Connect with us

Vijesti

Valentin Inzko forsira sporni Zakon u unutarnjim poslovima

Objavljeno

-

Zakon o unutarnjim poslovima FBiH, koji je prije nešto više od godinu bio jedan od razloga pucanja tadašnje koalicije SDA – SDP, naći će se 18. srpnja u formi nacrta na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta.
[dropcap]P[/dropcap]otvrdio je to Dnevnom avazu predsjedavajući doma Radoje Vidović, koji je rekao kako je ova točka uvrštena u dnevni red naredne sjednice na “sugestiju” visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i “potporu” specijalnog predstavnika EU i voditelja Izaslanstva EU u BiH Petera Sorensena.

Sarajevski list piše kako je SDP i njegov federalni ministar unuatrnjih poslova Predrag Kurteš, tražio da se nacrt zakona još ne stavlja u proceduru u Domu naroda, iako je još 29. veljače prošle godine prošao Zastupnički dom, i to zbog procjene kako za njega nema potrebna većina ruku. Ovakovom zakonskom rješenju protive se SDA i dva HDZ-a.
U Inckovoom pismu navodi se kako je prošla godina i pol otkad je nacrt zakona usvojen u jednom domu Parlamenta FBiH te „više nema prostora za gubljenje vremena“ i kako „bi se trebalo nastaviti s ovim procesom“.

Inzko se poziva na “razumjevanje” dijela policije odnosno piše kako u ministarstvima unutarnjih poslova FBiH i Županije Sarajevo postoji načelno razumijevanje kako bi ovaj zakon, koji obuhvaća prethodno razmatrana poboljšanja u osiguranju proračunske i pravne neovisnosti Uprave policije, mogao poslužiti kao odgovarajući model.

Inzko naglašava kako ujednačavanje zakona iz ove oblasti ima suštinsko značenje za “učinkovitiju policijsku koordinaciju i suradnju” i inzistira na ubrzanju cijelog procesa. Austrijski diplomata pozvao se na “neprekidnu komunikaciju” sa EU, Američkim veleposlanstvo, ICTAP-om i američkim ministarstvom pravde.
Osim HDZ-a i SDA, zakonu bi se mogao suprotstaviti i SBB. Njegov izaslanik u Domu naroda Dževad Rađo otkrio je kako je stav Saveza za bolju budućnost BiH kako ovaj zakon ne smije biti politički obojen. Potpora zakonu ovisit će o javnoj raspravi i poboljšanjima:

– Tijekom javne rasprave sudjelovat ćemo u njegovom poboljšanju. Ako nakon toga prijedlog zakona bude politički obojen, mi ga nećemo podržati. Naš je stav kako je potreban zakon koji će unaprijediti rad policije, koja će biti u funkciji građana – kazao je Rađo

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas