Pratite nas

BiH

Varga stil

Objavljeno

na

Glavni ton svakom društvu daju elite. U Hrvatskoj su to komunistički sinovi i kćeri. Nema u toj konstataciji nikakve pristranosti ili ideologije, riječ je o banalnoj činjenici. Međutim, posljedice te činjenice uopće nisu banalne. Razdjelnica između komunističkih i nekomunističkih potomaka sudbonosnija je od bilo koje druge razdjelnice u našemu društvu.

istra-restoran

Medijski su nametane neke druge podjele, tako se jedno vrijeme intenzivno stigmatiziralo Hercegovce, a sumnjivi su bili i ”Vlaji”, Ličani, pa i Slavonci, dok su naprednima bili proglašavani fetivi Splićani, Zagrepčani, Istrani, Međumurci, uopće ”urbani”. Premda su, recimo, Istra i Međumurje tipične provincije, bilo da ih gledamo iz hrvatske ili pak talijanske, odnosno madžarske perspektive. No sve te forsirane podjele blijede suoče li se s onim famoznim pitanjem – gdje ti je otac bio?

Tako se i moglo omaknuti premijeru Milanoviću da Hrvate proglasi paradoksalnom nacijom. Komunističkim sinovima četvore su oči kada su u pitanju unutarhrvatske regionalne razlike, dok su slijepi za nespojivost južnoslavenskih razlika. Upravo ta jugoslavenska agenda razlog je tomu da komunistički sinovi ne mogu naći zajednički jezik s domobranskim sinovima, da ustaše kao ekskluziviste ovom prigodom ostavimo po strani. Usvajanje jugoslavenskog opredjeljenja imalo je tijekom dvadesetog stoljeća dvostruku prednost: s jedne strane značilo je nekakav bijeg iz skučenosti hrvatskih prilika, a s druge strane donosilo je, s obzirom na povijesno-političke okolnosti, opipljivu materijalnu korist i pogodovalo napredovanju u karijeri. Tako su se – što silom, što milom – posljednjih gotovo stotinu godina profilirale elite u Hrvatskoj. Orjunaši su listom prionuli uz komunizam jer im je čuvao jugoslavenski okvir i privilegiran položaj, a nakon uspostave samostalne Hrvatske isti ti i njihovi sinovi postadoše eurofili, kozmopoliti, globalisti, pristaše svega što na štetu hrvatske samobitnosti osigurava neki širi okvir.

Svojedobno sam pisao o fenomenu ”kozaračkog bidermajera” nastojeći tom sintagmom upozoriti na konformizam, snobizam i malograđanštinu skorojevićke hrvatske elite, mahom partizanskog ili partijskog obiteljskog backgrounda. Sav sjaj i raskoš svoje bijede taj mentalitet potvrdio je i ovih dana upisom na jednom Facebook profilu. Tomislav Matija Varga, novoimenovani član uprave HPB-a, ovako se pohvalio na svom Facebook profilu:  ”Kakav vikend – , koncert TBF-a, bicikliranje oko Rovinja, jedrenje do Medulina, tuna koju je pripremio masterchef Adam Kanner, ručak u Brtonigli, večera s Majom i Emilom u Momjanu, kušanje vina u Rossiju, Vižinada, degustacija maslinova ulja u Crasizzi (Krasici), šetnja Grožnjanom i na kraju ručak u vinariji Fakin u Motovunu. Vikend u Varga stilu.” Kada bi netko nastojao u nekoliko rečenica simulirati duhovni obzor tipičnog hrvatskog skorojevića iz kruga mladih lavova, definitivnih pobjednika tranzicije, svih tih štetočina koji su nalegli na državno dobro i banče do mile volje – teško da bi uspio složiti nešto i približno reprezentativno kao što je gore navedeni upis. A Emil je, ako se slučajno pitate, naravno – Tedeschi.

Mediji već naveliko spekuliraju o tomu kako državom drma krug Milanovićevih prijatelja, dok je formalna Vlada samo hrpa manekena. Odlaskom Slavka Linića otišao je i posljednji ministar koji se imao snage suprotstavljati Milanoviću. Međutim, meni se čini da su stvari puno šire i ne mogu se svesti na puku dosjetku o klapi koja se dočepala vlasti. Tranzicija komunističke elite u neoliberalnu elitu s generacijom ”mladih lavova” uspješno je obavljena. Njihov elitizam sada, istini za volju, ima i stanovito zaleđe, povijest, nije više gola skorojevićka pohlepa. Pošteni hadezeovac tijekom jednog mandata dobije barem dvadeset-trideset kilograma na težini, dok Milanović i Tedeschi, recimo, ipak čuvaju liniju. To je, mora se priznati, određeni napredak, no i nije bogzna što. Vargino hvalisanje na Facebooku sugerira da se i dalje sve vrti oko jela i pića, tek biranijih jela i pića, uz dodatak bicikliranja, jedrenja i koncerta TBF-a. Dakle, ne upravlja zemljom Milanovićeva klapa, nego je Milanovićeva klapa dio postkomunističke elite, komunističke provenijencije, i ta elita u rukama drži sve, medije, kulturu, financije, državnu upravu itd.

Aktualni sukob u SDP-u možda će eliminirati iz igre Zorana Milanovića, ali ”komunistički sinovi” neće odstupiti tako lako i tako brzo. I dosada su pokazali da su oni, čak i kada formalno vlast obnaša HDZ, stvarni gospodari situacije. Hoće li u budućnosti biti tako, ovisi o tomu koliko će hrvatski narod prepoznati zametke nekih novih elita i dati im potporu, ali i od razvoja međunarodnih odnosa i okolnosti. Što se samog Varge tiče, izgleda da se malo zaletio sa svojim hvalisanjem jer su iz Nadzornog odbora HPB-a izvijestili da ne zadovoljava uvjete za člana uprave. Tko zna je li toj iznenadnoj spoznaji pridonijela činjenica da su mediji skrenuli pozornost na skorojevićevsko Vargino hvastanje. Bilo kako bilo, naći će se za njega neko zgodno mjestašce kako bi taj ”mladi lav” mogao i dalje provoditi vikende u ”Varga stilu”. Naravno, ako narod konačno ne progleda.

 

Damir Pešorda/hrsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari