, tj. jedini koridor kroz koji migranti moraju proći. Što se migranata tiče, oni su uglavnom naučeni i poput mantre ponavljaju „kako ih hrvatska policija tuče, te kako im otima novac i mobitele”. To izgovaraju svi kao jedan, baš kao naučenu pjesmicu, a to ih uče nevladine udruge poput udruge CMS i slično”, kazao je Valdec koji je vrlo detaljno opisao migranske rute, načine na koje dolaze do novca i njihove krajnje ciljeve. No, svakako najzanimljiviji je podatak koji je ovaj istraživački novinar iznio pred sam kraj emisije:

„Imam moguću ekskluzivu. Od svojih izvora doznajem kako su pojedine postrojbe u pripremi te kako Hrvatska vojska u nedjelju izlazi na granicu”, rekao je Valdec. (Dnevno.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Magazin

Poslušajte glazbeni odgovor mladih Hrvata na pokušaj zabrane pjesme ‘Bojna Čavoglave’

Objavljeno

na

Objavio

Kako kaže stih jedne Thompsonove pjesme: “Na sve što kažu lažno, mi ćemo pjesmom snažno!“. Tekst koji je napisao Max Križanić, na originalnu melodiju pjesme “Bojna Čavoglave”, otpjevala su i odsvirala braća Kumerle. Video i tekst objave, donosimo u nastavku:

Za Dom – spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole
Na bojištu spjevana Bojna Čavoglave…

Branili su domovinu hrabri ratnici
Uz tu pjesmu slavili su, a i ginuli…

Na frontu od Vukovara do Dubrovnika
Slavna pjesma ratnicima moral dizala…

A danas nam oni žele zabraniti nju
Pjesmu koja najavljuje našu pobjedu…

Glave dižu oni što su tad’ se skrivali
Dok su hrabri branitelji uz nju ginuli…

I govore da je zločin danas pjevat ju
Pjesmu s kojom branili smo našu Hrvatsku

I neka nas sve zatvore, al’ neće uspjeti
Sa usana slavnu pjesmu nikad skloniti…

Hvala za sve našem Marku iz Čavoglava,
Hrvatska ti zaboravit neće nikada…

Tekst je napisao Max Križanić, na originalnu melodiju pjesme “Bojna Čavoglave”, a otpjevali su ju i odsvirali braća Kumerle

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Dirljivi oproštaj Predsjednice od kćeri

Objavljeno

na

Objavio

Katarina Kitarović u srijedu je otputovala u SAD gdje će studirati na prestižnom sveučilištu Harvard, najstarijem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović od kćeri se dirljivom objavom oprostila na svom službenom profilu na Facebooku.

– Mama, Hrvatska nije nikakva potkova ni perec! Hrvatska je sokol raširenih krila! (Washington, travanj 2008., sedmogodišnja Katarina u razgovoru u Bijeloj kući) – napisala je predsjednica kraj stare fotografije svoje mezimice.

– Leti visoko i budi uvijek svoja, Sokolice moja, Anđele moj! I vrati se gnijezdu svom. Hrvatska te čeka raširenih krila! Beskrajno te vole tvoji nadasve ponosni Mama i Tata – objavila je još Kolinda Grabar-Kitarović.

Podsjetimo, Katarina Kitarović pohađala je Međunarodni IB program zagrebačke XV. Gimnazije (MIOC), a primljena je na čak četiri američka sveučilišta – na kraju je izabrala upravo Harvard.

Osim toga, predsjedničina kći bavi se i umjetničkim klizanjem, u kojem je također postizala odlične rezultate.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari