Pratite nas

Vasina diploma najmanji je problem

Objavljeno

na

Milijan Brkić zvani Vaso, imućan čovjek koji s Karamarkom pretendira osvojiti vlast, plagirao je diplomski rad. Ako kradeš tuđe intelektualno vlasništvo, ako nisi u stanju sam napisati pišljivi diplomski rad, što ćeš tek učiniti kada dođeš na vlast. Sačuvaj nas Bože takvih “promjena vlasti” koje gledamo već dvadesetak godina. No kada bi samo Vaso, tj. samo “desna” strana bila problem, u Hrvatskoj bi već odavno procvjetale ruže.

“Štancanje” devedesetih

Pogledajmo, primjerice, slučaj Josipovićeva čovjeka, g. Joška Pare. On je devedesetih ušao u diplomaciju, i to kao turistički vodič s nekoliko započetih fakulteta i kao takav napredovao do statusa veleposlanika i pozicije pomoćnika ministra. Pitanje je, je li se i on domogao onih brzinskih diploma koje su se brzim studijem krajem devedesetih “štancale”, kada se počelo govoriti o profesionalizaciji diplomacije, odnosno o nužnosti visoke stručne spreme? Isto pitanje vrijedi i za mnoge druge ekscelencije, završene srednjoškolce, koji su došli iz novinarstva i srodnih struka za koje u komunizmu nisu bile potrebne fakultetske diplome, poput Hide Biščevića, Vladimira Mateka (on je, doduše, studirao medicinu te nakon jako duge stanke diplomirao), Zorana Bošnjaka ili poslije Jagode Vukušić. Bilo bi, kod njih, dobro provjeriti ne samo diplome nego i indekse. S posebnim naglaskom na g. Joška Paru, koji tek nakon 2000. godine (još uvijek tek sa srednjoškolskom diplomom ili možda ipak s nekom brzom sveučilišnom?) doživljava pravi diplomatski procvat: postaje veleposlanik u Londonu (dok je istodobno supruga Jasna, protivno Bečkoj konvenciji, dopisnica HTV-a, što joj Amerikanci nedavno nisu dopustili), potom preko kratkotrajne veleposlaničke službe u Haagu postaje vanjskopolitički savjetnik predsjednika Josipovića, da bi ga Josipović i Vesna Pusić poslali kao veleposlanika na najprestižnije diplomatsko mjesto u Washington. Kako je to moguće? Među poznavateljima naše vanjske politike, a tu je mogući odgovor, Paro slovi kao britanski čovjek u hrvatskoj diplomaciji. Je li to za državu i društvo veći problem od Vasinog plagijata? Posebna priča na ljevici su i doktori oko predsjednika Josipovića, kao dr. Tatalović, koji su u komunizmu završili izmišljenu znanost zvanu Općenarodna obrana i društvenu samozaštita, koja je i tada izazivala podsmijeh i slovila kao način da se već djelatni aktivisti partijsko-obavještajnog aparata domognu diploma.

Sustavno, a ne selektivno

Uz dr. Tatalovića tu je i Bandić, saborski zastupnik Ivo Jelavić… te cijela plejada danas uglednih političara i diplomata. Što se tiče g. Milijana Brkića Vase, imućnog čovjeka, prema njegovom slučaju nemam trunke sućuti ni razumijevanja. No, u ovom kontekstu nije bitno samo je li netko plagirao ili ne nego i okolnosti i metode kako su “neki” dolazili do diploma i napredovanja. Dakle, idemo stvari otvoriti sustavno, a ne selektivno. U tom smislu, antikomunisti poput Vase možda su samo loši plagijatori tog sustava, sustava koji mu je, čini mi se, oduzeo “kopirajt”, a ne tek “diplomu”. Možemo stoga slikovito zaključiti upitom: Što je dozvoljeno Parama (Jupiteru), nije Brkićima (volu)? Jupitere u diplomaciju, volove na ražanj!

Piše: Ivica Šola/glasslavonije

facebook komentari

Hrvatska

26 godina od stradanja Vukovara – Položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru se obilježava 26. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata cijeli je državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Sudionici Kolone sjećanja stigli su na Memorijalno groblje. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok misu zadušnicu na groblju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

isječak HRT

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh. Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosili su transparente s domoljubnim porukama.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac će položiti i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to će učiniti predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari