Connect with us

Vijesti

‘Već smo na putu da s EK riješimo nesporazum oko Lex Perkovića’

Objavljeno

-

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova u Bruxellesu je bila na domjenku koji je u zgradi Vijeća EU organiziran u čast ulaska Hrvatske i početka šestomjesečnog predsjedavanja Litve.

S Europskom komisijom usuglasit ćemo stavove tako da rješenje bude prihvatljivo za obje strane i već smo na putu da to i napravimo – izjavila je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u Bruxellesu, komentirajući kritike Europske komisije na račun novog hrvatskog zakona o europskom uhidbenom nalogu.

Na pitanje kako komentira izjavu Gunthera Kirchbauma, predsjednika odbora za europska pitanja u njemačkom Bundestagu, koji je rekao da prijatelji ne rade jedni drugima to što je Hrvatska učinila Njemačkoj nakon ratifikacije, a uoči samog ulaska u EU, Pusić je odgovorila: – Što se prijatelja tiče, hrvatski su prijatelji svih 27 zemalja članica, ni jedna više, ni jedna manje. Što se tiče različitih pravila EU, Hrvatska će, kao i Njemačka, o njima imati stavove i raspravljati ravnopravno. U ovom konkretnom slučaju dogovoriti ćemo se s Komisijom i drugim zemljama članicama. Ali, ruku na srce, Njemačka je imala mogućnost da izabere datum od kada će se primjenjivati europski uhidbeni nalog. Tek države koje su počele ulaziti 2004. više nisu imale tu mogućnost. Tako da je ova tema višeslojna. Ali neće izazivati neki ozbiljan problem – zaključila je Pusić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova u Bruxellesu je bila na domjenku koji je u zgradi Vijeća EU organiziran u čast ulaska Hrvatske i početka šestomjesečnog predsjedavanja Litve. Na stolovima se nudila hrana iz različitih hrvatskih regija, a točilo se i hrvatsko vino, među ostalim i istarski teran za koji je Slovenija ishodila zaštitu i koji, po pravilima i tumačenju Europske komisije, ne bi trebao biti u prodaji s etiketom na kojoj piše teran ako nije proizveden u Sloveniji.

vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas