Connect with us

Pregled

Vatikan traži izmjenu talijanskog zakona protiv homofobije

Objavljeno

-

Foto: Arhiva

Vatikan je izrazio prosvjed Italiji zbog nacrta zakona o borbi protiv homofobije, rekavši da bi trenutni oblik teksta mogao ograničiti vjerske slobode Katoličke Crkve u Italiji.

Prigovor o kojem su prve izvijestile novine Corriere della Sera u utorak, a potvrdio ga je vatikanski dužnosnik, podnio je 17. lipnja vatikanski ministar vanjskih poslova talijanskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici.

Nesuglasice su nastale oko takozvanog “Zanovog zakona” koji je ime dobio po Alessandru Zanu, homoseksualnom zakonodavcu Demokratske stranke.

Nacrt zakona je usvojen u Zastupničkom domu, a trenutno se o njemu raspravlja u Senatu.

Vatikan smatra da sadašnji oblik zakona ne poštuje Lateranski pakt iz 1929. kojim je Vatikan uspostavljen kao suverena država i kojim su uspostavljeni odnosi između njega i Italije.

Vatikan strahuje da bi sadašnji tekst zakona mogao dovesti do kriminalizacije Crkve u Italiji zbog neprihvaćanja istospolnih brakova ili zabrane usvajanja djece homoseksualnim parovima, priopćio je vatikanski izvor.

Iako je Vatikan često osuđivao diskriminaciju i nasilje nad homoseksualcima, zabrinut je i zbog bilo koje rodne teorije koja bi zamaglila ili uklonila razlike između muškaraca i žena.

Matteo Salvini, vođa krajnje desne stranke Liga, pozdravio je potez Vatikana. “Mi smo protiv cenzure i osude onih koji vjeruju da su majka, otac i obitelj temelj našeg društva”, izjavio je. (Hina)

Mađarska zabranila ‘promicanje’ homoseksualnosti

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari