Connect with us

Iz Svijeta

Većina spremna poništiti odluku Roe protiv Wadea kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji

Objavljeno

-

Prvi nacrt većinskoga mišljenja koji je procurio sugerira da je Vrhovni sud SAD-a glasovao za poništavanje odluke Roe protiv Wadea kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji, izvijestio je Politico u ponedjeljak.

Reuters nije odmah mogao neovisno potvrditi nacrt.
Vrhovni sud i Bijela kuća odbili su komentirati.

“Roe je grdno pogriješio od početka”, napisao je sudac Samuel Alito u nacrtu mišljenja koji je datiran 10. veljače, prenosi Politico.
Četverica drugih sudaca koje su imenovali republikanci – Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Amy Coney Barrett – glasovali su s Alitom na konferenciji održanoj među sucima, dodaje se u izvješću.

“Moguće je da je od tada (10. veljače) došlo do nekih promjena”, rekao je novinar Politica Josh Gerstein, koji je objavio priču, na MSNBC-u kasno u ponedjeljak.
Nakon početnog glasovanja među sucima nakon usmene rasprave, jednom se dodjeljuje mišljenje većine i piše nacrt. Zatim se distribuira među sucima. Ponekad, između početnog glasovanja i objave presude, raspored glasova se može promijeniti. Odluka je konačna tek kada je objavi sud.

U objavi na Twitteru, Neal Katyal, odvjetnik koji redovito raspravlja pred sudom, rekao je ako je izvješće točno, to će biti “prvo veće curenje informacija s Vrhovnog suda ikada”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas