Connect with us

Pregled

Već se 23 godine čeka na istinu o ubojstvu Vlade Šantića

Objavljeno

-

Jučer je obilježena 23. godišnjica od nestanka generala Hrvatskog vijeća obrane i zapovjednika 101. pukovnije Vlade Šantića.

HVO je, pod njegovim zapovjedništvom, između prosinca 1994. i siječnja 1995. uspješno vratio linije obrane Bihaća, koje je izgubila tzv. Armija RBiH. Između prosinca 1994. i siječnja 1995. srpske snage uspjele su odbaciti 5. korpus i linije obrane Bihaća te dovesti grad pod rizik pada, piše večernji list

Međutim, Šantić je osmislio i pokrenuo vojnu operaciju HVO-a 13. siječnja 1995., kojom je vratio sve oduzete položaje i tako spriječio da se ponovi scenariji iz Srebrenice, mnogo većih razmjera.

Kasnije je Bihać, zahvaljujući akciji hrvatskih snaga “Oluja”, konačno deblokira. Nažalost, Šantić to nije dočekao. Naime, dva mjeseca nakon akcije koju je osmislio, 5. ožujka 1995., Šantića i Atifa Dudakovića posjetilo je izaslanstvo iz Zagreba, Muhamed Zulić, Bernard Jurlina i Drago Lovrić.

Šantić je pošao s njima natrag u Zagreb, no zaustavila ga je vojna policija tzv. Armije RBiH zbog zapovijedi da ga zadrže u Bihaću. Šantića je u Glavnom stožeru 101. pukovnije pola sata poslije ponoći 9. ožujka 1995. uhitio Hamdija Abdić Tigar, zapovjednik 502. brdske brigade tzv. Armije RBiH.

Šantić je bio doveden pred Dudakovića u hotel Sedra, gdje je brutalno pretučen. Najvjerojatnije je odveden u željezničku postaju, gdje je vjerojatno umro isti dan. Njegov sin Duje Šantić ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

Slučaj “Šantić” je, nakon početne istrage 1995., završene bez rezultata, godinama bio zaboravljen, a ponovo je bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenoga svjedoka.

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća, no iz sadržaja nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

U prosincu prošle godine Hamdija Abdić Tigar, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović, svi bivši pripadnici tzv. Armije BiH, uhićeni su pod sumnjom za ubojstvo hrvatskog generala.

Ipak, nedugo nakon uhićenja pušteni su na slobodu i još uvijek se čeka na otkrivanje prave istine o ovome slučaju. Veliko je pitanje hoće li zločinci ikada odgovarati za to zlodjelo.

Jagoda Šantić: Ništa ne vjerujem institucijama, ne očekujem da će doći do istine

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas