Pratite nas

Kultura

Večer posvećena hrvatskim majkama

Objavljeno

na

U dvorani Hrvatske kulturne zaklade – Hrvatsko slovo u Zagrebu održana je tribina o Kati Šaljić, Majci Hrabrost, kako su je zvali, a u povodu desete obljetnice njezine smrti. Tom prigodom, prikazan je i dokumentarni film Mladena Pavkovića „Tako je govorila Kata Šoljić“, snimljen godinu dana prije njezine smrti.

O gospođi Šoljićm među ostalim su govorili prof. dr. sc. Zvonimir Šeparović, Anton Kikaš, Stjepan Šešelj i Mladen Pavković. Osobiti obol ovoj svečanosti dale su članice Udruge „Majke hrvatskih sokolova“, udruge, koju je i osnovala Kata Šoljić, a koje i dalje marljivo rade na čuvanju uspomene na ovu hrabru ženu, majke četvero poginulih hrvatskih branitelja, odnosno na čuvanju i promoviranju vrednota majčinstva kao najvećeg zaloga hrvatskog naroda.

Pjevački zbor „Hrvatska baščina“, pod vodstvom Jasenke Polić Biliškov, na veliko oduševljenje  izveo je nekoliko domoljubnih pjesama, koje je Kata obožavala.

Ova je večer posvećena svim majkama, a poglavito onima koje su izgubile svoje najmilije u Domovinskome ratu – rekao je Anton Kikaš, koji je za ovu prigodu stigao iz Toronta, na čijoj će televiziji biti prikazana i ova tribina.

Prof. Šeparović je pak dodao da država mora i treba više vrednovati žrtvu tih i takvih žena, dok se Mladen Pavković založio da jedna od najponosnijih majki u Hrvata dobije svoju ulicu i spomenik i u Vukovaru.

Na kraju tribine, Kikaš i Šešelj su Pavkoviću svečano uručili Priznanje Hrvatskog slova i Cratice Tv iz Toronta, dok mu je posebno priznanje predao prof. Šeparović, koji je svoj govor počeo ovako: Da nema Pavkovića, trebalo bi ga izmisliti!

Veliko priznanje Pavković je dobio i od dr. Andrije Hebranga, koji je uz ostalo u svojoj poruci napisao:  „Povodom dodijeljenog Vam priznanja primite moje iskrene čestitke! Nema nikoga tko se bori za hrvatske istine kao Vi. U ovom mraku demokracije i carstvu cenzure Vi probijate sve barijere i omogućavate istini  da nađe put  do hrvatskih duša. Hvala Vam na tome i neka Vam ovo priznanje bude podstrek za nastavak!

Na slici s dodjele priznanja Mladenu Pavkoviću (drugi s desna).

Danijel Špehar

Što vi mislite o ovoj temi?

Kultura

Trobojnica od suvoga zlata opet kamen Zvonimirov ljubi!

Objavljeno

na

Objavio

BARJAK
DOMOVINE

Kliknu vila s Dinare planine
na sve strane njezin glas se čuje,
podiže se barjak Domovine
na vatrenim krilima Oluje!

Podigoše sinovi Hrvata
sveto platno što sjaja ne gubi.
Trobojnica od suvoga zlata
opet kamen Zvonimirov ljubi!

Mirno spavaj kralju ponositi!
Tvoj se barjak nad tvrđavom vije.
Stoljećima on će prkositi
onim što Hrvatska sveta nije!

Čuvat će ga tvoji vitezovi
nek se na sve strane čuje,
poletjet će kao sokolovi
na vatrenim krilima Oluje!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

 

OPROSTI MI ZEMLJO MILA

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Izišao je novi broj glasila ‘Stopama pobijenih’

Objavljeno

na

Objavio

U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« izišao je novi broj glasila kojeg Vicepostulatura izdaje dvaput godišnje. Može ga se nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature kao i na kioscima diljem Herceg Bosne. A glavni mu je urednik fra Miljenko Stojić. Stare, pak, brojeve glasila, u pdf obliku, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info u poglavlju Izdavaštvo.

I u ovom broju glasilo donosi pregršt informacija o franjevcima, ali i civilima, ubijenim u Drugom svjetskom ratu i poraću, kao i vijesti o radu Vicepostulature u proteklih pola godine. Jedna od najvažnijih stvari svakako je ona da se došlo do saznanja da se u jami Golubinki, kraj sela Mratova, nalaze posmrtni ostatci trojice ubijenih hercegovačkih franjevaca. Govori se i o ulozi Mike Tripala u jugokomunističkim likvidacijama hercegovačkih franjevaca.

U rubrici Glas o mučeništvu, objavljen je tekst pod nazivom »Široki Brijeg 1945.«, autora fra Andrije Nikića. Svjedočenje je to iz prve ruke o događajima kad su jugokomunisti zavladali Širokim Brijegom.

Novi broj donosi i nagrađene radove na Nagradnom natječaju iz 2019. za uzrast djeca i mladež. Kao i obično, vrlo su zanimljivi i kvalitetni.

Na web portalu Slobodne Dalmacije počeli su izlaziti tekstovi o pobijenim hercegovačkim franjevcima. Čitatelji su ih rado primili.

»Odjek u puku« donosi tekstove Zdravka Luburića i Nikole Šimića Tonina. Na književan način progovorili su o pobijenim hercegovačkim franjevcima.

»Dolazi glas s druge strane«, tekst je fra Gorana Azinovića. U njemu se naglašava da ne smijemo šutjeti, da moramo govoriti umjesto pobijenih. »Još su stari Latini govorili da onaj tko šuti, čini se kao da odobrava!«

Anita Martinac je razgovarala s don Draganom Filipovićem, svećenikom, skladateljem i glazbenim pedagogom. »Mi smo mučenički narod. Pokazuju to i naše pjesme, čak i neke vjerske pisane u molu, iako govore o nečemu radosnom«, rekao je don Dragan tom prilikom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari