Connect with us

Hrvatska

Varaždin će svečano proslaviti 30. godišnjicu oslobođenja i dan branitelja

Objavljeno

on

Znanstvenim skupom 22. rujna i mimohodom branitelja 25. rujna u Varaždinu će biti obilježena 30. obljetnica oslobođenja grada i Dan branitelja Varaždinske županije, najavljeno je u četvrtak u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj podsjetio je da se predajom 32. korpusa JNA u Varaždinu 22. rujna 1991. dogodila prekretnica u obrambenom Domovinskom ratu.

„Taj datum je jedna od najbitnijih točaka u Domovinskom ratu. Zbog toga mi je izuzetno drago što ćemo sve do subote, 25. rujna, imati više događanja na koje pozivam sve Varaždince i žitelje Varaždinske županije“, pozvao je gradonačelnik.

Bosilj je najavio da će na mimohod branitelja, policije i Hrvatske vojske 25. rujna u Varaždin doći i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović.

Varaždinski župan Anđelko Stričak naglasio je da neki ljudi u ratu daju najgore od sebe, dok drugi daju najbolje.

„Najbolje su dali oni koji su branili domovinu. Među tim najboljima zasigurno su naši varaždinski branitelji“, rekao je župan.

Stričak je najavio da će sutra biti otkrivanje spomenika za 37 poginulih i nestalih varaždinskih policajaca, u subotu tradicionalna biciklijada u organizaciji branitelja, a u nedjelju Varaždinski polumaraton koji je trči uz obljetnicu oslobođenja grada.

„22. rujna, na samu obljetnicu, održat će se znanstveni skup o Varaždinskim danima rata, koji su bili ključna točka ratnih zbivanja ’91. Tada je došlo do prevage na našu stranu i to zaslužuju pažnju državne razine“, dodao je Stričak.

Upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu Vladimir Huzjan najavio je da će na znanstvenom skupu „30. obljetnica oslobođenja Varaždina (1991.-2021.): ukupni značaj za Domovinski rat“ sudjelovati vojni analitičar Igor Tabak, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Ante Nazor, Mario Werhas iz Vojnog muzeja MORH-a te tadašnji predsjednik Vlade Franjo Gregurić.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ivo Loborec najavio je da će 25. rujna u mimohodu postrojbi varaždinskim ulicama sudjelovati pripadnici PU varaždinske, Specijalne policije „Roda”, 104. brigade Hrvatske vojske, Narodne zaštite, 5. bojne 1.A brigade „Tigrovi”, 7. gardijske brigade „Pume”, branitelji iz udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatim djelatni sastav policije, vatrogasci i 2. mehanizirana bojna „Pume” Hrvatske vojske.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR