Pratite nas

Događaji

Varaždin: Spomen ploča na 100. godišnjicu varaždinske vojne pobune protiv monarhističke Jugoslavije

Objavljeno

na

Foto: varazdinske-vijesti.hr

Na zgradi u varaždinskoj vojarni u Optujskoj ulici u utorak je otkrivena prigodna spomen ploča kojom je obilježena 100. godišnjica varaždinske vojne pobune iz 1919. godine kada su se hrvatski vojnici pobunili protiv monarhističke Jugoslavije.

U organizaciji Grada Varaždina, Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma te Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, postavljena je spomen ploča „hrvatskim vojnicima koji su se pobunili za slobodu svoje domovine“.

Naime, u rano jutro 23. srpnja 1919. oružano su se pobunili vojnici Savskog konjičkog puka varaždinskog garnizona kojima su se pridružili neki građani naoružavši se u vojnom skladištu. Do 17 sati borbe su prestale, a pobunjeni vojnici napustili su Varaždin. Pobuna je imala svoje žrtve, među pobunjenim vojnicima poginuo je jedan, a četvorica su bila ranjena, dok su među srpskim vojnicima dvojica poginula, a trojica bila ranjena. Uhapšeni vojnici i civili pomilovani su iduće godine.

Huzjan: Događaj iz varaždinske povijesti gotovo zaboravljen

Vladimir Huzjan iz Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ uvodno je naglasio da je taj događj iz varaždinske povijesti gotovo zaboravljen.

„Ta je vojna pobuna bila uzrokovana time što vojnici koji su tada bili u Varaždinu nisu željeli monarhiju, novoga vladara, novoga kralja i oni su se pobunili jer su htjeli republiku. Borili su se za samostalnu domovinu“, rekao je Huzjan podsjetivši na pobune u Zagrebu 5. prosinca 1918. godine, Osijeku, Mariboru i nekim drugim gradovima.

„Bila je i u Varaždinu, ali je varaždinska vojna pobuna ostala zaboravljena. O njoj historiografija kasnije gotovo da i nije ništa pisala i postoji svega jedan tekst o njoj u proteklih stotinjak godina. U tom tekstu se govori da je tu pobunu inicirala Komunistička partija Jugoslavije što je istina, ali najveći broj pristalica se zalagao za republiku“, kazao je Huzjan.

Čehok: Dvostruku važnost današnjeg događaja

S predsjednikom Udruge veterana Puma, Robertom Pujom, spomen ploču su otkrili gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i Anđelo Miloš iz Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“. Čehok je istaknuo dvostruku važnost današnjeg događaja.

„Ne samo u tome da se prisjetimo pobune koja se dogodila davno na prostoru Hrvatske 1919. godine, nego da zapravo otvorimo jedan dio varaždinske povijesti o kojemu možda najmanje znamo. Ovakvi događaji svjedoče o tome da su Varaždinci već rano prepoznali pogubnost tvorevine u koju smo ušli zajedno s drugim južnoslavenskim narodima, odnosno koji su se priključili Kraljevini Srbiji“, rekao je gradonačelnik Čehok i zaključio da to govori o karakteru Varaždinaca pa je lakše razumjeti i činjenicu da su u Domovinskom ratu prvo u Varaždinu 1991. godine oslobođene sve vojarne i naoružana Hrvatska vojska.

Anđelo Miloš je dodao da je varaždinska pobuna 1919. bila pobuna domoljubne vojske.

„To je bila pobuna vojske koja je ustala protiv režima koji je svoj konačni slom u obrambenom Domovinskom ratu zahvaljujući i Hrvatskoj vojsci i legendarnim Pumama“, rekao je Miloš u Varaždinu, napomenuvši da ova spomen ploča ostaje svjedočanstvo za buduće generacije.

Na svečanosti otkrivanja spomen ploče hrvatskim vojnicima u varaždinskoj pobuni 1919. bili su i državni tajnik Zdravko Jakop i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, predstavnici Hrvatske vojske i Policijske uprave varaždinske te hrvatski branitelji iz Domovinskog rata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Normaliziranje stanja u Hercegovini, posljednji pacijent napustio Covid bolnicu

Objavljeno

na

Objavio

Covid bolnicu u Mostaru u ponedjeljak je napustio posljednji pacijent, a u trima županijama u Hercegovini počeo je nakon višemjesečnih restrikcija uvedenih zbog koronavirusa, funkcionirati javni prijevoz, otvaraju se vrtići i počinju treninzi u sportskim klubovima.

Kako su izvijestili iz Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije, u Covid bolnici koja je uspostavljena pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru više nema pacijenata zaraženih koronavirusom. U toj je bolnici s područja triju županija u Hercegovini preminulo ukupno 19 pacijenata.

Posljednjih desetak dana nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, zbog čega su vlasti naložile ublažavanje mjera.
Od ponedjeljka s radom je počeo javni prijevoz, ali uz primjenu mjera fizičkog razmaka i dezinfekcije prigodom ulaska u autobuse. Prometuje manji broj autobusa nego inače. Zbog sigurnosti vozači i putnici moraju nositi zaštitne maske i rukavice.

S radom su od ponedjeljka počeli i vrtići pa je laknulo zaposlenim roditeljima koji su se duže vremena morali sami snalaziti oko čuvanja djece.

Sportski klubovi, uključujući i sportske škole za mlade krenule su s redovnim treninzima, a djeci je naloženo poštivanje mjera zabrane grljenja, rukovanja, zajedničkog tuširanja.
Područje Hercegovine je nakon banjolučke regije bilo najpogođenije zarazom koronavirusa. (Hina)

VIZE ZA BIH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Međunarodni dan sestrinstva

Objavljeno

na

Objavio

Medicinske sestre diljem svijeta slave Međunarodni dan sestrinstva, koji se obilježava na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije, koja je tijekom Krimskog rata organizirala njegu za ranjene vojnike i vodila obuku medicinskih sestara.

– Senzibilitet za osjećaje pacijenata, emotivnost i zrelost, briga i nježnost, odgovornost i pažnja, samostalnost ali i timski rad, značajke su jedinstvenog poziva medicinskih sestara.

Ne polažu Hipokratovu zakletvu ali su desna i lijeva ruka liječnicima, uvijek posvećeni bolesniku.

Svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima želimo sretan Međunarodni dan sestrinstva

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari