Connect with us

Pregled

Varaždin: 30. obljetnica Dana oslobođenja grada i Dan branitelja županije

Objavljeno

on

Foto: Hina

U Varaždinu se u srijedu obilježava 30. obljetnica Dana oslobođenja grada te Dan branitelja Varaždinske županije, a ratni gradonačelnik Stjepan Adanić i aktualni gradonačelnik Neven Bosilj pucnjem iz varaždinskog topa označili su službeni početak proslave.

Na današnji dan 22. rujna 1991. godine u Varaždinu je izvojevana jedna od najvažnijih pobjeda u Domovinskom ratu, kad su nakon vojnih akcija i dugotrajnih pregovora vojnici JNA napustili grad.

“Sjećam se dramatičnih događaja, pregovora s oficirima Popovom i Trifunovićem i razgovora s predsjednikom Tuđmanom, koji je rekao da posao trebamo napraviti do kraja”, prisjetio se Adanić i dodao kako im je cilj bio da vojnici odu mirnim putem u Srbiju što se, kazao je, dogodilo zahvaljujući časnim ljudima.

Adanić je istaknuo da je to bila najveća politička i vojna pobjeda u Domovinskom ratu te najveća u povijesti Hrvata.

“Hrvatskoj smo dali sedam puta više naoružanja nego što je imala. Kad me predsjednik Tuđman primio u Zagrebu rekao je da smo oslobođenjem Varaždina napravili put oslobođenju cijele Hrvatske”, poručio je.

Glasni pucanj iz topa Varaždinske građanske garde uvertira je u niz događanja kojima će se obilježiti 30. obljetnica oslobođenja grada te Dan branitelja Varaždinske županije, kazao je Bosilj.

“Danas imamo polaganje vijenaca na varaždinskom groblju, svečanu misu i znanstveni skup, a vrhunac s mimohodom branitelja će biti u subotu kada će doći i predsjednik Republike te zapovjednik Oružanih snaga”, najavio je.

Nakon znanstveno-stručnog skupa pod nazivom “30. obljetnica oslobođenja Varaždina (1991.-2021.). – ukupni značaj za Domovinski rat”, koji će se održati od 19 sati u palači Herzer u Varaždinu, a na kojem će govoriti Igor Tabak, Ante Nazor, Mario Werhas i Franjo Gregurić, bit će prikazan dokumentarni film “Varaždinski dani rata”. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR