Valentin Inzko upozorio: Formiranje vlasti se mora završiti bez odlaganja

0

Valentin-Inzko-budimir

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas se u Ankari sastao s ministrom vanjskih poslova Turske, Mevlütom Çavuşogluom, i drugim visokim dužnosnicima, pri čemu su razmijenili mišljenja o situaciji u BiH u svjetlu općih izbora održanih u listopadu prošle godine. Visoki predstavnik također je zagovarao povećanje stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini.

Inzko je istaknuo da je krajnje vrijeme za formiranje vlada na državnoj i federalnoj razini, kao i u županijama gdje još nije uspostavljena nova vlast.

Formiranje vlasti na svim razinama mora biti završeno bez daljnjeg odlaganja kako bi vlade mogle početi s radom i rješavanjem ozbiljnih problema s kojima se građani susreću, rekao je on. Visoki predstavnik je istaknuo da sve vlade moraju imati listu prioriteta – reforma ekonomije, vladavina prava, otvaranje novih radnih mjesta, borba protiv korupcije i deblokiranje puta BiH ka euroatlantskim integracijama.

Pozdravljajući nedavnu podršku Parlamenta BiH prema preuzetim obvezama BiH u pogledu EU integracije, Inzko je izrazio nadu da će ovaj korak “ponovo pokrenuti proces reformi u kojem je došlo do zastoja.”

Visoki predstavnik je također zahvalio Turskoj na pomoći Bosni i Hercegovini u oblasti ekonomije i pozvao ministra da podrži daljnja turska ulaganja.

Masovna nezaposlenost, posebno mladih ljudi, ogroman je problem. BiH je potrebna održiva ekonomija. U tom smislu, krediti po niskoj kamatnoj stopi, koje je osigurala Turska, predstavljaju pozitivan potez. Uz kredite, potrebno je više izravnih investicija iz Turske za oporavak bh. ekonomije, rekao je Inzko.

U okviru posjete turskoj prijestolnici, visoki predstavnik se sastao i s predsjednikom Unije gospodarskih komora i robnih burzi Republike Turske, kako bi razgovarao o pitanjima u vezi s ekonomskom suradnjom i investicijama, priopćeno je iz OHR-a.

[ad id=”40551″]

facebook komentari