Connect with us

Vijesti iz regije

Vatikan: Podignuta optužnica protiv 10 osoba, uključujući kardinala

Objavljeno

-

Vatikanski sudac u subotu je naložio suđenje za deset osoba, uključujući talijanskog kardinala zbog navodnih financijskih zločina, uključujući pronevjeru, pranje novca, prijevaru, iznudu i zlouporabu položaja.

Među optuženima su kardinal Angelo Becciu, bivši šefovi vatikanske financijske obavještajne zajednice i dva talijanska brokera koja su sudjelovala u vatikanskoj kupnji zgrade u luksuznom dijelu Londona.

Becciua, kojega je papa Franjo otpustio prošle godine, tvrdio je tijekom dvogodišnje istrage da je nevin. Postao je najviši vatikanski crkveni dužnosnik koji je optužen za navodne financijske zločine.

Prema crkvenom zakonu, Papa je osobno odobrio sučevu odluku da istraži i optuži Becciua. Optužbe protiv njega uključuju pronevjeru i zlouporabu položaja. I Talijanka koja je radila za Becciua optužena je za pronevjeru.

Talijanski brokeri Gianluigi Torzi i Raffaele Mincione optuženi su za pronevjeru, prijevaru i pranje novca. Torzi, za kojim je u travnju izdana tjeralica, također je optužen za iznudu.

Oboje poriču krivnju.

Optužene su i četiri tvrtke povezane s pojedinim optuženicima – dvije iz Švicarske i po jedna iz Sjedinjenih Država i Slovenije.

Suđenje bi trebalo početi 27. srpnja u Vatikanu, navodi se u priopćenju, prenosi Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari