Pratite nas

Događaji

Varaždin: Spomen ploča na 100. godišnjicu varaždinske vojne pobune protiv monarhističke Jugoslavije

Objavljeno

na

Foto: varazdinske-vijesti.hr

Na zgradi u varaždinskoj vojarni u Optujskoj ulici u utorak je otkrivena prigodna spomen ploča kojom je obilježena 100. godišnjica varaždinske vojne pobune iz 1919. godine kada su se hrvatski vojnici pobunili protiv monarhističke Jugoslavije.

U organizaciji Grada Varaždina, Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma te Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, postavljena je spomen ploča „hrvatskim vojnicima koji su se pobunili za slobodu svoje domovine“.

Naime, u rano jutro 23. srpnja 1919. oružano su se pobunili vojnici Savskog konjičkog puka varaždinskog garnizona kojima su se pridružili neki građani naoružavši se u vojnom skladištu. Do 17 sati borbe su prestale, a pobunjeni vojnici napustili su Varaždin. Pobuna je imala svoje žrtve, među pobunjenim vojnicima poginuo je jedan, a četvorica su bila ranjena, dok su među srpskim vojnicima dvojica poginula, a trojica bila ranjena. Uhapšeni vojnici i civili pomilovani su iduće godine.

Huzjan: Događaj iz varaždinske povijesti gotovo zaboravljen

Vladimir Huzjan iz Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ uvodno je naglasio da je taj događj iz varaždinske povijesti gotovo zaboravljen.

„Ta je vojna pobuna bila uzrokovana time što vojnici koji su tada bili u Varaždinu nisu željeli monarhiju, novoga vladara, novoga kralja i oni su se pobunili jer su htjeli republiku. Borili su se za samostalnu domovinu“, rekao je Huzjan podsjetivši na pobune u Zagrebu 5. prosinca 1918. godine, Osijeku, Mariboru i nekim drugim gradovima.

„Bila je i u Varaždinu, ali je varaždinska vojna pobuna ostala zaboravljena. O njoj historiografija kasnije gotovo da i nije ništa pisala i postoji svega jedan tekst o njoj u proteklih stotinjak godina. U tom tekstu se govori da je tu pobunu inicirala Komunistička partija Jugoslavije što je istina, ali najveći broj pristalica se zalagao za republiku“, kazao je Huzjan.

Čehok: Dvostruku važnost današnjeg događaja

S predsjednikom Udruge veterana Puma, Robertom Pujom, spomen ploču su otkrili gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i Anđelo Miloš iz Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“. Čehok je istaknuo dvostruku važnost današnjeg događaja.

„Ne samo u tome da se prisjetimo pobune koja se dogodila davno na prostoru Hrvatske 1919. godine, nego da zapravo otvorimo jedan dio varaždinske povijesti o kojemu možda najmanje znamo. Ovakvi događaji svjedoče o tome da su Varaždinci već rano prepoznali pogubnost tvorevine u koju smo ušli zajedno s drugim južnoslavenskim narodima, odnosno koji su se priključili Kraljevini Srbiji“, rekao je gradonačelnik Čehok i zaključio da to govori o karakteru Varaždinaca pa je lakše razumjeti i činjenicu da su u Domovinskom ratu prvo u Varaždinu 1991. godine oslobođene sve vojarne i naoružana Hrvatska vojska.

Anđelo Miloš je dodao da je varaždinska pobuna 1919. bila pobuna domoljubne vojske.

„To je bila pobuna vojske koja je ustala protiv režima koji je svoj konačni slom u obrambenom Domovinskom ratu zahvaljujući i Hrvatskoj vojsci i legendarnim Pumama“, rekao je Miloš u Varaždinu, napomenuvši da ova spomen ploča ostaje svjedočanstvo za buduće generacije.

Na svečanosti otkrivanja spomen ploče hrvatskim vojnicima u varaždinskoj pobuni 1919. bili su i državni tajnik Zdravko Jakop i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, predstavnici Hrvatske vojske i Policijske uprave varaždinske te hrvatski branitelji iz Domovinskog rata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Medved: Ministarstvo i Vlada podržavaju inicijative iz braniteljske populacije

Objavljeno

na

Objavio

Na 24. Državnom sportskom natjecanju dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u subotu u Osijeku sudjeluje više od tisuću branitelja iz Hrvatske, a natjecanje je otvorio ministar  Tomo Medved rekavši da Ministarstvo hrvatskih branitelja i Vlada podržavaju sve inicijative koje dolaze iz braniteljske populacije.

Ministar Medved koji je tijekom Domovinskog rata i sam bio pripadnik Hrvatske vojske i umirovljeni je general OS RH,  istaknuo je kako se ponosi svime što su branitelji učinili za Hrvatsku.

“Ovaj veliki braniteljski skup u nepokorenom gradu, gradu heroju Osijeku, daje ohrabrujuću sliku jer pokazuje zajedništvo dragovoljaca i veterana. No to je slika koja u konačnici pred sve nas stavlja i obvezu, a to je nastavak potpore i organizacija rada naših udruga”, dodao je.

Medved je naglasio kako je iznimno važno prepoznati potrebe branitelja, posebice kada je riječ o njihovom zdravstvenom stanju i posljedicama koje imaju iz Domovinskog rata.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR) Đuro Dečak podsjetio je da se ovakvi susreti održavaju od 1996. godine.

Naglasio je kako je u proteklom razdoblju došlo do podjela u braniteljskoj populacija koja je raspršena na veliki broj udruga, ocjenivši kako to nije dobro.

Na otvorenju natjecanja uspješne rezultate braniteljima su poželjeli i državni tajnik Tomislav Ivić kao izaslanik ministra obrane, predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin i predsjednik osječkog Gradskog vijeća Željko Požega.

Branitelji su se natjecali u osam disciplina (mali nogomet, šah, pikado…), a domaćin natjecanja bila je UDVDR – podružnica Osječko-baranjske županije. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Održan Okrugli stol: Nakon ratne protuustavna agresija na Vukovar

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji Građanskih inicijativa Ivo Pilar i Milan Šufflay, te Udruge Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara u Zagrebu je održan Okrugli stol pod nazivom “Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar“.

Govorili su vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, dragovoljac DR i predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, dragovoljac DR i kandidatkinja za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka dr. sc. Ljiljana Zmijanović, dragovoljac DR i demograf doc. dr. Stjepan Šterc, dragovoljac DR i član Stožer za obranu hrvatskog Vukovara Željko Maršić Zenga i Karolina Vidović Krišto.

Počasni gost bio je otac poginulog ratnog heroja, vukovarskog branitelja, pilota Hrvatske vojske Marka Živkovića i otac ratnog heroja, vukovarskog branitelja Nikole Živkovića ubijenog 1991. u Vukovaru, gospodin Marijan Živković.

Cilj i svrha ovoga skupa nije samo rasprava i informiranje javnosti o navedenoj temi, istaknuli su organizatori. Okrugli stol „Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar” organizirali su poradi triju razloga: Kako bi izrazili jasnu i punu podršku g. Marijanu Živkoviću, kako bi pojasnili kršenje Ustavnog zakona na primjeru nasilno postavljenih ćiriličnih ploča u Vukovaru i time sukladno zakonu stali u obranu Vukovara, te kako bi u vidu zaključaka s ovog Okruglog stola uputili zahtjeve predsjednici države i predsjedniku Vlade.

Zahtjeve upućene hrvatskoj predsjednici i predsjedniku Hrvatske vlade prenosimo u cijelosti:

1. Zahtijevamo raspisivanje referenduma za izmjenu članka 12. stavka 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, za koji su Državni zavod za statistiku i hrvatska Vlada potvrdili da je 2014. g. prikupljeno 576.388 valjanih potpisa i za koji je Ustavni sud potvrdio da je pitanje doslovno preuzeto iz prethodnog Ustavnog zakona, dakle da je u skladu s Ustavom. Podsjetimo, referendum je protuustavno spriječen od vlasti pod tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem. Mimo valjanosti potvrđenih preduvjeta za raspisivanje referenduma tadašnji je predsjednik Vlade javno najavio i proveo kako se taj referendum neće održati dok je on na vlasti.

2. Od hrvatskog državnog odvjetništva zahtijevamo povlačenje tužbe i zaustavljanje sudskog progona Marijana Živkovića jer je ploča koju je skinuo postavljena protuustavno, što implicira da ga sustav kazneno goni jer je štitio hrvatski ustavno-pravni poredak.

3. Zahtijevamo provedbu obećanog projekta “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.

4. Zahtijevamo izradu registra stanovništva grada Vukovara.

5. Zahtijevamo hitno postupanje predsjednika Vlade kako bi se Izborni zakon uskladio s Odlukom Ustavnog suda iz 2011. godine, a kojim su 11. i 12. Izborna jedinica (dijaspora i manjine) proglašene protuustavnima.

6. Zahtijevamo zakonito i postupanje sukladno sudskim odlukama u slučaju kršenja prava doktorice znanosti, hrvatske braniteljice i kandidatkinje za mjesto ravnateljice Nacionalnog parka Krka Ljiljane Zmijanović.

7. Zahtijevamo dopunu Zakona o općem oprostu kojom će se svakom hrvatskom državljaninu kojem se dokaže sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku onemogućiti obnašanje bilo kakvih dužnosti u lokalnoj i u državnoj vlasti, te obnašanje bilo kakvih javnih upravljačkih pozicija, priopćeno je.

Branitelji iz cijele Hrvatske okupljaju se sutra u Vukovaru zbog suđenja Marijanu Živkoviću

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari