Pratite nas

Kultura

Večer posvećena hrvatskim majkama

Objavljeno

na

U dvorani Hrvatske kulturne zaklade – Hrvatsko slovo u Zagrebu održana je tribina o Kati Šaljić, Majci Hrabrost, kako su je zvali, a u povodu desete obljetnice njezine smrti. Tom prigodom, prikazan je i dokumentarni film Mladena Pavkovića „Tako je govorila Kata Šoljić“, snimljen godinu dana prije njezine smrti.

O gospođi Šoljićm među ostalim su govorili prof. dr. sc. Zvonimir Šeparović, Anton Kikaš, Stjepan Šešelj i Mladen Pavković. Osobiti obol ovoj svečanosti dale su članice Udruge „Majke hrvatskih sokolova“, udruge, koju je i osnovala Kata Šoljić, a koje i dalje marljivo rade na čuvanju uspomene na ovu hrabru ženu, majke četvero poginulih hrvatskih branitelja, odnosno na čuvanju i promoviranju vrednota majčinstva kao najvećeg zaloga hrvatskog naroda.

Pjevački zbor „Hrvatska baščina“, pod vodstvom Jasenke Polić Biliškov, na veliko oduševljenje  izveo je nekoliko domoljubnih pjesama, koje je Kata obožavala.

Ova je večer posvećena svim majkama, a poglavito onima koje su izgubile svoje najmilije u Domovinskome ratu – rekao je Anton Kikaš, koji je za ovu prigodu stigao iz Toronta, na čijoj će televiziji biti prikazana i ova tribina.

Prof. Šeparović je pak dodao da država mora i treba više vrednovati žrtvu tih i takvih žena, dok se Mladen Pavković založio da jedna od najponosnijih majki u Hrvata dobije svoju ulicu i spomenik i u Vukovaru.

Na kraju tribine, Kikaš i Šešelj su Pavkoviću svečano uručili Priznanje Hrvatskog slova i Cratice Tv iz Toronta, dok mu je posebno priznanje predao prof. Šeparović, koji je svoj govor počeo ovako: Da nema Pavkovića, trebalo bi ga izmisliti!

Veliko priznanje Pavković je dobio i od dr. Andrije Hebranga, koji je uz ostalo u svojoj poruci napisao:  „Povodom dodijeljenog Vam priznanja primite moje iskrene čestitke! Nema nikoga tko se bori za hrvatske istine kao Vi. U ovom mraku demokracije i carstvu cenzure Vi probijate sve barijere i omogućavate istini  da nađe put  do hrvatskih duša. Hvala Vam na tome i neka Vam ovo priznanje bude podstrek za nastavak!

Na slici s dodjele priznanja Mladenu Pavkoviću (drugi s desna).

Danijel Špehar

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

KRVAVA TROBOJNICA

Objavljeno

na

Objavio

Velimir Velo Raspudić: “Nema ništa teže nego izgubiti voljenu osobu u ratu! Ali nekako se ne mogu oteti dojmu da je možda najteže izgubiti brata. Ovu pjesmu posvećujem svima koji su osjetili takvu bol.”

KRVAVA TROBOJNICA

“Davno je to bilo”: kažu!
“Tko se još i sjeća rata”?
Ne bi tako govorili,
da su izgubili brata!

I sad mojoj staroj majci
bistra suza lice mije.
Čekala ga ona dugo!
Vratio se nikad nije!

Često njoj u san svrati,
pa se tužna jutrom budi.
Za svog sina Boga moli .
Ne proklinje, niti sudi!

Tužan otac i sad gleda
niz poljanu u daljine.
Kao da mu čitam misli:
“Vrati mi se mili sine”!

Ali on se vratit neće,
to mi kaže suza s lica.
Njega crna zemlja krije
i krvava trobojnica!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Hoćemo li izbjeći kulturnu sramotu: Odložena dražba rodne kuće A.G.Matoša!

Objavljeno

na

Objavio

Danas (16. siječnja 2019. godine) u Općinskome sudu u Vukovaru održano ročište radi sudske prodaje Matoševe rodne kuće na zahtjev Matice hrvatske.

Zbog proceduralne pogrješke (izostanka postupka prvokupa), Sud je donio rješenje kojim se današnje ročište za  dražbu odgađa. Novo ročište za prodaju Matoševe rodne kuće, koja je upisana u Registar kulturnih dobara, bit će zakazano nakon provedenog postupka prvokupa. A to znači, sukladno zakonu, u određenom se roku moraju očitovati lokalna zajednica-grad kao i Županija imaju li interesa za kupnjom Kuće i kompleksa u izgradnji.

Predsjednik Društva Antun Gustav Matoš, Željko Anić izjavio je pred okupljenim novinarima kako Odbor za izgradnju Kuće A. G. Matoša nije očekivao da će Matica hrvatska ići tako daleko u svojoj namjeri da pod svaku cijenu onemogući završetak obnove i izgradnje Matoševe  rodne kuće, skrivajući se iza svojih nikad osporavanih potraživanja.

U nastavku izjave Željko Anić je kazao kako se Matica hrvatska ovim činom odriče Matoša, Srijema i same sebe, svoje velike tradicije koju je u zajedništvu s hrvatskim narodom gradila više od stoljeća i pol.

Zakonski zastupnik Matice hrvatske, odvjetnik Radoslav Šunjić iz Zagreba, nije želio dati izjavu za javnost.

Koliko smo mogli čuti, poslije zaključenja ročišta on se upustio u raspravu s predmetnim sucem o tomu za koliko bi novca znamenita kuća ( i cijeli kompleks u izgradnji ) mogli biti prodani, kako bi se pokrili troškovi zastupanja Matice hrvatske u ovom za hrvatsku kulturu, politiku i državu sramotnom postupku.

Kamenjar skreće čitateljstvu pozornost na činjenicu da je poslovni tajnik Matice hrvatske dr.sc. August Turina   još 23. listopada 2012. godine podnio Nadzornom odboru Matice hrvatske

Prijedlog za pokretanje izvanrednog postupka za ocjenjivanje zakonitosti rada i odgovornosti glavnog tajnika Matice hrvatske Zorislava Lukića, te ocjene zakonitosti rada udruge ‘Matica hrvatska’” (dostupno u PDF formatu na: https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2019/01/ZA-KONACNU-ver-6-prijedlog_ocjena-zakonitosti-rada-mh.pdf)

U želji sprječavanja ove kulturne sramote i blamaže (vezano za dražbu rodne kuće velikog i neponovljivog Antuna Gustava Matoša čije je djelo svojina cijeloga hrvatskog naroda – a zbog navodnog dugovanja Matici hrvatskoj od 197.102,38 kuna), na portalu Kamenjar.com je prije 3 dana pokrenuta peticija koja za sada ima oko 1.200 potpisa.

Akcija se nastavlja.

Molimo sve Vas kojima je stalo do naše kulture, A. G. Matoša i njegovog dragocjenog doprinosa našoj nacionalnoj kulturnoj riznici:

potpišite peticiju, a tko može, neka uplati barem neku skromnu sumu Društvu Antuna Gustava Matoša kako bi se taj dug anulirao i tako spasila ova vrijedna baština!

(Poveznica za peticiju i uplatu: https://kamenjar.com/peticija-antun-gustav-matos-nije-na-prodaju/)

ANTUN GUSTAV MATOŠ NIJE NA PRODAJU!!!

HVALA!

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari