Connect with us

Kronika

Vc: Bošnjacima isplatili štetu od koridora, Hrvatima ne žele

Published

on

Milica Janjić i njezina obitelj, suprug i dvoje malodobne djece mjesecima spavaju otvorenih očiju u strahu da bi se njihov dom u naselju Azapovići kod Kiseljaka mogao u trenu pretvoriti u prah.

vcObiteljska kuća Janjićevih smještena je uz samu trasu budućeg koridora Vc koji dijelom, u dužini od 10-ak km, prolazi kroz Azapoviće, Tulicu i okolna naselja koja gravitiraju Lepenici u općini Kiseljak. Zbog nove fasade, izvana se ne čini da na kući ima većih oštećenja, ali zato unutrašnjost kuće i popucali zidovi ulijevaju strah i nesigurnost, piše Večernji list, a prenosi hercegovina.info.

Pukotine na zidovima

“Pukotine na zidu pojavile su se nakon što su počeli radovi na koridoru”, ispričala nam je Milica Janjić koja zajedno sa suprugom pokušava pronaći rješenje za siguran krov nad glavom za svoju obitelj. Iako bi troškove svih oštećenja nastalih na obiteljskim domovima, gospodarskim objektima i zemljištu u naseljima kroz koja prolazi trasa budućeg koridora Vc trebali snositi izvođači radova, turska tvrtka Cengiz Insaat odbija isplatiti odštetu Janjićima.

Bez tog novca oni ne mogu sagradili novi dom.

“Oni nam i sami kažu da se selimo negdje gdje je sigurnije. Mi iz svoje kuće ne želimo, niti hoćemo biti nekomu od rodbine na teret. Tražimo da nam isplate odštetu kako bismo sagradili novu kuću, a ovu staru teška srca ćemo morati napustiti jer postala je nesigurna za život”, kaže Milica.

Boli je kaže što su turski izvođači ljude koji su također ostali bez svojih domova u susjednoj Tulici, naselju s bošnjačkom većinom, isplatili bez pogovora.

“Suosjećamo s našim susjedima iz Tulice koji su plakali napuštajući svoje domove. Ali oni ovakvih problema nisu imali”, kaže Milica Janjić pitajući se je li turskim izvođačima nacionalna pripadnost osnovni kriterij za namirivanje štete nastale zbog koridora Vc.

Sudski epilog u rujnu

Ovaj slučaj već je dobio sudski epilog. Janjići su tužili Cengiz Insaat pred Općinskim sudom u Kiseljaku. No, prvo ročište zakazano je tek polovicom rujna. Uz sporo pravosuđe i izvođače koji biraju komu namiriti štetu, Janjići sa strahom dočekuju svaki dan, a s posebnom zebnjom ući će u jesen i zimu do koje bi svakako trebali riješiti problem krova nad glavom.

Strah i nesigurnost jedino su na što mogu računati ako pravosuđe ne ubrza postupak ili Cengiz Insaat odluči Janjiće tretirati jednako kao i ostale mještane naselja kroz koje prolazi koridor Vc, a čija je imovina oštećena ili potpuno uništena.

Uz oštećenja na obiteljskim kućama, gospodarskim objektima, cestovnoj i ostaloj infrastrukturi, mještani Azapovića, Tulice i ostalih naselja kroz koja prolazi trasa buduće autoceste mjesecima žive uz nesnosnu buku i prašinu. Na ovaj način plaćaju cijenu napretka koji im nitko nikad neće biti u stanju namiriti. No, barem da se namiri šteta poput one na obiteljskoj kući Janjićevih jer ako netko od članove ove obitelji nastrada, za svako saniranje štete bit će prekasno…

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari