Connect with us

BiH

Varga stil

Published

on

Glavni ton svakom društvu daju elite. U Hrvatskoj su to komunistički sinovi i kćeri. Nema u toj konstataciji nikakve pristranosti ili ideologije, riječ je o banalnoj činjenici. Međutim, posljedice te činjenice uopće nisu banalne. Razdjelnica između komunističkih i nekomunističkih potomaka sudbonosnija je od bilo koje druge razdjelnice u našemu društvu.

istra-restoran

Medijski su nametane neke druge podjele, tako se jedno vrijeme intenzivno stigmatiziralo Hercegovce, a sumnjivi su bili i ”Vlaji”, Ličani, pa i Slavonci, dok su naprednima bili proglašavani fetivi Splićani, Zagrepčani, Istrani, Međumurci, uopće ”urbani”. Premda su, recimo, Istra i Međumurje tipične provincije, bilo da ih gledamo iz hrvatske ili pak talijanske, odnosno madžarske perspektive. No sve te forsirane podjele blijede suoče li se s onim famoznim pitanjem – gdje ti je otac bio?

Tako se i moglo omaknuti premijeru Milanoviću da Hrvate proglasi paradoksalnom nacijom. Komunističkim sinovima četvore su oči kada su u pitanju unutarhrvatske regionalne razlike, dok su slijepi za nespojivost južnoslavenskih razlika. Upravo ta jugoslavenska agenda razlog je tomu da komunistički sinovi ne mogu naći zajednički jezik s domobranskim sinovima, da ustaše kao ekskluziviste ovom prigodom ostavimo po strani. Usvajanje jugoslavenskog opredjeljenja imalo je tijekom dvadesetog stoljeća dvostruku prednost: s jedne strane značilo je nekakav bijeg iz skučenosti hrvatskih prilika, a s druge strane donosilo je, s obzirom na povijesno-političke okolnosti, opipljivu materijalnu korist i pogodovalo napredovanju u karijeri. Tako su se – što silom, što milom – posljednjih gotovo stotinu godina profilirale elite u Hrvatskoj. Orjunaši su listom prionuli uz komunizam jer im je čuvao jugoslavenski okvir i privilegiran položaj, a nakon uspostave samostalne Hrvatske isti ti i njihovi sinovi postadoše eurofili, kozmopoliti, globalisti, pristaše svega što na štetu hrvatske samobitnosti osigurava neki širi okvir.

Svojedobno sam pisao o fenomenu ”kozaračkog bidermajera” nastojeći tom sintagmom upozoriti na konformizam, snobizam i malograđanštinu skorojevićke hrvatske elite, mahom partizanskog ili partijskog obiteljskog backgrounda. Sav sjaj i raskoš svoje bijede taj mentalitet potvrdio je i ovih dana upisom na jednom Facebook profilu. Tomislav Matija Varga, novoimenovani član uprave HPB-a, ovako se pohvalio na svom Facebook profilu:  ”Kakav vikend – , koncert TBF-a, bicikliranje oko Rovinja, jedrenje do Medulina, tuna koju je pripremio masterchef Adam Kanner, ručak u Brtonigli, večera s Majom i Emilom u Momjanu, kušanje vina u Rossiju, Vižinada, degustacija maslinova ulja u Crasizzi (Krasici), šetnja Grožnjanom i na kraju ručak u vinariji Fakin u Motovunu. Vikend u Varga stilu.” Kada bi netko nastojao u nekoliko rečenica simulirati duhovni obzor tipičnog hrvatskog skorojevića iz kruga mladih lavova, definitivnih pobjednika tranzicije, svih tih štetočina koji su nalegli na državno dobro i banče do mile volje – teško da bi uspio složiti nešto i približno reprezentativno kao što je gore navedeni upis. A Emil je, ako se slučajno pitate, naravno – Tedeschi.

Mediji već naveliko spekuliraju o tomu kako državom drma krug Milanovićevih prijatelja, dok je formalna Vlada samo hrpa manekena. Odlaskom Slavka Linića otišao je i posljednji ministar koji se imao snage suprotstavljati Milanoviću. Međutim, meni se čini da su stvari puno šire i ne mogu se svesti na puku dosjetku o klapi koja se dočepala vlasti. Tranzicija komunističke elite u neoliberalnu elitu s generacijom ”mladih lavova” uspješno je obavljena. Njihov elitizam sada, istini za volju, ima i stanovito zaleđe, povijest, nije više gola skorojevićka pohlepa. Pošteni hadezeovac tijekom jednog mandata dobije barem dvadeset-trideset kilograma na težini, dok Milanović i Tedeschi, recimo, ipak čuvaju liniju. To je, mora se priznati, određeni napredak, no i nije bogzna što. Vargino hvalisanje na Facebooku sugerira da se i dalje sve vrti oko jela i pića, tek biranijih jela i pića, uz dodatak bicikliranja, jedrenja i koncerta TBF-a. Dakle, ne upravlja zemljom Milanovićeva klapa, nego je Milanovićeva klapa dio postkomunističke elite, komunističke provenijencije, i ta elita u rukama drži sve, medije, kulturu, financije, državnu upravu itd.

Aktualni sukob u SDP-u možda će eliminirati iz igre Zorana Milanovića, ali ”komunistički sinovi” neće odstupiti tako lako i tako brzo. I dosada su pokazali da su oni, čak i kada formalno vlast obnaša HDZ, stvarni gospodari situacije. Hoće li u budućnosti biti tako, ovisi o tomu koliko će hrvatski narod prepoznati zametke nekih novih elita i dati im potporu, ali i od razvoja međunarodnih odnosa i okolnosti. Što se samog Varge tiče, izgleda da se malo zaletio sa svojim hvalisanjem jer su iz Nadzornog odbora HPB-a izvijestili da ne zadovoljava uvjete za člana uprave. Tko zna je li toj iznenadnoj spoznaji pridonijela činjenica da su mediji skrenuli pozornost na skorojevićevsko Vargino hvastanje. Bilo kako bilo, naći će se za njega neko zgodno mjestašce kako bi taj ”mladi lav” mogao i dalje provoditi vikende u ”Varga stilu”. Naravno, ako narod konačno ne progleda.

 

Damir Pešorda/hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari