Pratite nas

Kultura

Večer posvećena hrvatskim majkama

Objavljeno

na

U dvorani Hrvatske kulturne zaklade – Hrvatsko slovo u Zagrebu održana je tribina o Kati Šaljić, Majci Hrabrost, kako su je zvali, a u povodu desete obljetnice njezine smrti. Tom prigodom, prikazan je i dokumentarni film Mladena Pavkovića „Tako je govorila Kata Šoljić“, snimljen godinu dana prije njezine smrti.

O gospođi Šoljićm među ostalim su govorili prof. dr. sc. Zvonimir Šeparović, Anton Kikaš, Stjepan Šešelj i Mladen Pavković. Osobiti obol ovoj svečanosti dale su članice Udruge „Majke hrvatskih sokolova“, udruge, koju je i osnovala Kata Šoljić, a koje i dalje marljivo rade na čuvanju uspomene na ovu hrabru ženu, majke četvero poginulih hrvatskih branitelja, odnosno na čuvanju i promoviranju vrednota majčinstva kao najvećeg zaloga hrvatskog naroda.

Pjevački zbor „Hrvatska baščina“, pod vodstvom Jasenke Polić Biliškov, na veliko oduševljenje  izveo je nekoliko domoljubnih pjesama, koje je Kata obožavala.

Ova je večer posvećena svim majkama, a poglavito onima koje su izgubile svoje najmilije u Domovinskome ratu – rekao je Anton Kikaš, koji je za ovu prigodu stigao iz Toronta, na čijoj će televiziji biti prikazana i ova tribina.

Prof. Šeparović je pak dodao da država mora i treba više vrednovati žrtvu tih i takvih žena, dok se Mladen Pavković založio da jedna od najponosnijih majki u Hrvata dobije svoju ulicu i spomenik i u Vukovaru.

Na kraju tribine, Kikaš i Šešelj su Pavkoviću svečano uručili Priznanje Hrvatskog slova i Cratice Tv iz Toronta, dok mu je posebno priznanje predao prof. Šeparović, koji je svoj govor počeo ovako: Da nema Pavkovića, trebalo bi ga izmisliti!

Veliko priznanje Pavković je dobio i od dr. Andrije Hebranga, koji je uz ostalo u svojoj poruci napisao:  „Povodom dodijeljenog Vam priznanja primite moje iskrene čestitke! Nema nikoga tko se bori za hrvatske istine kao Vi. U ovom mraku demokracije i carstvu cenzure Vi probijate sve barijere i omogućavate istini  da nađe put  do hrvatskih duša. Hvala Vam na tome i neka Vam ovo priznanje bude podstrek za nastavak!

Na slici s dodjele priznanja Mladenu Pavkoviću (drugi s desna).

Danijel Špehar

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Zapozorje, oznak, bilješkinja – nove hrvatske riječi, evo što znače

Objavljeno

na

Objavio

Zapozorje je najbolja nova hrvatska riječ – i zamijenit će backstage. Uz nju tu su još i oznak te bilješkinja. Odlučili su tako jezikoslovci, književnici i znanstvenici časopisa “Jezik” dodijelivši u Lipiku za te tri riječi autorima Nagradu “Dr. Ivan Šreter”.

Profesorica hrvatskog jezika iz Vinkovaca Lidija Stević Brkić umjesto engleskog naziva za prostor iza pozornice – backstage ponudila je na natječaju svoju riječ zapozorje i pobijedila.

Drugu nagradu osvojio je veleposlanik u Izraelu Drago Štambuk za riječ oznak, oznakovljenje umjesto brenda i brendiranja, dok profesorica hrvatskog jezika Carmen Lešina iz Splita kaže da joj je zasmetao naziv javna bilježnica pa se u njoj probudio inat i smislila je novu riječ bilješkinja.

Mnoge se nagrađene riječi s ovog natječaja, kažu iz časopisa Jezik, itekako koriste.

Naša najprihvaćenija riječ je riječ uspornik umjesto ležećeg policajca. To je bila riječ s prvog natječaja i doista je proširena i prihvaćena riječ zatipak umjesto tipfeler, međutim tom riječju se pretežito služe studenti, učenici, lektori pa onda nemamo osjećaj koliko je prihvaćena.

Da ideja ne nedostaje svjedoči da je na natječaj za Nagradu “Doktor Ivan Šreter” stiglo oko 100 novih riječi gotovo 50-ak autora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Očeve riječi

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Kamenjar.com

U jedno tiho proljetno veče
drhtavim glasom otac mi reče:
Ovdje sinko i pčele liječe,
vino ovdje iz kamena teče.

Ptice se ovdje uvijek vrate,
noći i jutra suncem se zlate,
ovdje počivaju pradjedovi tvoji,
samo ovdje na svom smo svoji!

Ovdje ću i ja u smiraju noći,
dugom cestom na počinak poći.
Rodila je mene zemlja ova,
i pokrit će me gruda Hercegova!

Kad ostaviš sinko domovinu,
i kad zagrizeš tuđu djedovinu,
kad napustiš ti ognjište svoje
tek ćeš tada shvatit riječi moje!

Tek ćeš tada shvatit kako boli
kad ostavi srce ono što voli,
kad rastave se tijelo i duša,
a razum neće srce da sluša.

Tad tuđina zarobit će ti tijelo
a duša i srce vratit bi ga htjelo,
i uvijek ćeš iste snove sniti,
maćeha majka ne može ti biti!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

 

PISMO SINU

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari