Connect with us

Politika

Vanđelić ‘objasnio’ zašto ne ide na izbore za gradonačelnika Zagreba kao kandidat HDZ-a: ‘Ne, neću vam reći’

Objavljeno

-

Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu, govorio je na N1 televiziji o tome zašto je postao bivši potencijalni kandidat HDZ-a na izborima za gradonačelnika Zagreba. Rekao je i kad treba očekivati prve odluke o uklanjanju ili obnovi zgrada i kuća.

“Ne, neću vam reći”, tako je Vanđelić odgovorio na pitanje voditeljice koji mu je bio glavni motiv da ne ide na izbore za gradonačelnika Zagreba kao kandidat HDZ-a.

“Najjači motiv mi je bio da napravimo obnovu grada Zagreba što brže i što kvalitetnije”

Voditeljicu je zanimalo što mu je onda bio motiv da se radije odluči ostati privremeni ravnatelj Fonda za obnovu.

Apsolutno ne smatra da je premijer ljut na njega

“Najjači motiv mi je bio da napravimo obnovu grada Zagreba što brže i što kvalitetnije”, kazao je i dodao da njegov plan nije da obnova od posljedica potresa bude samo konstrukcijska, nego i energetska i možda jednim dijelom, kako je rekao, da sa sobom nosi elemente urbane obnove.

Voditeljica se referirala na izjavu Andreja Plenkovića da je imao dojam da je Vanđelić zainteresiran za kandidaturu za gradonačelnika, zatim na to da je predsjednik HDZ-a pozvao da Vanđelić sam kaže zašto je odustao od plana za političkim aktiviranjem, da se “izgubio sretan trenutak hvatanja čuperka Kairosa”, zatim na to da je premijer isticao da je Vanđelić “privremeni” ravnatelj Fonda…

Je li premijer ljut na Vanđelića? Bi li ga začudilo da ga makne s čela Fonda?

“Začudilo bi me. Apsolutno ne smatram da je premijer imalo ljut na mene. S obzirom na količinu pitanja i način kako su ga zasuli, mislim da to nema nimalo veze sa mnom. Mislim da je naš odnos i dalje dobar, da to što radim on cijeni”, odgovorio je Vanđelić.

“Nisam se htio trošiti na dvije strane”

Za odustajanje od planova da izađe na izbore konačno je rekao da nije želio “trošiti energiju na dvije strane”.

“Dopuštam da (Plenković) vidi stvari i drugačije. Možda je on i u pravu. Ali ja sam svoju odluku donio sam”, zaključio je taj dio.

Objasnio je na što je mislio pod “nedostatkom zajedništva što ga je demotiviralo”.

“Recesija koja će doći nakon pandemije i nakon potresa bit će puno teža nego što smo mislili prije dvije godine. U svemu tome, kad primjećujem da određeni ljudi koji bi mogli trošiti energiju na to da radimo skupa, to ne rade, nego trošimo energiju na određena trvenja, to je bila poruka više vezana uz samu obnovu. Nije bila politička poruka”, kazao je i dodao:

“Efikasnost nam nedostaje jer se trošimo na krive stvari.”

“Veselio bih se da se nađe čovjek koji bi Fond mogao bolje voditi”

O mogućnosti da ga netko naslijedi na čelu Fonda kazao je:

“Veselio bih se da se nađe čovjek koji bi Fond mogao bolje voditi. O tome nema nikakvog spora. Ovog trena ja sam tu, a ako bude netko bolji, ja ću se kao građanin Zagreba i netko tko se razumije u konstrukcije, biti sretan da tu bude netko bolji.”

Zašto Uhlir ne bi imao pravo na ono što imaju drugi?

“Ako će trvenja biti smetnja obnovi, ja ću se maknuti odmah. Ako će osobni animoziteti biti prepreka dobrobiti građana, ja ću se maknuti. Ali ja vam to ne vidim”, ne sumnja Vanđelić u svoj daljnji angažman, a istaknuo je i to da misli da je Plenkovićeva poruka bila usmjerena negdje drugdje, ne protiv njega.

Istaknuo je da on u svakom slučaju ima ugovor za privremenog ravnatelja koji traje godinu dana, te da njegova situacija privremenog ravnatelja nimalo ne usporava rad Fonda. Potvrdio je da je potpora politike radu Fonda doista bitna, i to prvenstveno zbog toga što je Zakon o obnovi pisan na određeni način, te zbog načina financiranja obnove.

“Trenutno je sporo podnošenje zahtjeva za obnovom najveća zapreka obnovi”, objasnio je.

O radu Fonda u budućnosti

Za rad Fonda je obećao potpunu transparentnost:

“Nema skrivenih troškova, nema reprezentacije, nema službenih automobila. Vrlo smo skromni… svi dokumenti Fonda su dostupni na stranici… Svi ugovori će biti na jednoj takvoj stranici koja će biti geolocirana. Vi ćete kliknuti na adresu Martićeva 20 i moći ćete pogledati koliko novaca, kakav je ugovor, tko je izvođač, tko je projektant. Bit ćemo maksimalno otvoreni.”

“Dodatno ćemo razviti alate da vidite što radi ovaj izvođač, što radi onaj projektant”, obećao je.

Voditeljica ga je pitala za slučaj Željka Uhlira, državnog tajnika u Ministarstvu graditeljstva koji je radio na Zakonu o obnovi, te suvlasnika u zgradu u Zagrebu koja je iskoristila 102.6 tisuća kuna državne pomoći za zaštitu i popravke koji su nastali u potresu u ožujku

Vanđelić je odgovorio da za taj slučaj nije znao.

“On je jedan od tisuća građana koji imaju pravo na naknadu. Ne vidim zašto bismo njega sad dovodili da on sad takvu naknadu ne smije imati, ako je tako propisano zakonom”, kazao je.

Na konstataciju voditeljice da mi moglo ispasti da će bolje prolaziti oni koji bolje poznaju zakon, Vanđelić je rekao da je istina da Uhlir odlično poznaje zakone jer je 20 godina u dotičnoj profesiji.

Ranije je objašnjavao da je sporost pri podnošenju zahtjeva za obnovu ključan razlog zašto je do sada to išlo sporije. Objasnio je da je dolazilo do nesporazuma, da su građani mislili da su već podnijeli neke zahtjeve, jer su ih obišli statičari i procjenitelji.

A novac?

“To trebaju podnijeti kvalificirane osobe; upravitelji zgrada, predstavnici stanara ili ovlašteni inženjeri”, kazao je i rekao da procjenjuje da je riječ o oko 6300 privatnih zgrada koje neće ići u samoobnovu nego u ovakav oblik obnove.

Rekao je da se radi na tome da se dotične osobe koje trebaju biti kvalificirane, što bolje informira o načinima podnošenja zahtjeva. Voditeljicu je zanimalo hoće li biti dovoljno novca za obnovu.

“Ajmo se dovesti u situaciju da nam obnova krene tako brzo da nam novac postane glavni problem”, odgovorio je Vanđelić i dodao:

“Očekujem da će to biti za desetak dana kad će stići prve odluke koje se tiču uklanjanja obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, i odluke o obnovi višestambenih zgrada i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas