Pratite nas

BiH

Valentin Inzko: Odluke Ustavnog suda su obvezujuće i konačne

Objavljeno

na

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je daytonska institucija čije su odluke obvezujuće i konačne, izjavio je danas novinarima visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Reagirajući na raspravu na sjednici Narodne skupštine RS-a u srijedu na kojoj je razmatrana deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu BiH, Inzko je kazao kako treba poštivati odluku Ustavnog suda BiH te dodao kako ta odluka još uvijek nije poznata.

Valentin-Inzko-budimirOsnova za predlaganje deklaracije u Narodnoj skupštini RS-a bila je zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima RS-a, kojima se 9. siječnja utvrđuje kao Dan Republike Srpske.

Visoki predstavnik je naglasio kako je u svakoj državi važno poštivati odluke Ustavnog suda koji je vrhovni sud u BiH i čija je funkcija rješavati pitanja između entiteta i države.

Naime, Inzko je danas posjetio predsjednika Vlade Sarajevske upanije Elmedina Konakovića s kojim je razgovarao o “životnim temama” u županiji kao što su prijevoz, plin, grijanje, vodovod i kultura, javlja Fena.

Kako je naglasio, Sarajevska Županija ima veliku prošlost koju posjetitelji žele vidjeti, ali smatram kako treba stvoriti novi imidž dinamičnog grada i centra sporta, kulture, filma i gospodarstva. On je čestitao premijeru i ministrima početak novog mandata dodajući kako “osjeća novu dinamiku i duh”. Također je naglasio kako sebe smatra građaninom Sarajevske županije u kojem živi 2.000 diplomata.

Premijer Konaković je zahvalio Inzku na posjeti dodajući da mu mnogo znači što je s “prvim čovjekom BiH” mogao razgovarati o problemima komunalne infrastrukture, povezivanju regija, kulturnoj suradnji te hijerarhiji i vertikali propisa u državi.

[ad id=”68099″]

Također je dodao da će u budućem radu koristiti iskustva i prijedloge koje mu je Inzko iznio te kako se nada će suradnja biti nastavljena nakon implementacije određenih projekata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Oskvrnuto spomen obilježje hrvatskim braniteljima u općini Ravno nedaleko od Dubrovnika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ravno.ba (Arhiva)

Nepoznati počinitelji oskvrnuli su spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Slivnica na krajnjem jugoistoku općine Ravno, nedaleko od granice s Hrvatskom u dubrovačkom zaleđu.

Kako su u srijedu izvijestili iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, policiji je prijavljeno kako je oskvrnuto spomen-obilježje nakon čega su pripadnici policijske ispostave Ravno obišli mjesto na kojemu se dogodio ovaj izgred.

U mjestu Slivnica koja je prije rata pripadala općini Trebinje, policajci su zatekli četiri potpuno polomljena kamena križa te uništenu spomen-ploču na kojoj su bila ispisana imena poginulih hrvatskih branitelja.

U razgovoru s mještanima pripadnici policije su došli do saznanja da je spomen-obilježje uništeno u ponedjeljak.

Nakon provedenog očevida policijskih službenika policijske uprave Čapljina policija traga za počiniteljima ovog vandalizma, priopćeno je iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

Općina Ravno na jugu BiH, koji je uglavnom nastanjen Hrvatima, prvo je mjesto koje je stradalo u agresiji rezervista i tzv. JNA u jesen 1991., daleko prije početka rata u BiH.

(Hina)

 

13.10.1991. Spaljeno hrvatsko selo Ravno

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Kardinal Puljić: Politika u BiH koja se vodi na štetu drugoga mora prestati

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Viko Puljić kazao je u srijedu kako je u Bosni i Hercegovini nužno pokazati više zalaganja za opće dobro i da je to jedini način da se prevladaju sadašnje političke napetosti u toj zemlji upozorivši kako mora prestati vođenje politike na štetu drugoga.

“Dobro pobjeđuje sve. Ako u ovom društvu zavlada dobro, onda će ono zračiti dobrotom, a ono razbija ledenu masu nepovjerenja i mržnje”, kazao je kardinal Puljić novinarima u Sarajevu komentirajući trenutačno stanje u BiH opterećeno sve većim nepovjerenjem i jačanjem političkih sukoba.

Kardinal Puljić je upozorio kako to nije samo politički nego i društveni problem koji truje međuljudske odnose.

“Previše je negativnoga, ono ubija”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Njegova je poruka kako je u bosanskohercegovačkom društvu važno naći pozitivnu energiju koja će poštivati čovjeka, dostojanstvo i njegova prava, a postavio je pitanje koliko se itko u BiH doista brine da ljudska prava zažive u različitosti.

Kardinalova je poruka kako se u slučaju BiH svi ponašaju koristoljubivo i to na račun drugoga.

“Prevažna je jednakopravnost u tim relacijama, samo treba imati dobru volju. Ne možemo graditi sreću na tuđoj nesreći”, kazao je kardinal Puljić.

On je ove poruke iznio u povodu obilježavanja 16. prosinca kao nedjelje Caritasa u BiH, dodajući kako je to povod za zajedničko zauzimanje za izgradnju boljeg i pravednijeg društva u kojemu će svaka osoba moći živjeti u dostojanstvu, slobodi savjesti i odgovornosti.

U nedjelji Caritasa Crkva želi probuditi svijest i odgovornost prema daru vjere, a kardinal Puljić je kazao kako je to poticaj svakom kršteniku da djelima pokaže svoju vjeru koje nema bez duha solidarnosti.

(Hina)

 

Božo Petrov: Krajnje je vrijeme da preuzmemo odgovornost za Hrvate u BiH!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari