Connect with us

Pregled

‘Valjo bi nam koji kanader’!? : Rusi nude letjelice umjesto novca

Published

on

Dug prema BiH svakako neće biti vraćen u novcu. Hrvatska je uzela helikoptere, BiH može donijeti istu odluku

Šume u dolini Neretve i ove godine nestaju u požaru. I dok se stanovništvo mobilizira za gašenje požara i doziva pomoć hrvatskih kanadera, postavlja se pitanje zašto BiH u zadnjih godinu dana nije kupila letjelice za gašenje požara? Posebno povjerenstvo Vijeća ministara BiH još od prošle godine razmatra moguća rješenja za borbu protiv šumskih požara, a do 15. kolovoza (2013.) trebalo bi predložiti i tipove protupožarnih letjelica. No, nadležni u BiH ne mogu se dogovoriti s koje će se razine, državne ili entitetske, upravljati specijaliziranim letjelicama.

Canadair CL-215 - CL-215T - UD.13-30Reakcija entiteta

Zapovjednik Federalnog stožera civilne zaštite Jerko Ivanković Lijanović zato kaže da će, ako ne bude političkog dogovora da se letjelicama upravlja s državne razine, Federacija BiH sama ući u projekt kupovine kanadera ili helikoptera za gašenje požara. O nabavi letjelica o vlastitom trošku razmišljaju i nadležni u RS-u. Postoji i opcija da BiH bez ijedne potrošene marke dođe do toliko potrebnih letjelica. Dugi niz godina ostalo je neriješeno pitanje klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH. Riječ je o 125 milijuna dolara koje se, istina, ne mogu naplatiti u novcu, ali mogu u “stvarima ili pravima”, konkretno u opremi, i to onoj kojom se mogu gasiti požari iz zraka. Naime, u Rusiji se proizvode moderni i učinkoviti helikopteri za gašenje požara, kao i zrakoplovi koji su za razliku od helikoptera za BiH neisplativi. Isti problem je imala i susjedna Republika Hrvatska kada je u pitanju klirinški dug, ali su njezini pregovarači to riješili na način, da je Hrvatska dobila nekoliko helikoptera za gašenje požara, i na taj način riješila jedan dio klirinškog duga, ali i problema s gašenjem požara.

Dogovor s Rusima

Logički se nameće pitanje, zašto i BiH ne postupi po istom modelu i nabavi helikoptere za gašenje požara na račun klirinškog duga. Ovakvo ponašanje domaćih vlasti čudi i Ruse jer bi se na vrlo jednostavan način mogli riješiti problemi kada su u pitanju požari. S obzirom na činjenicu da Bosna i Hercegovina ima sredstva za nabavu helikoptera u vidu klirinškog duga, a s druge strane trebao bi postojati i politički konsenzus, jer požari ne biraju dobra po nacionalnosti.

VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari