Connect with us

Vehabija poziva sve mlade iz BiH da se pridruže vojsci ISIL-a

Published

on

Zbog zločina u Iraku, posvađali se članovi vehabijske zajednice u BiH

Bosnić traži od mladih muslimana da je proklet svatko onaj tko ne podržava kalifat

Dok se svijet zgraža brutalnošću pripadnika vojske ISIL koji ovih dana svijet sablažnjavaju novim zločinima, pripadnik vehabijskog pokreta Bilal Bosnić iz Bužima blizu Cazina u otvorenom pismu kojeg je objavio preko interneta, poziva sve mlade i vojno sposobne vehabiste da se priključe najnovijem pobjedničkom pohodu ISIL-ovaca.

Poklonite se Bagdadiju

isil irak 2Ovaj samoproglašeni učitelj istinskog Islama u pismu poručuje “da je proklet svatko onaj tko ne podrži Islamsku državu i kalifu Bagdadija. Neka Allah swt. podari snage i razuma našim mudžahedima koji se bore za opstanak Islamske Države u Iraku i Šamu”. Ovaj vjerski vođa već je nekoliko puta svojim radikalnim izjavama privlačio pozornost ne samo bh., već javnosti u cijeloj regiji. No, zbog svojih istupa i poziva na borbu nikada nije odgovarao pred zakonom. Na društvenim mrežama njegovi nastupi su hvaljeni i kritizirani. Časopis islamske omladine SAFF, njegov istup kritizira, nazivajući ga običnim prevarantom, samopromotorom koji poziva mlade i naivne da prolijevaju krv.

U Saffu kao protupoziv Bilalu Bosniću, citiraju dijelove pisma u kojem bivši vođa vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, Nusret Imamović (koji se već skoro godinu dana bori kao dragovoljac u Siriji) opisuje događaje u nedavno proglašenom kalifatu pripadnika ISIL-a. – Skorašnji događaji u Šamu (samoproglašena država Irak i Šama nap.a.) su zabrinuli i zbunili mnoge muslimane, piše Imamović. – Nakon što su nade u dolazak odavno priželjkivane vlasti, nastavlja Imamović u pismu, ‘doživjele svoj vrhunac, dogodio se neočekivani zaplet situacije. Borci na Allahovom putu, prije nego li je stvarna vlast bila na pomolu, počeli su se boriti za prevlast. Nepojmljivo je da su svi bili iskreni u svojoj borbi za isti uzvišeni cilj, a da su se razišli do te mjere da su podigli oružje jedni na druge. Onda smo se i mi razišli u razumijevanju i tumačenju onoga što smo vidjeli i čuli. Veliki broj naše braće je pomislio da je san o vlasti konačno ostvaren, te je dao zdušnu podršku ISIL-u, optužujući one koji su sa oprezom i zebnjom gledali što se događa držeći se po strani da nisu podržali istinu, te da nisu ispunili ono što im je obveza u ovom trenutku.

Vojnici ISIL-a iz BiH

Koliko se bosanskohercegovačkih islamista vratilo sa sirijskog ratišta, a koliko ih se priključilo zloglasnim postrojbama ISIL-a koji svoj kalifat šire na Irak, podatak je kojeg obavještajne službe u BiH nemaju. Posljednje neslužbene informacije govore da je na ratišta u Siriji otišlo više od 140 njihovih državljana, ali se špekulira s mnogo većim brojem od navedenog.

ZdenkoJurilj/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari