Connect with us

Iz Svijeta

Već petu subotu u nizu žuti prsluci prosvjeduju na ulicama Pariza (VIDEO)

Published

on

Tisuće prosvjednika izašle su na ulice francuskih gradova u subotu, peti vikend prosvjeda zaredom koji se održavaju diljem zemlje protiv vlade Emmanuela Macrona usprkos pozivima da ih odgode zbog terorističkog napada u Strasbourgu ranije ovoga tjedna i ustupcima koje im je obećao francuski predsjednik.

U Parizu ih se, po podacima policije, oko 14.00 sati okupilo manje od 3000, što znači da je odaziv puno manji nego prethodnih vikenda.

Privedeno je 95 osoba, a u pritvoru ih je ostalo 63, što je, kako ističe pariška prefektura puno manje od privedenih 598 i pritvorenih 475 tijekom prošlog vikenda.

U cijelome glavnom gradu raspoređene su policijske snage kako bi suzbile moguće izbijanje nasilja. Nekoliko velikih trgovina, poput Galeries Lafayette, otvoreno je unatoč tome što je proteklih tjedana bili razbijanja izloga trgovina. Broj prosvjednika je manji u usporedbi s prošlom subotom, rekao je policijski izvor.

Bačen je suzavac na manje skupine prosvjednika koje su se nakratko sukobile s interventnom policijom nedaleko od Elizejskih poljana. Nekolicina aktivistica u toplesu, pripadnica feminističke prosvjedne skupine Femen, suočila se sa snagama sigurnosti nekoliko metara od Elizejske palače.

Pokret “žutih prsluka” pokrenut je sredinom studenoga s prosvjedima protiv rasta poreza na gorivo, ali je ubrzo prerastao u širu mobilizaciju protiv Macronove gospodarske politike. Vikende prosvjeda u Parizu obilježili su vandalizam i žestoki sukobi s policijom te veliki broj uhićenja.

Ministar unutarnjih poslova izjavio da je ove subote aktivno oko 69.000 policajaca, a njihova nazočnost je pojačana u Toulouseu, Bordeauxu i Saint-Etienneu.

Policijski izvor rekao je za Reuters da je u Francuskoj pobrojano oko 16.000 prosvjednika, isključujući Pariz, do 12 sati, u usporedbi s 22.0000 u isto vrijeme 8. prosinca.

Macron pozvao na smirivanje situacije

U petak je predsjednik Macron pozvao ne smirivanje situacije u Francuskoj nakon gotovo mjesec dana prosvjeda protiv politike njegove vlade.”Francuskoj je potreban mir, red i vraćanje u normalu”, rekao je Macron. “Odgovorio sam na zahtjeve žutih prsluka”, dodao je predsjednik nakon sastanka EU čelnika u Bruxellesu.

U obraćanju naciji u ponedjeljak Macron je najavio rast plaća najsiromašnijim radnicima i smanjenje poreza za umirovljenike u sklopu ustupaka u svrhu okončanja prosvjeda.

(Hina)

 

Put od Macrona do microna

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari