Connect with us

Iz Svijeta

Vatrogasci izašli na ulice New Yorka protiv obveznog cijepljenja

Objavljeno

-

Foto: EPA

Više tisuća gradskih radnika New Yorka, većinom vatrogasci od kojih dvije petine nije cijepljeno protiv covida-19, prosvjedovalo je u ponedjeljak na Brooklynskom mostu protiv obveznog cijepljenja koje je prošli tjedan najavila gradska uprava.

“Pitate li nas jeste li cijepljeni kada nas zovete u pomoć?”, “Jučer nužni, danas nezaposleni”, pisalo je transparentima usred guste mase okupljenih koji su došli reći “ne” onima koji u njihovim očima predstavljaju “kraj sloboda”, američkom predsjedniku Joeu Bidenu i demokratskom gradonačelniku New Yorka Billu de Blasiu.

Svi gradski radnici bili su pozvani da prošetaju Brooklynskim mostom do gradske vijećnice, ali vatrogasci su bili najbrojniji, prepoznatljivi u majicama svojih stanica, a na nekima su pisala imena kolega stradalih u napadima 11. rujna 2001.

Prema vatrogasnoj službi New Yorka (FDNY), stopa cijepljenih je u ponedjeljak iznosila 60 posto od ukupno oko 17.000 vatrogasaca, bitno manje od 84 posto cijepljenih odraslih građana New Yorka.

Među demonstrantima, usred brojnih američkih zastava i transparenata kojima se slavio bivši predsjednik Donald Trump, jedan vatrogasac ( 35) objašnjava da nije protiv cjepiva, već protiv obveznog cijepljenja. “Nikada ne bih htio da netko osjeća obvezu da mi otkrije podatke o svom zdravlju”, rekao je.

Adriane Williams, (43) zaspolenica u uredu FDNY-a, kaže da se neće cijepiti ni pod cijenu gubitka posla. “Ako moram birati između profesije i života, biram život”, kaže ona, iako većina stručnjaka smatra da su cjepiva jako sigurna i da su nuspojave u velikoj većini slučajeva blage.

Nakon nastavnika i njegovatelja u rujnu, stopa cijepljenih sada prelazi 95 posto, a New York je proširio obvezu cijepljenja na svih 160.000 gradskih radnika, od kojih 46.000 do prošlog tjedna nije primilo prvu dozu.

Sindikat policajaca je odmah najavio da će tu odluku osporiti na sudu.

Kako bi motivirale neodlučne, gradske vlasti su obećale bonus od 500 dolara za one koji prime prvu dozu cjepiva do 29. listopada. Nakon tog datuma neposlušnima će biti obustavljena primanja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari