Connect with us

Naši u svijetu

Vapaj doktora Gilberta iz Gaze: ‘Zar su bebe teroristi!?

Published

on

Norveški lječnik koji radi u Gazi poručio je da se bombardiranje bolnica i ambulanti uklapa u definiciju genocida.

Doktori iz Europe i arapskih zemalja koji rade u bolnicama u Gazi pozvali su međunarodnu zajednicu da zaustavi genocid koji Izrael provodi nad narodom Gaze, javlja Anadolija.

Gaza djeca

Doktori su na konferenciji u Briselu predočili dokumentaciju o stanju u Gazi, naglasivši da je meta napada palestinski narod, koji su u 80 ili 90 posto slučajeva civili, žene i djeca.

Pojasnili su da su mete napada uglavnom bolnice, hitne pomoći i džamije u Gazi, u kojima se skrivaju civili.

Mads Gilbert, norveški doktor koji je radio u bolnici Sifa u Gazi, pokazujući fotografije teško ranjenih i ubijenih beba i djece upitao je: “Zar su ovo teroristi!?”

‘Nemamo politički virus’

Gilbert je kazao da je među više od 1.200 ubijenih Palestinaca svako četvrto dijete, a među više od 7.000 povrijeđenih svako treće dijete.

On je kao odgovorne za događaje u Gazi, u istoj mjeri kao i izraelskog premijera Benyamina Netanyahua, naveo i Ujedinjene narode, američkog predsjednika Baracka Obamu i europske zemlje.

Gilbert je govorio o drami koja se odvija u Gazi, te o pismu koje je uputio američkom predsjedniku, a koje je obišlo svijet.

Međutim, prema njegovim riječima, reakcije su dolazile iz cijelog svijeta, ali nijedna riječ od nekog lidera.

“Prema nama se ponašaju kao da smo neka zarazna bolest. Nemam politički virus ebola. Mi smo doktori na strani palestinskog naroda, a ne Hamasa”, poručio je doktor Gilbert.

Pojasnio je da oni podržavaju nedužni palestinski narod, te da u izraelskim operacijama na 500 poginulih Palestinaca pogine jedan civil na izraelskoj strani.

“Šta da se događa suprotno od sadašnjeg stanja? Šta biste uradili da u palestinskim napadima pogine 287 izraelske djece, a 2.164 bude povrijeđeno?”, upitao je Gilbert SAD i lidere Europske unije, koji su podržali izraelske napade.

Neophodan humanitarni koridor

Pojasnio je da je od 15 bolnica u Gazi 13 pretrpjelo štetu. Ubijeno je sedam zdravstvenih radnika, nema mjesta u bolnicama, nema lijekova i medicinskih potrepština…

“Bombardiranje bolnica i ambulanti se uklapa u definiciju genocida”, poručio je doktor Gilbert.

Francuski kirurg Christophe Oberlin tražio je podršku međunarodne zajednice vezano za tužbu koju je u petak podnio Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu u vezi sa zločinima koje Izrael provodi nad palestinskim narodom.

Europski i arapski doktori su pozvali da se hitno otvori humanitarni koridor u Gazi zbog sve lošijeg humanitarnog stanja u Gazi, te da helikopteri EU-a dostave lijekove i medicinske potrepštine u Gazu i da se ranjeni izvuku iz Gaze.

Anadolija / Al Jazeera

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari