Connect with us

Događaji

Varaždin: Spomen ploča na 100. godišnjicu varaždinske vojne pobune protiv monarhističke Jugoslavije

Published

on

Foto: varazdinske-vijesti.hr

Na zgradi u varaždinskoj vojarni u Optujskoj ulici u utorak je otkrivena prigodna spomen ploča kojom je obilježena 100. godišnjica varaždinske vojne pobune iz 1919. godine kada su se hrvatski vojnici pobunili protiv monarhističke Jugoslavije.

U organizaciji Grada Varaždina, Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma te Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, postavljena je spomen ploča „hrvatskim vojnicima koji su se pobunili za slobodu svoje domovine“.

Naime, u rano jutro 23. srpnja 1919. oružano su se pobunili vojnici Savskog konjičkog puka varaždinskog garnizona kojima su se pridružili neki građani naoružavši se u vojnom skladištu. Do 17 sati borbe su prestale, a pobunjeni vojnici napustili su Varaždin. Pobuna je imala svoje žrtve, među pobunjenim vojnicima poginuo je jedan, a četvorica su bila ranjena, dok su među srpskim vojnicima dvojica poginula, a trojica bila ranjena. Uhapšeni vojnici i civili pomilovani su iduće godine.

Huzjan: Događaj iz varaždinske povijesti gotovo zaboravljen

Vladimir Huzjan iz Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ uvodno je naglasio da je taj događj iz varaždinske povijesti gotovo zaboravljen.

„Ta je vojna pobuna bila uzrokovana time što vojnici koji su tada bili u Varaždinu nisu željeli monarhiju, novoga vladara, novoga kralja i oni su se pobunili jer su htjeli republiku. Borili su se za samostalnu domovinu“, rekao je Huzjan podsjetivši na pobune u Zagrebu 5. prosinca 1918. godine, Osijeku, Mariboru i nekim drugim gradovima.

„Bila je i u Varaždinu, ali je varaždinska vojna pobuna ostala zaboravljena. O njoj historiografija kasnije gotovo da i nije ništa pisala i postoji svega jedan tekst o njoj u proteklih stotinjak godina. U tom tekstu se govori da je tu pobunu inicirala Komunistička partija Jugoslavije što je istina, ali najveći broj pristalica se zalagao za republiku“, kazao je Huzjan.

Čehok: Dvostruku važnost današnjeg događaja

S predsjednikom Udruge veterana Puma, Robertom Pujom, spomen ploču su otkrili gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i Anđelo Miloš iz Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“. Čehok je istaknuo dvostruku važnost današnjeg događaja.

„Ne samo u tome da se prisjetimo pobune koja se dogodila davno na prostoru Hrvatske 1919. godine, nego da zapravo otvorimo jedan dio varaždinske povijesti o kojemu možda najmanje znamo. Ovakvi događaji svjedoče o tome da su Varaždinci već rano prepoznali pogubnost tvorevine u koju smo ušli zajedno s drugim južnoslavenskim narodima, odnosno koji su se priključili Kraljevini Srbiji“, rekao je gradonačelnik Čehok i zaključio da to govori o karakteru Varaždinaca pa je lakše razumjeti i činjenicu da su u Domovinskom ratu prvo u Varaždinu 1991. godine oslobođene sve vojarne i naoružana Hrvatska vojska.

Anđelo Miloš je dodao da je varaždinska pobuna 1919. bila pobuna domoljubne vojske.

„To je bila pobuna vojske koja je ustala protiv režima koji je svoj konačni slom u obrambenom Domovinskom ratu zahvaljujući i Hrvatskoj vojsci i legendarnim Pumama“, rekao je Miloš u Varaždinu, napomenuvši da ova spomen ploča ostaje svjedočanstvo za buduće generacije.

Na svečanosti otkrivanja spomen ploče hrvatskim vojnicima u varaždinskoj pobuni 1919. bili su i državni tajnik Zdravko Jakop i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, predstavnici Hrvatske vojske i Policijske uprave varaždinske te hrvatski branitelji iz Domovinskog rata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari