Pratite nas

Politika

Većinom glasova Sabor odlučio: Referenduma inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj neće biti

Objavljeno

na

Referenduma o promjeni izbornog zakonodavstva i o otkazivanju Istanbulske konvencije, neće biti, odlučio je u petak većinom glasova Hrvatski sabor.

Sabor je sa 105 glasova ‘za’, dva suzdržana i 16 protiv, potvrdio zaključak svog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje dvaju državnih referenduma koje su inicirale građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj.

Odbor u obrazloženju svog Zaključka podsjeća da je Sabor u srpnju prošle godine pozvao Vladu da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa birača i zakonitosti njihova prikupljanja, te da je Vlada dostavila izvješće iz kojeg proizlazi da ni za jedan zahtjev nije prikupljen dovoljan broj potpisa za raspisivanje državnog referenduma.

“Mi koji smo glasovali protiv, u ime Mosta NL napustit ćemo sjednicu”, poručio je Robert Podolnjak. Povrijeđeni su Ustav i Ustavni zakon o Ustavnom sudu prema kojem se Sabor mora obratiti Ustavnom sudu i nema pravo samostalno odlučiti da neće raspisati državni referendum i da nisu ispunjene formalne pretostavke, rekao je Mostov zastupnik.

Saborskom glasovanju o dvama referendumima nazočili su i predstavnici dviju građanskih inicijativa koji su proteklih dana i mjeseci prozivali aktualnu vlast da pod svaku cijenu opstruira njihove referendume.

Odluku da referenduma neće biti popratili su ironičnim pljeskom.

Petrov: Točka nije zrela za glasovanje

Prije samog glasovanja o referendumima, Božo Petrov zatražio je da se ta točka makne s glasovanja, uz obrazloženje da nije zrela za to.

Sabor nije napravio što je dužan napraviti, nije utvrđeno izvan svake sumnje koliko je potpisa prikupljeno za dvije referendumske inicijative, rekao je Petrov, poručujući kako o tom pitanju ne može biti repova ni sumnji, jer se radi o pravu građana da mogu samostalno, “bez ralja politike”, odlučivati o pitanjima koja su im važna.

Zastupnici Mosta, podsjetio je, već tjednima pokušavaju dobiti uvid u dokumentaciju kako bi se uvjerili da je Vlada stručno i istinito napravila pravu provjeru potpisa, no uvid nisu dobili.

Na poziv ministra Kuščevića otišli smo i do Ministarstva uprave, ali ni tamo nismo dobili uvid u dokumentaciju, ali smo dobili odgovor državne tajnice Josipe Rimac da zastupnici nemaju pravo uvida ni u potpise, ni u kontrolne liste bez privole 40-ak tisuća građana čiji su potpisi proglašeni nevažećima, rekao je Petrov.

Postoji bitna razlika između političara, saborskih zastupnika i voajera, uzvratio je nezavisni Marko Vučetić. Voajeri, kazao je, smatraju da mogu ulaziti u područje tuđe intime, osobnih podataka, da je pozicija zastupnika takva da se mogu ponašati “kao nasilnici koji će kršiti pravo na intimu”.

Formlni uvjeti za raspisivanje referenduma nisu ispunjeni, kaže Vučetić.

Da nije prikupljeno dovoljno potpisa, tvrdi i Boris Milošević (SDSS), pa one koji time nisu zadovoljni upućuje AZOP-u. Žalim da referendumska pitanja neće ići na Ustavni sud, jer ne bi prošli test ustavnosti, kaže zastupnik.

Milorad Batinić (HNS) kolege je podsjetio da je HNS još u listopadu podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja vezanu za sve “nepodopštine” oko skupljanja i krivotvorenja potpisa.

Majica za uspomenu

Zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) glasovanje o referendumu za otkazivanje Istanbulske konvencije iskoristio je kako bi na stol predsjednika Sabora stavio majicu s natpisom “Dva spola, dva roda”

“Darujem Vam majicu, ne za Vas, nego za premijera Plenkovića da ima uspomenu na Istanbulsku”, rekao je Zekanović Gordanu Jandrokoviću.

“Možete je obući sami, lijepo će vam stajati”, uzvratio mu je predsjednik Sabora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Ivana Ninčević Lesandrić: Most je pogriješio podržavši Škoru

Objavljeno

na

Objavio

Kada je Most donio odluku da će na predsjedničkim izborima podržati Miroslava Škoru, Solinjanka Ivana Ninčević Lesandrić smatrala je da to nije najbolji put.

– Škoro nije moj izbor. On nije profil osobe za kojega bih glasovala. Kada sam čula njegove nedavne izjave, vidim da sam dobro procijenila. On se na skupu obratio simpatizerima HDZ-a i rekao da će biti njihov predsjednik. Pa onda nisam trebala ići kao nezavisna zastupnica na listu Mosta. Mogla sam se učlaniti u HDZ i podržati čovjeka koji želi biti njihov predsjednik – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju popularna saborska zastupnica Mosta.

Prije dva mjeseca rodila je djevojčicu Perinu, pa kampanju prati s distance. Ipak, nedavni skup Miroslava Škore i njegove izjave nisu joj promaknule.

– Vrijednosti za koje se Škoro zalaže po mom mišljenju nisu jednake onima na kojima je izgrađena platforma Mosta. Doista mi je žao što Most nije imao svojeg predsjedničkog kandidata. Od početka sam bila protiv toga da podržimo nekog drugog – upozorava ona.

Nije, kaže, članica stranke i ne sudjeluje u radu stranačkih tijela Mosta. Pa ni u onoj na kojoj je donesena odluka o podršci Škori.

– Kada sam išla na parlamentarne izbore na listi Mosta, moj je uvjet bio da sačuvam svoju nezavisnu poziciju. Važno mi je da sama mogu donositi odluke. Svjesna sam da je timski rad bitan, ali ako se oko nekih stvari ne možemo složiti, meni je bilo važno da mogu odlučiti onako kako ja mislim da je najbolje.

Moje je mišljenje od početka bilo da Most mora imati svojeg predsjedničkog kandidata – pojašnjava ona.

Pritom podsjeća da je ona nezavisna zastupnica koja je članica zastupničkog kluba Mosta, ne i članica stranke, pa ni ne sudjeluje u odlukama stranačkih tijela.

– Kada bi me obvezivale stranačke odluke, ja više ne bih bila tu – zaključuje Ivana Ninčević Lesardić.

 

”Od kud vam pravo gospodine Škoro!!?’ Tri puta ste nas zanijekali.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Oporba vladajućima: Od Vukovara radite mauzolej!

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Saborski klubovi podijelili su se u ocjeni dosega zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, pa dok HDZ-ov drži da se time radi korak naprijed, oporbeni ustrajavaju da se pijetet ne može propisati te da se zakonom od Vukovara radi mauzolej, umjesto modernog i otvorenog grada.

Proglašavanjem Vukovara mjestom posebnog pijeteta stvaramo pravni okvir za posebni, nacionalni status ovoga grada, kazala je Marijana Balić (HDZ), ističući da Vukovar zaslužuje posebnu pažnju kako bi postao gradom poželjnim za život.

Punu podršku zakonu daje i Klub stranke rada i solidarnosti jer, kako navodi Kažimir Varda, Vukovar ima simboličko, prijelomno, sudbonosno mjesto u hrvatskoj povijesti, simbol je otpora i zajedništva.

Pijetet se ne da zakonski određivati, uzvraća Nenad Stazić (SDP), koji tvrdi da je korist od zakona “ravna nuli”, da ima predizbornu svrhu, da već postoji zakon o obnovi i razvoju Vukovara iz 2001. kad je premijer bio SDP-ov Ivica Račan.

Stazić: Od Vukovara radite mauzolej, grobnicu

“Od Vukovara radite mauzolej, grobnicu“, poručio je Stazić vladajućima i dodao kako je Vukovar duboko podijeljen, ljudi mu iseljavaju. “Pobjegli su od vaših mjera i pomoći”, rekao je i upitao vladajuće zašto ne naprave moderan, otvoren grad, zar su žrtve Škabrnje i Nadina manje bitne od vukovarskih. “Zakon je jedan zastor, kao sipino crnilo kojim treba sakriti istinu od Vukovara”, ustvrdio je Stazić.

I Bojan Glavašević (Klub HSU/Snaga/nezavisni) drži da Vukovar ne treba biti mauzolej, nego hram života, te izražava bojazan da mu domovinski pijetet neće donijeti budućnost, nego ga vratiti u prošlost.

“Vukovar dijeli sudbinu Hrvatske, ako je u njoj dobro i Vukovaru će biti, ako želite da mu bude bolje nemojte ga stavljati pod stakleno zvono, dajte mu da živi život ostatka države, on je snažniji nego mislite”, poručio je Glavašević vladajućima.

I Goran Beus Richembergh (Glas) upozorava da je unatrag pet godina, od prošlih predsjedničkih izbora, iz grada iselilo tri i pol tisuće ljudi.

Zekanović: Budite hrabri i recite – neće biti riješen problem dvojezičnosti

Dio oporbe ustrajava na pitanju hoće li predloženi zakon riješiti problem dvojezičnosti, odnosno postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru. “Budite hrabri, kao u ratu, pa recite – neće biti riješen problem dvojezičnosti”, pozvao je ministra hrvatskih branitelja Hrvoje Zekanović (Hrast), no odgovor nije dobio.

Beus Richembergh smatra da se pitanje dvojezičnosti promatra samo u trenutnom kontekstu, te da Vukovar i njegova povijest zaslužuju puno više.

Vladinim prijedlogom, područjima posebnog domovinskog pijeteta definiraju se Grad Vukovar i naselje Bogdanovci, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru središnje je mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

Dani posebnog pijeteta uključuju dane od 17. do 21. studenoga, zakon predviđa osnivanje Vijeća za domovinski pijetet koje će činiti predstavnici 17 nadležnih institucija, tijela i udruga iz Domovinskog rata. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari