Connect with us

Hrvatska

Vatrogascima iz 17 županija predana 23 nova vatrogasna vozila

Objavljeno

-

Javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima uručena su u četvrtak na Policijskoj akademiji 23 nova suvremena vatrogasna vozila, a potpredsjednik Vlade Davor Božinović naglasio je na primopredaji da će im prije početka ljeta biti isporučen još 21 vozilo.

Četvrta je to isporuka vatrogasnih vozila, koja je MUP nabavio u sklopu projekta “Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske”, koji se provodi u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za taj projekt potpisali su 14. rujna 2018. godine MUP, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode, a nakon provedenog postupka javne nabave, u veljači prošle godine potpisani su ugovori o nabavi 94 vatrogasna vozila.

Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 256 milijuna kuna, financiran je s 85 posto bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. godine, a preostalih 15 posto financira se sredstvima državnog proračuna, s razdjela MUP-a.

Danas je u 17 hrvatskih županija predano sedam autocisterni, sedam šumskih lakih vozila, osam navalnih kratkih te jedno navalno dugo vozilo, a uručena su javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, odabranima sukladno procjenama struke o prioritetnim potrebama, kao dio adekvatnog i pravovremenog odgovora na krize i katastrofe, ističe MUP u priopćenju.

Ukupno su s današnjim danom isporučena 73 vozila – 72 javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima te jedno zapovjedno vozilo Državnoj intervencijskoj postrojbi civilne zaštite.

Pri svakoj isporuci vodi se računa o ravnomjernoj zastupljenosti javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava te su dosad, kroz sve četiri isporuke, vozila dodijeljena u 35 javnih vatrogasnih postrojbi i 37 dobrovoljnih vatrogasnih društava, naglašava MUP.

“Ministarstvo je preuzelo tu obvezu i zadovoljstvo da hrvatske vatrogasce, te hrabre ljude koji 365 dana brinu o našoj sigurnosti riskirajući svoj život, opskrbi sa upravo ovakvom najmodernijom opremom”, rekao je Božinović na primopredaji te dodao da će prije ljeta biti isporučen i ostatak vozila.

MUP i Hrvatska vatrogasna zajednica su s Europskom komisijom uspostavili jedan vid suradnje i povjerenja te naše projekte više nitko neće dovoditi u pitanje jer smo pokazali da smo i spremni i sposobni i ekipirani sa svim službama, dodao je.

Istaknuo je i da MUP neprestano radi na novim projektima te da je u tijeku nabava tri helikoptera koji će također koristiti operativne službe civilne zaštite.

“Pred realizacijom je projekt digitalnih sustava za rano upozorenje i rane odgovore na krize što će bitno ubrzati i učiniti nas još efikasnijima u trenucima kada je to najpotrebnije”, dodao je te najavio da je u planu i za Ministarstvo obrane osigurati dva nova kanadera.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je važnost odgovornog pristupa s obzirom na turističku sezonu, koju Hrvatska želi imati. “Od 1. lipnja 1100 vatrogasaca je zaposleno u sedam priobalnih županija, a 21. lipnja u 10 sati počinje s radom i Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama”, rekao je Tucaković dodavši da će tom događaju nazočiti i ministar Božinović.

Ostatak kontingenta, 21 vozilo, bit će isporučen prije formalnog početka protupožarne sezone što u MUP-u smatraju “značajnim, odgovornim i bitnim ulaganjem u sigurnost, kroz brigu o kvalitetnoj i funkcionalnoj opremljenosti hrvatskog vatrogastva”.

“Prvoklasna i nova oprema vatrogasnog sustava, najmnogoljudnije i osnovne sastavnice sustava civilne zaštite, uvelike pridonosi učinkovitom i pravovremenom odgovoru na krize, a glavni cilj ovog projekta jest podizanje sveukupne spremnosti i sposobnosti reakcije u kriznim situacijama u RH te povećanje sustava upravljanja rizicima”, poručuju iz MUP-a.

Podsjećaju da je uz ovaj projekt, već završen i projekt “Modernizacija radiokomunikacijske opreme sustava civilne zaštite” (za oba je ukupno “povučeno 38 milijuna eura bespovratnih sredstava”), a ističu i da aktivno sudjeluju u radu Mehanizma Unije za zaštitu i spašavanje te da je Hrvatskoj “zbog dosljednog i upornog zalaganja za ovo područje osiguran daleko veći iznos od navedenog u slijedećem Višegodišnjem financijskom okviru”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari