Connect with us

Pregled

Vatrogascima stiže 10 vozila vrijednih 14 milijuna kuna

Objavljeno

-

Foto: arhiva

Hrvatski vatrogasci koji svake protupožarne sezone imaju pune ruke posla dobit će 10 novih vatrogasnih vozila vrijednih gotovo 14 milijuna kuna, točnije 13,85 milijuna kuna bez PDV-a, piše u utorak Večernji list.

Ministarstvo unutarnjih poslova u tu je svrhu krenulo u ograničeni postupak javne nabave velike vrijednosti koji će se odvijati u dva stupnja.

Time će intervencijske postrojbe Državne uprave za zaštitu i spašavanje dobiti novu opremu, i to četiri vatrogasna vozila za gašenje šumskog požara, pet vozila za prijevoz vode odnosno autocisterne te jedno tehničko i navalno vatrogasno vozilo.

Što se tiče traženih specifikacija, one za vozilo za gašenje šumskih požara među ostalim sadrže uvjet da je motor dizelski, pogon na sva četiri kotača te da je snaga motora minimalno 160 kW-a.

Pri tome vatrogasna nadogradnja tog vozila mora biti koncipirana tako da se omogući što bolja prohodnost šumom u ekstremnim terenskim uvjetima.

Podvozje vozila mora biti dovoljno visoko da omogući potpunu mobilnost vozila u uvjetima vožnje izvan kolničkih površina te za prolaz kroz vodu minimalno dubine 500 milimetara bez smetnje za vozilo. Ispušna cijev vozila mora biti tako okrenuta da ne može doći do zapaljenja podnog pokrova pri intervenciji u šumi.

Od ostalih uvjeta koje ponuđeno vozilo mora imati navodi se i da vrijeme njegova prelaska 100 metara iz stanja mirovanja mora biti manje od 16 sekundi. Pri tome vrijeme ubrzanja vozila do 65 kilometara na sat iz stanja mirovanja vozila mora biti manje od 35 sekundi.

Maksimalna brzina tog vozila mora biti 80 km/h ili više. Vatrogasno vozilo za gašenje šumskih požara mora imati na krovu instaliran bacač vode i ručno upravljivi monitor s podesivim ručkama.

Protok bacača vode mora biti ručno podesiv u minimalnom rasponu od 500 do 1200 litara u minuti pri tlaku od 8 bara, a stupanj podešavanja mora biti100 l/min. Domet bacača vode mora biti minimalno 40 metara pri 8 bara, donosi Večernji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari