Connect with us

Kultura

Večernjakov pečat: Biden osoba godine u svijetu, Borell u Europi, humanitarci u BiH

Objavljeno

on

isječak/VL

Dvanaest humanitaraca iz BiH, članova Svjetskog programa za hranu, proglašeno je osobama godine u petak navečer na manifestaciji Večernjakova pečata, dok je svjetskom osobom godine proglašen američki predsjednik Joe Biden, a europskom visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Joseph Borell.

Drugu godinu zaredom manifestacija koju organizira bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista zbog epidemije koronavirusa održana je bez publike kao televizijska emisija uz uključenja iz Mostara, Sarajeva, Banja Luke, Zagreba, Bruxellesa, Salt Lake Citya, Milana, Rima.

Titulu osoba godine na jubilarnom 20. izdanju Večernjakova pečata ponijelo je 12 humanitaraca iz BiH, članova Svjetskog programa za hranu UN-a koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir.

Nagradu je u Sarajevu u njihovo ime primio Denis Ćorić iz Mostara.

Osobom godine u svijetu proglašen je novi američki predsjednik Joe Biden, kojega je ocjenjivački sud Večernjeg lista usporedio s Franklinom Rooseveltom budući da je vratio demokraciju i pokrenuo brojne reforme, a SAD ponovno pozicionirao kao predvodnika pozitivnih svjetskih procesa.

Veleposlanik SAD-a Eric Gordon Nelson koji je preuzeo priznanje najavio je nastavak potpore ove zemlje Bosni i Hercegovini.

“Ovo je još jedan simbol dubine naših odnosa. Sjedinjene Države jesu i bit će istinski prijatelj i saveznik građana BiH. Predsjednik Biden i njegova administracija nastavit će podržavati BiH kao neovisnu, suverenu i demokratsku državu koja je na putu k euroatlantskoj zajednici”, rekao je veleposlanik Nelson.

Potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Joseph Borell koji je proglašen europskom osobom godine posalo je poruku koja je pročitana na manifestaciji u kojoj je istaknuo kako se zajedno sa zemljama EU snažno zauzima za povećanje angažiranja u BiH i ostatku regije.

“Možete računati na kontinuiranu potporu i angažman Europske unije”, rekao je Borrell.

Priznanje Ponos BiH pripalo je ‘herojima u bijelome’, zdravstvenim djelatnicima koji su nosili teret pandemije koronavirusa, a priznanje je uručeno u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

Večernjakov pečat u politici pripao je mostarskome gradonačelniku Mariju Kordiću koji je izabran nakon što ovaj grad nije imao izbore punih dvanaest godina.

Sportaš godine je Mostarac Bojan Bogdanović koji s Utah Jazzom nastupa u doigravanjima NBA. Posebno priznanje za iznimna sportska dostignuća dobio je Zlatan Ibrahimović, a uručio mu ga je suigrač Ante Rebić.

Glumac Goran Bogdan u studiju HRT-a u Zagrebu uručio je Večernjakov pečat za zvijezdu godine Ariji Rizvić, pobjednici HRT-ova showa “Zvijezde pjevaju”, koja je režirala predstavu o roditeljima u ratu izbjeglima iz Banje Luke.

Priznanje pothvat godine pripalo je Snežani Ružičić, načelnici bosanskohercegovačke općine Jezero, po kojemu je krater na Marsu dobio ime, dok je umjetnikom godine proglašen pjevač Dino Merlin. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari